A szlovákok nem visszavágni, nyerni jönnek

URBÁN KLÁRAURBÁN KLÁRA
Vágólapra másolva!
2005.02.09. 23:17
Címkék
A Magyar becenévre hallgató Ladislav Nagy (kékben) magyarul ugyan nem tud, ám a „hoki nyelvén” kifogástalanul beszél
A Magyar becenévre hallgató Ladislav Nagy (kékben) magyarul ugyan nem tud, ám a „hoki nyelvén” kifogástalanul beszél
A Magyar becenévre hallgató Ladislav Nagy (kékben) magyarul ugyan nem tud, ám a „hoki nyelvén” kifogástalanul beszél
A Magyar becenévre hallgató Ladislav Nagy (kékben) magyarul ugyan nem tud, ám a „hoki nyelvén” kifogástalanul beszél
A Magyar becenévre hallgató Ladislav Nagy (kékben) magyarul ugyan nem tud, ám a „hoki nyelvén” kifogástalanul beszél
A Magyar becenévre hallgató Ladislav Nagy (kékben) magyarul ugyan nem tud, ám a „hoki nyelvén” kifogástalanul beszél
Még a válogatott trencséni találkozója előtt történt egy változás a Pannon GSM-tornára utazó szlovák csapat keretében: a prágai Sparta sérült védője, Ivan Majesky helyett egy másik cseh idegenlégiós, a Vítkovice színeiben játszó Stanislav Hudec került fel a listára. "Majesky háta a vasárnapi Pardubice-Sparta ligameccsen könnyebben megsérült, így kénytelen voltam az első tartalék után nyúlni" - magyarázta még hétfőn Frantisek Hossa szövetségi kapitány. Hudec egyébként nem újonc a válogatottban, a decemberi Loto-kupán is játszott. Aztán kedden már másképpen festett a dolog, mert miként azt Hossa kijelentette: "Majesky távolmaradása még nem végleges, sérülése nem olyan súlyos, amilyennek hittük, mégiscsak elutazhat velünk Budapestre."

A tavaly Helsinkiben vb-bronzérmet nyerő csapat szövetségi kapitányának legtöbb gondja a védelemben akadt: a trencséni találkozó előtt ugyanis kimentette magát a Slovan Bratislava játékosa, Lubomír Visnovsky is, akinek állítólag az Achilles-ina sérült meg, helyét a zsolnai Peter Podhradsky foglalja el. Kérdéses a kapus Karol Krizan szereplése is, amennyiben nem tud játszani, helyette a Kassán vendégeskedő liptószentmiklósi Ján Laco tart az együttessel.

A szlovák hokiválogatott számára a budapesti lesz ebben az idényben a negyedik nemzetközi torna, amelyen újra találkozik leggyakoribb ellenfelével, a kanadai csapattal: augusztus óta ez lesz a két együttes hetedik egymás elleni mérkőzése. Míg a Világkupán a szlovákok a juharlevelesek legerősebb összeállítású csapatával szemben kétszer alulmaradtak, előtte Ottawában előkészületi meccsen 2-2 arányú döntetlent játszottak, a további három csatát Hossa gárdája nyerte meg. A németekkel viszont csak egy ízben találkoztak a szlovákok, a Német Kupán, Hannoverben 6-2-re győztek. A magyarok elleni legutóbbi meccsre, a 4-2-es vereségre nemcsak az edző és a játékosok, de a szlovák jégkorongsport egyetlen képviselője sem emlékszik vissza szívesen.

Hossa még február első napján meghirdetett keretéből többen hiányoznak, legtöbbjükkel megegyezett a mester, hogy ezt a tornát kihagyják. Ezért velük szemben elnéző hangot ütött meg, viszont a Zlín kapusához Murínhoz keményebb volt, s ennek megvan az oka: "Állítja, hogy szeretne bekerülni a világbajnoki keretbe. Csakhogy ott kizárólag azoknak lehet majd helyük, akik rászolgálnak a bizalomra" - így a kapitány. Külön eset Zigmund Pálffy, az ő esetében még az is kérdés, hogy az ausztriai világbajnokságon számíthat-e rá a szakvezető. "Megegyeztünk, hogy a világbajnokság előtt még leülünk egyet csevegni. A döntés csak tőle függ. Remélem, nem fordít hátat a válogattnak" - reménykedik Hossa, de bennfentesek szerint ő maga sem nagyon hiszi, hogy képes lesz jobb belátásra bírni a Los Angeles támadóját, aki éppen most szakított soros barátnőjével, az érsekújvári teniszezővel, Nagy Henyával.

Hosszabb idő után újra magára ölti a nemzeti mezt Robert Petrovicky, aki legutóbb tavaly a Svájc elleni előkészületi meccsen lépett jégre, de a vb-csapatban már nem jutott neki hely. Mivel a Zürich csatára a svájci bajnokság egyik legjobbja, Hossa újra behívta a keretbe. "Remélem, Budapesten sikerül meggyőznöm a kapitányt, hogy ott a helyem a világbajnokságon. De a meghívásnak nem csak ezért örülök. Jó társaság jött össze, s minden jel arra utal, hogy remek meccseket játsszunk majd Budapesten, s ez a legfontosabb" - mondta a két hokista fivér idősebbike. Egyébként nem ő az egyedüli, aki hosszabb szünet után tér vissza a válogatottba. Peter Pucher legutóbb 2003-ban játszott a Loto-kupán.

