Vb 2022: eddig tizenháromszor annyiba kerül a torna, mint a tokiói olimpia

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 16:31
null
Nem spórolnak a katariak a világbajnokságon (Fotó: Getty Images)
A Magyar Távirati Iroda közölte, Katar eddig mintegy 200 milliárd dollárt (!) fordított a jövő évi labdarúgó-világbajnokság előkészületeire. Ez az összeg kis híján tizenháromszor annyi, mint amennyibe a tokiói olimpia az egyéves halasztással együtt került – a multisport-eseményre 15.4 milliárd dollárt költöttek.

 

A futball-vb eddigi szervezési-beruházási költségeiről az arab ország moszkvai nagykövete nyilatkozott a TASZSZ-nak. Ahmed bin Naszer bin Dzsaszim al-Tani sejk hangot adott annak a reményének, hogy megéri a befektetés.

„Bízunk benne, hogy képesek leszünk olyan vébét szervezni, amellyel az egész világ elégedett lesz” – idézte szavait az MTI.

Az egyszer biztos, nem spórolnak az eseményen. A 2022. november 21-től december 18-ig rendezendő torna – amelynek mérkőzéseit öt városban és nyolc stadionban bonyolítják le – eddig 200 milliárd dollárba (62 billió forint) került a szervezőknek. Ez az összeg közel tizenháromszor (!) annyi, mint amennyibe a tokiói játékok kerültek: a japánok eredetileg 12.6 milliárd dolláros (3736 milliárd forint) költségvetéssel számoltak, de a koronavírus-járvány okozta egyéves halasztás 2.8 milliárd dollár pluszkiadást eredményezett.

Érdekesség, hogy a világ leggazdagabb emberének, Elon Musknak a hivatalos vagyona 202.5 milliárd dollár. A Tesla tulajdonosának tehát egészen mélyen a zsebébe kellene nyúlnia akkor, ha hasonló értékű befektetésbe kezdene bele.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a vb miatt hatalmas infrastrukturális projektet valósítanak meg a katariak. A sejk elmondta, a stadionokon kívül új utakat, metrót, repülőteret, szállodákat és más turisztikai létesítményeket is építenek. Jelenleg hat aréna van készen, a fennmaradó kettő építése ez év végére fejeződik be. A világbajnokságra másfél millió szurkolót várnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik