Közönségszórakoztató siker: nagyon könnyed győzelem Szerbia ellen

Vágólapra másolva!
2008.11.07. 20:21
Története során először találkozott Magyarország és a független Szerbia jégkorong-válogatottja, és a szerbeknek sok jó emlékük nem lesz az olimpiai előselejtezőről. Pat Cortina csapata már az első harmadban négy góllal elhúzott, ezután pedig valódi gálát varázsolt a Papp László Budapest Sportaréna jegére: a végeredmény 9–1. A másik pénteki meccsen Litvánia 0–2-ről fordítva verte 4–2-re Horvátországot.
A negyedik magyar gól: Palkovics lövése a hálóba tart, bár biztos ami biztos, Fekete még beljebb segíti
Fotó: Meggyesi Bálint
A negyedik magyar gól: Palkovics lövése a hálóba tart, bár biztos ami biztos, Fekete még beljebb segíti
A negyedik magyar gól: Palkovics lövése a hálóba tart, bár biztos ami biztos, Fekete még beljebb segíti
Fotó: Meggyesi Bálint
A negyedik magyar gól: Palkovics lövése a hálóba tart, bár biztos ami biztos, Fekete még beljebb segíti

LITVÁN SIKER A MÁSIK MECCSEN

Bár az első harmadban kétgólos hátrányba került, végül 4–2-re győzött Litvánia Horvátország ellen a budapesti jégkorong olimpiai előselejtező torna első mérkőzésén.

A horvátok Ciganovic és Zibret emberelőnyös góljaival 2–0-ra vezettek a nyitó játékrészben, de a második harmad után már a balti csapatnál volt az előny. A 41. percben Aliukonis biztossá tette a litván vezetést, az északiak még azt is megengedhették maguknak, hogy Bernatavicius révén büntetőt hibázzanak.
Tulajdonképpen 15 perc alatt eldőlt, hogy nem kell az Aréna nézőterén ülő mintegy 4500 drukkernek sokat izgulnia: Magyarország férfi jégkorong-válogatottja érvényesítette az osztálykülönbséget, és nagyon simán, 9–1-re legyőzte Szerbiát a két nemzeti csapat első mérkőzésén.

A „görcsoldó pirulát” Svasznek adta be a magyar csapatnak, aki már a 3. percben kihasznált egy emberelőnyt. Ladányi okos lövést engedett el, melybe a bekk belenyúlt, és az irányt változtató koronggal szemben Fjodor Aranicski tehetetlen volt.

Ezután tízperces gólcsend következett, majd a szerbek négy perc alatt összeomlottak. A 13. percben Ondrejcík Rastislav bombázott valami iszonyatos erővel a ketrecbe, egy perccel később Ladányi is nagy gólt akasztott, a „hármas kombináció” végén pedig a 17. percben Palkovics lövése csorgott át a szerb kapus lábvédőin.

A 4–0-s első harmad után a másodikat is jól kezdte a Cortina-csapat. Ondrejcík kapu mögül kanyarodott vissza, majd Aranicski hálójába lőtt, mivel a szerb bekkek csak nézték a próbálkozást…

A szerb kezdőkapusnak ennyi is volt a meccsre, mert lecserélte Lawrence Sacharuk, a délszlávok kanadai szövetségi kapitánya.

A helyére bejött Lukovics lényegesen jobb teljesítményt mutatott , ráadásul a magyar kapuba Szuper helyére beállt Hetényit 23 másodperc alatt felavatta egy vendégakció végén Pajics, így a második harmad után 5–1-es állásnál mentek pihenőre a csapatok.

A záró játékrész negyedik percében Ocskay Palkovics passza után Lukovicsot is felavatta, a magyar válogatott pedig hatalmas fölényben játszva nyomta kapu elé a szerbeket. A fölényt fél perc alatt Vaszjunyin és Vas János is gólra váltotta, a vége pedig valódi gálahangulatban telt.

A szerbek ki sem jöttek kapujuk elől, és Tokaji is betalált, emberelőnyből. A hajrára már csak az volt a kérdés, meglesz-e a tizedik: nos, nem lett meg, de a Sportaréna közönsége így is egy szép, 9–1-es sikernek tapsolhatott. A folytatás ennél már csak nehezebb lehet…

JÉGKORONG OLIMPIAI ELŐSELEJTEZŐ


Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna
Nézőszám: 4500
Játékvezető: Chernyshov (észt)
Vonalbírók: Lyth (svéd), Pesek (cseh)

A KÉT CSAPAT JÁTÉKOSAI
Magyarország Szerbia
29 Hetényi Zoltán 20 Fedor Aranicski
31 Szuper Levente 1 Milan Lukovics
25 Kangyal Balázs 6 Nikola Dunda
14 Ondrejcik Rastislav 8 Janko Jerkovics
2 Kovács Csaba 10 Dejan Pajics
20 Holéczy Roger 13 Uros Brestovac
28 Peterdi Imre 14 Borisz Gabrics
4 Horváth András 12 Ivan Tumbasz
6 Tokaji Viktor 24 Filip Mirkovics
23 Fekete Dániel 11 Boban Csukovics
19 Ocskay Gábor 15 Marko Szretovics
24 Palkovics Krisztián 22 Milos Babics
27 Sille Tamás 7 Goran Risztics
3 Svasznek Bence 5 Sztefan Ilics
11 Ladányi Balázs 9 Nenad Rakovics
21 Vas János 17 Velimir Babics
10 Vas Márton 18 Predrag Miloszavljevics
7 Ennaffati Omar 23 Uros Sibinovics
12 Kóger Dániel 16 Miodrag Pavlovics
8 Sofron István 21 Dimitrije Nadaszki
15 Majoross Gergely 3 Robert Szabados
16 Vaszjunyin Artyom 19 Bojan Zidrajevics
Szövetségi kapitány: Pat Cortina Szövetségi kapitány: Lawrence Sacharuk
Gólszerző(k): Svasznek (3.), Ondrejcík (13., 23.), Ladányi (14.), Palkovics (16.), Ocskay (43.), Vaszjunyin (48.),Vas J. (48.), Tokaji (55.), ill. Pajics (31.)
Kiállítás: 12, ill. 14 perc
Lövésarány: 51:11

A CSOPORT ÁLLÁSA

1. Magyarország 1 1 9–1 +8 3
2. Litvánia 1 1 4–2 +2 3
3. Horvátország 1 1 2–4 –2 0
4. Szerbia 1 1 1–9 –8 0

JÉGKORSZAK – KÖNYV AZ ARANYGENERÁCIÓRÓL


Október 22-én beköszöntött a Jégkorszak, vagyis a Nemzeti Sport kiadásában megjelent a könyv, amely bemutatja a magyar jégkorong, s benne az „aranygeneráció” történetét.

A rengeteg színes fotóval illusztrált kötetben – amelyhez ajándék gólösszefoglaló CD is jár a válogatott legszebb pillanataival – több riport és interjú olvasható a hősökkel.

Az október 22-én megjelent, több mint százoldalas kiadvány megvásárolható a könyvesboltokban, a nagyobb újságárusoknál, valamint kedvezményes áron megrendelhető itt.

A játékosok fotózásán készült werkfilm pedig megtekinthető a Pixter videómegosztó portálon.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik