Tartalékosan is esélyesek

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.04.15. 21:03
Címkék
Már csak egy nap, és megkezdődik a divízió-1-es világbajnokság. Négy éven belül harmadszor ad otthont hazánk az eseménynek, nem csoda hát, ha a Pat Cortina vezette magyar válogatott nagyon készül arra, hogy a 2002-es székesfehérvári és dunaújvárosi, valamint a 2003-as budapesti vb után most Debrecenben is helytálljon. Annál is inkább, mert az idén az elmúlt időszak legkiegyensúlyozottabb mezőnye jött össze. A rajtig hátralévő időben bemutatjuk a magyar együttes ellenfeleit, természetesen szólunk a mieinkről, s a legfrisebb hírekről is beszámolunk. Sorozatunk befejező részeként a lengyel válogatottat elemezzük ki.

Ahhoz képest, hogy a lengyel válogatott azzal a nem titkolt céllal érkezik Debrecenbe, hogy kiharcolja a feljutást, Andrej Szidorenko szövetségi kapitánynak az utolsó pillanatokban kényszerűségből alaposan fel kellett forgatnia világbajnoki keretét, amely a szakértők szerint így gyengébb lett, mint volt akár csak néhány héttel ezelőtt. Persze a fehérorosz szakvezető nem jókedvében változtatott, hiszen sérülések, illetve családi okok miatt volt kénytelen módosítani a korábban meghirdetett névsoron: Klys, Parzyszek, Justka, Zamojski - ők négyen szerepeltek a 2003-as budapesti divízió-1-es vb-n -, Biela, valamint a Svájcban légióskodó Szczepaniec és a tengerentúlon, az AHL-ben játszó Borzecki is kiesett az együttesből. És ezzel még nincs vége a sornak, ugyanis a gárda legjobb, legtapasztaltabb hokisai sincsenek a Magyarországra utazó keretben.

A lengyel válogatott programja (világranglista-helyezés: 20.)

Április 17., 13:00: Lengyelország–Nagy-Britannia
Április 18., 13:00: Lengyelország–Kína
Április 20., 16:30: Lengyelország–Norvégia
Április 22., 16:30: Lengyelország–Japán
Április 23., 20:00: Magyarország–Lengyelország
Így például az NHL-ben, a New Yersey Devilsben és a Calgary Flamesben is szerepelt Oliwa lágyéksérülés, míg a New York Islanders hokisa, Czerkawski váll- és hátsérülés miatt volt kénytelen lemondani a világbajnokságot. Kapusposzton is gyengült az együttes, ugyanis az első számú hálóőrnek tartott Jaworski, valamint állandó helyettese, Wawrzkiewicz sem jöhet Debrecenbe.

Ennyi kulcsjátékos elvesztése minden együttest megingatna, bár az is igaz, hogy az így összeállt kerettel sem tűnik esélytelennek a feljutásra a Szidorenko-csapat. A kapuban a mostanában remek formát mutató Radziszewski okozott már nehéz perceket a mieinknek: a 2003-as budapesti világbajnokságon ő védett azon az öszszecsapáson, amikor a lengyelek a jegyzőkönyvből kifelejtették Jaworskit. Mellette Sobecki áll még a kapitány rendelkezésére, bár esetében elsősorban azt tekintik hátránynak, hogy még nincs nemzetközi tapasztalata. Pokolian erősnek tűnik a lengyelek első sora: Gonera és Duleba tapasztalt hátvédek, előttük pedig három kiváló csatár, Plachta, Laszkiewicz és Garbocz helyezi várhatóan igen komoly nyomás alá az ellenfelek védelmét. A második számú csatársorban szerepel a rendkívül gólerős Slabon, rá mindenképpen érdemes lesz figyelni, miként az idén feltűnt új csillagra, Jarosra, aki decemberben a Lengyelország-NHL-sztárok összecsapáson két gólt is lőtt Dominik Haseknek. Ugyancsak a lengyelek egyik kulcsembere lehet Proszkiewicz: nagy termetű, erős, gyors, jól cselez, szóval nehéz lesz őt megállítani.
Éppen úgy, mint - még így, némiképp tartalékosan is - az egész lengyel válogatottat.

---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik