Jágr: Bye-bye, válogatott!

URBÁN KLÁRAURBÁN KLÁRA
Vágólapra másolva!
2005.05.17. 23:07
Címkék
Amikor a prágai Óváros téren várakozó többezres nézősereg megpillantotta a közelgő autóbuszt, a hatalmas hangzavarban az ember saját szavát sem hallotta. A tömeg ugrabugrált, ordítozott, a hokisták az autóbusz tetején átvették az ütemet.
Csoda, hogy a busz ablakai épségben maradtak. A bajnokok kupáját Martin Straka varázsolta elő, óriási ünneplés közepette. S abban a pillanatban, ahogy megjelent Jaromír Jágr, elszabadult a pokol. "Aki nem ugrik, az nem cseh, mutasd a kisujjad!" - ordította a tömeg, amely csak akkor fogta csöndesebbre, amikor a tragikusan elhunyt előző edző, Ivan Hlinka felesége, Libena lépett az emelvényre. "Remélem, hogy Ivan az égből örül ennek a sikernek" - suttogta a mikrofonba a meghatott feleség, akinek sűrűn potyogtak a könnyei, amikor a játékosok férjének a győztes trófeába állított fényképe előtt tisztelegtek.Bár Prágában vasárnap este óta szűnni nem akar az ünneplés, szakmai berkekben egyre sűrűbben hangzik el a kérdés, mi lesz a sorsa a bécsi aranycsapatnak, elvégre a torinói olimpia vészesen közeleg, már csak kilenc hónap választ el a rajttól. Az eufória közepette józanságukat megőrzők figyelmeztetnek: a legégetőbb feladat, hogy új edzőt találjanak a válogatott élére. A másik kérdés, amely szinte egyetlen cseh szurkolónak sem közömbös, hogy ott lesz-e Jágr az olimpiai csapatban. "Bécs volt az utolsó esélyem, hogy világbajnoki aranyat szerezzek" - mondogatta a vb után "háromkoronás" sztár (olimpiai és vb-arany, valamint NHL-trófea), majd pedig a tengerentúli riportereknek azt nyilatkozta, ez volt az utolsó válogatott meccse: "Remélem, a Rangers színeiben is hasonlóan jól megy majd a játék, s a rájátszásban messzire jutunk". Jágrnak Bécsben sikerült feledtetnie az eddigi világbajnoki balsikert, ötödik nekifutásra bearanyozta magát. Hogy ez motivációt jelent-e számára az olimpia előtt, vagy épp ellenkezőleg hat, nem tudni. A hokinemzet szeretné hinni, hogy módosítja régóta hangoztatott döntését, miszerint Bécs után nem ölti magára a válogatott mezt. De nemcsak Jágr szereplése kérdéses, Rucinsky, Slegr, Frantisek Kaberle is gondolkodási időt kért. "Jágr még két-három évig nyugodtan játszhat. Kár lenne, ha a csapat megválna egy olyan egyéniségtől, aki egy fejjel az ellenfelek fölé nőtt" - vélekedik Vladimir Vujtek, a válogatott edzői posztjára legesélyesebb jelölt. Hogy valóban ő veszi-e át Vladimir Ruzickától a csapat irányítását, állítólag május végéig eldől. A szövetség elnöke, Vratislav Kulhánek Ruzickával akarja megbeszélni, ki lenne a legjobb jelölt, hiszen az olimpiai csapat építése már az új edző dolga lesz.Egy csoportban a címvédő és a házigazda
Elkészítették a jövő évi rigai jégkorong-világbajnokság csoportjait. A címvédő csehek a finnekkel, a házigazda lettekkel, valamint a szlovénokkal találkoznak az első körben. Az idei debreceni divízió-1-es osztályból felkerülő norvégok a 2003-ban és tavaly győztes kanadaiakkal, valamint az amerikaiakkal és a dánokkal vannak azonos kvartettben.

A 2006-os vb csoportjai:
A-csoport: Csehország, Finnország, Lettország, Szlovénia.
B-csoport: Svédország, Svájc, Ukrajna, Olaszország.
C-csoport: Szlovákia, Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán.
D-csoport: Kanada, Egyesült Államok, Dánia, Norvégia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik