Diego Godín pályafutása 160. válogatott mérkőzésén szerepelhet csütörtökön – a veterán uruguayi védő a fiataloknak példát mutatva igyekszik csapata húzóembere lenni (Fotó: AFP)

Sokáig kérdéses volt, hogy a csapatkapitány Diego Godín ott lehet-e a pályán, de a hivatalos sajtótájékoztatón elhangzott: igen, minden rendben van vele. Az elmúlt hónapokban íngyulladás kínozta, a 36 éves védő térde nem volt teljesen rendben.

 MEGDŐLHET DIEGO LUGANO CSÚCSA

Diego Godín 159 alkalommal viselte a nemzeti mezt, ezzel rekorder, Luis Suárez (134), Edinson Cavani és Fernando Muslera (133-133) követi őt a sorban. Ugyanakkor van még rekord, amelyet a védő elérhet: Diego Lugano  95-ször volt válogatott, s 86 esetben csapatkapitányként, Godín pedig csütörtökön 81. alkalommal húzhatja fel a karszalagot. „Nem érdekelnek a számok, nem ez motivál, a csapat sikere a fontos, csak arra figyelek” – mondta Diego Godín.

„Sokat tettem a gyógyulás érdekében, hogy itt lehessek – mondta Diego Godín. – Ez a negyedik világbajnokság, amelyen a hazámat képviselhetem, és sok sajtótájékoztatón beszélgettünk már a csapatról, az esélyekről, de mára megtanultam, a pályán kell megmutatni, mit tudunk. A lelkesedés megvan, sokat készültünk, de ezt mind félre kell tennünk, csak az számít, mire leszünk képesek a mérkőzésen. A saját szerepem? Nem akarom dicsérgetni magamat, azt tudom nyújtani, ami én vagyok: a pályán kívül biztatom a srácokat, segítő szándék vezérel, amikor szólok valamiért, ha pedig futballozom, azzal próbálok példát mutatni, hogy fegyelmezett vagyok, koncentrált, és igyekszem megnyerni a párharcokat.”

A védő kilenc idényen át szolgálta az Atlético Madridot, egy évet lehúzott a milánói Internél, majd a Cagliarihoz csatlakozott, onnan tért vissza Dél-Amerikába, de nem haza: előbb a brazil Atlético Mineiro szerződtette, ám ott kiszorult a kezdőből, így kérdésessé vált a kerettagsága, ezért az argentin Vélez Sarsfieldbe igazolt.

„Óscar Tabárez távozott a válogatott éléről, ez nyilvánvalóan jelentős hatással volt mindenkire, őt nagyon tiszteljük, nekünk, idősebb játékosoknak lett nagyobb a felelősségünk, amióta ő nincs velünk – magyarázta a védő, aki − ez is elképesztő adat − 160. alkalommal játszhat a válogatottban. – A selejtezőben sok kritikát kaptunk, de itt vagyunk, készen állunk. Ugyanakkor nagyon tiszteljük a dél-koreai válogatottat, dinamikus, gyors csapat, nehéz lesz ellene futballozni.”