A Pannon GSM-tornán részt vevô szlovák válogatott kerete

Kapusok: Karol Krizan (HKM Zvolen), Rastislav Stana (Södertälje), Ján Laco (L. Mikulás)
Védôk: Ladislav Cierny (HKM Zvolen), Martin Strbák (CSZKA Moszkva), Peter Podhradsky (HK Zilina), Radoslav Suchy (Tatravagónka Poprad), Ivan Majesky (Sparta Praha), Peter Smrek (Grizzly Adams Wolfsburg), Richard Stehlik (Dukla Trencin), Tomás Starosta (Nyizsnyekamszk)
Csatárok: Miroslav Satan (Slovan Bratislava), Jozef Stümpel (Slavia Praha), Vladimír Országh (HKM Zvolen), Marcel Hossa (Mora IK), Ladislav Nagy (Mora IK), Rastislav Pavlikovsky (Mora IK), Ivan Ciernik (Grizzly Adams Wolfsburg), Lubos Bartecko (Dinamo Moszkva), Roman Kukumberg (Nyizsnyekamszk), Robert Petrovicky (Zürich SC), Branko Radivojevic (Lulea HF), Peter Pucher (HC Znojmo)
A svéd liga újonca, az IK Mora középjátékosa, Rastislav Pavlikovsky is örömmel vette a meghívást. Ráadásul, mint elmondta, "Magyarországon még sohasem játszottam. Viszont rendszeresen játszom egy magyarral. Pesten majd jól jönnek a szolgálatai, mondtuk is neki Vlado Országhgal: felfogadjuk tolmácsnak."
A pontosság kedvéért: Ladislav Nagyról, a svéd Mora jelenlegi játékosáról van szó, akinek a beceneve "Magyar", ám ő elhárította a feladatot, mondván, csak egy csúnya szót tud, Országh viszont annál többet.

Nagy visszatérő lesz Jozef Stümpel, a Slavia Praha játékosa is, aki öt hónap után szerepel újra a válogatottban. "Igazából nem tudom, mit várjak a tornától. Magyarország ugyan a hokit tekintve kicsit egzotikus országnak számít, de az utóbbi időben az ilyen ellenfelek egyre kellemetlenebbek, gyorsan felnőttek, és veszélyesen közelítenek hozzánk."

Frantisek Hossa szövetségi kapitány a vb előtt kitűnő felmérésnek tekinti a budapesti tornát, még akkor is, ha nem minden ellenfél játszik a legerősebb összállításban. "A felkészülés utolsó szakasza előtt ez az utolsó nagy nemzetközi esemény, amelyen a csapat rajthoz áll, áprilisban már csak hét előkészületi mérkőzést játszunk. Budapestre nem azért utazunk, hogy visszavágjunk a magyaroknak a legutóbbi vereségért, hanem azért, hogy a kollektíva a lehető legjobban összerázódjon, és jó játékot produkáljon" - nyilatkozta Hossa edző, akinek budapesti, huszonkettes keretében 14 NHL-játékos kapott helyet. ---- Válogatott szinten Magyarországon még sohasem látott erősségű tornának ad otthont Budapest, ám a szövetség vezetői nem csak ezért várják nagy izgalommal a Pannon GSM-torna rajtját. Valószínűleg a hét végi eseményen tárgyalnak ismét a kanadaiakkal arról, hogy a tavaly már jól bevált menetrendhez hasonlóan, az idén áprilisban is a magyar fővárosban edzőtáborozzon és játsszon felkészülési mérkőzést a világbajnoki címvédő juharleveles válogatott. Amennyiben sikerül tető alá hozni a megállapodást, úgy a tervek szerint április 26-án a magyar együttes ismét megmérkőzhetne az NHL-es világsztárokkal felálló együttessel.

Nem árt tudni, hogy a Pannon GSM-tornán a győzelemért három, a hosszabbításban (vagy büntetőkkel) elért győzelemért kettő, a hosszabbításban (vagy büntetőkkel) elszenvedett vereségért egy, a "sima" vereségért pedig nulla pont jár. Ebből következően nem zárulhat döntetlennel egyetlen mérkőzés sem: amennyiben a rendes játékidőben nem születik döntés, akkor - négy-négy mezőnyjátékossal - ötperces hosszabbítás következik a győztes gólig, s amennyiben itt sem sikerül dűlőre jutni, büntetőlövések következnek.

A torna rangjához méltóan már-már világbajnoki kiszolgálásban lesz részük azoknak, akik nem jutnak ki a Papp László Sportarénába, és a televíziós közvetítéseket sem láthatják. A szövetség honlapján (www.icehockey.hu) ugyanis a világbajnokságokon is használatos rendszerben követik az eseményeket, s a mérkőzések után minden igényt kielégítő statisztikákat is böngészhetnek az érdeklődők. ---- Barátságos mérkőzés (augusztus 28., Ottawa)
Szlovákia-Kanada 2-2
Világkupa (augusztus 31.-szeptember 14., Európa, Észak-Amerika):
Szlovákia-Kanada 1-5
Szlovákia-Egyesült Államok 1-3
Szlovákia-Oroszország 2-5
Szlovákia-Kanada 0-5
Német Kupa (november 11-14., Hannover, Hamburg):
Szlovákia-Svájc 2-4
Szlovákia-Kanada 5-3
Szlovákia-Németország 6-2
Szlovákia-Egyesült Államok 0-4
Loto-kupa (december 14-18., Trencsén):
Szlovákia-Kanada 4-2
Szlovákia-Svájc 3-1
Szlovákia-Ausztria 5-1
Szlovákia-Kanada 4-2


A szlovák válogatott örökmérlege a budapesti ellenfelekkel szemben

Szlovákia-Németország 29 18 2 9 75-64
Szlovákia-Magyarország 5 3 - 2 38-13
Szlovákia-Kanada 34 14 4 16 101-99

A szlovák válogatott Magyarországon játszott mérkőzései

2003. 11. 06., Eurotour-mérkőzés:
Magyarország-Szlovákia 4-2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik