Vb 2026: Ez őrület, elfogadhatatlan, ennek azonnal véget kell vetni! – Messi

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.11.22. 10:12
null
Az argentin játékosok nem finomkodtak a Maracanában töltött incidensek kapcsán (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Argentína 1–0-ra nyert Brazíliában a dél-amerikai világbajnoki selejtező 6. fordulójában. A mérkőzés előtt a két csapat szurkolótábora összetűzésbe került egymással, majd a rendőrök is közbeléptek és rátámadtak a vendégszurkolókra. Az argentin játékosok próbáltak közbe lépni, de kevés sikerrel jártak, ezért bevonultak az öltözőbe. A mérkőzést végül lejátszották, de az eseményekről a vb-címvédő több játékosa is említést tett, míg Lionel Scaloni, a válogatott szövetségi kapitánya a jövőjéről beszélt.

 

A Maracana Stadionba mind a 69 000 jegy elkelt a Brazília–Argentína mérkőzésre. Amikor az argentin himnuszt a hazai szurkolók kifütyülték, a két tábor egymásnak esett. A brazil rendőrség közbelépett, de a kedélyek nem csitultak, sőt ez csak olaj volt a tűzre. Ezt követően az argentin és a brazil játékosok is próbáltak hatni a szurkolókra és a rendőrökre. Emiliano Martínez, az Aston Villánál légióskodó argentin kapus például próbált utat törni magának a lelátóra.

 

Az APNews tudósítása szerint a brazil rendőrök gumibotokkal próbálták oszlatni a tömeget, miközben a két tábor különböző tárgyakkal dobálta egymást. Az eseménysorozatban több szurkoló megsérült, egyikük vérző fejjel hagyta el a stadiont. „Mi lentről, a pályáról nem tehettünk semmit, láttuk ahogy a rendőrök az embereket ütik” – mondta Lionel Messi. Az argentin csapat levonult a pályáról, amíg a kedélyek lecsillapodnak, míg a brazilok a pályán várták a folytatást. A rendőrség körbevette a nagyjából 3000 argentin szurkolót, így elkezdődhetett a találkozó.

Vagner Ferreira ezredes, a stadion legmagasabb rangú rendőrtisztje megvédte a rendőrök fellépését, miközben a szervezőket hibáztatta azért, hogy nem volt kordon a hazai és a vendégszurkolók között. „Minden cselekvés reakciót követel. A két csapatnak történelme van. Először beszéltünk velük, aztán a gumibotokat kellett használnunk. Viszont nem alkalmaztunk halálos erőszakot, nem használtunk gumilövedéket vagy könnygázt” – mondta Ferreira.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a hónap elején a Libertadores-kupa-döntőt az argentin Boca Juniors és a brazil Fluminense játszotta egymással. A mérkőzés előtt felfegyverzett brazil rendőrök támadtak az argentin szurkolókra. Megverték és gumilövedékkel lőtték őket a tengerparton és az utcákon egyaránt.

Erre utalt Messi is a mérkőzést követően nyilatkozatában: „Láttuk, hogy a rendőrök a szurkolókat ütik, sokunk családja is ott ült a lelátón. Ez történt a Libertadores-kupa döntőjében is. Mi egy család vagyunk. Úgy gondoltuk, hogy lejátsszuk a meccset, hátha így lenyugodnak a kedélyek.”

A találkozót az argentinok nyerték meg, ami a brazilok első hazai pályás veresége volt a vb-selejtezőkön. Az argentinok csapatkapitánya összevonta a két eseményt. „Ma este történelmet írtunk, de ezt ismét beárnyékolja a brazilok elnyomása az argentin emberekkel szemben. Ez őrület, elfogadhatatlan, ennek azonnal véget kell vetni!” – nyilatkozta Messi a lefújást követően.

Rodrigo De Paul így értékelt: „Mi vagyunk a világ legjobb válogatottja. Mi a pályán mutatjuk meg, hogy milyen fából faragtak. Én is ismét megmutattam, hogy mindent beleadok a válogatottért. Történelmet írtunk”.

„Szégyen, amit a brazil rendőrség művel! Hogyan lehetséges ez? Meddig kell még látnunk ezeket a jeleneteket?! Mindig ugyanez van Brazíliában” – fogalmazott Lisandro Martínez, az argentinok védője Instagram-posztjában.

 

Argentína szövetségi kapitánya, Lionel Scaloni a mérkőzés eseményei helyett a jövőjéről beszélt. „Sokat kell gondolkodnom azon, hogy mit kezdjek a jövőmmel. Ez a csoport állandóan megköveteli, hogy maximális energiával foglalkozz ezzel. Ez most nem búcsú, de a léc nagyon magasan van. A csapatnak olyan edzőre van szüksége, akinek minden energiája megvan ehhez..”

AZ ÁLLÁS
1. Argentína5
4
1
7–2+5
12
2. Uruguay5
3
1
110–5+5
10
3. Kolumbia5
2
3
5–3+2
9
4. Venezuela5
2
2
1
5–2+3 8
5. Brazília5
21
2
8–6+2
7
6. Ecuador5
2
2
1 4–3+1
5
7. Paraguay5
1
2
2
1–2–1 5
8. Chile5
1
2
2
3–6–3 5
9. Bolívia5
1

4
4–11–7 3
10. Peru5
14
0–7–7 1

Ecuadortól három pont levonva, amiért Byron Castillo szabálytalan születési papírokkal vett részt az előző vb selejtezőjében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik