Nem csak a trófeát akarják – labdarúgók, akik rekordokért is küzdhetnek Katarban

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.10.19. 16:38
null
Neymar Katarban utolérheti Pelét a brazil válogatott örök-góllövőlistáján (Fotók: AFP, Getty Images, Imago Images)
A november 20-án kezdődő labdarúgó-világbajnokság rajtja előtt érdemes számba venni azokat a játékosokat, akik nemcsak a vb-trófeára, rekordokra is hajtanak Katarban.

NEYMAR JR.

Pályafutása egyik legjobb, ha nem a legjobb idényét futja a 30 esztendős Neymar Jr., aki 15 tétmeccsen 11 gólnál és 9 gólpassznál jár klubja, a Paris Saint-Germain színeiben. A brazil cselgépet jó ideje a világsztárok közé soroljuk, de a hozzáállása miatt gyakran az elismerő jelzők mögé biggyesztjük: ha igazán odatenné magát, a legjobb lehetne. Úgy tűnik, Neymar motivációjával most nincs gond, ennek fő oka pedig a közelgő katari világbajnokság, hiszen életkorát s a brazil válogatott keretének erősségét elnézve úgy tűnik, a PSG klasszisának most van a legnagyobb esélye a vb-trófea elnyerésére. Neymar most a világbajnoki cím mellett egy másik csúcsért is hajthat, egy olyan rekordért, amelyet sokan megdönthetetlennek hittek. Katarban utolérheti és meg is előzheti a háromszoros világbajnok Pelét a brazil válogatott örök-góllövőlistáján – a 81 éves legenda 77 találatot jegyzett a nemzeti csapatban (92 meccsen), Neymarnak pedig immár 75 gólja van (121 meccsen). A szaksajtó és a fogadóirodák szerint Brazília a közelgő torna favoritja, s ha valóban sokáig menetel a selecao, Neymarnak pedig megy a játék, már a csoportmeccsek során túlszárnyalhatja Pelét...

A BRAZIL VÁLOGATOTT ÖRÖK-GÓLLÖVŐLISTÁJA
1. PELÉ77 gól
2. NEYMAR JR.*75 gól
3. RONALDO62 gól
4. ROMÁRIO55 gól
5. ZICO48 gól
* még aktív


71 A 75-BŐL – NEYMAR GÓLJAI A BRAZIL VÁLOGATOTTBAN




OLIVIER GIROUD


A helyzet hasonló, mint Pelé és Neymar esetében, csak éppen a nemzet más: a francia válogatott örök-góllövőlistájának élén még a visszavonult legenda, Thierry Henry áll 51 góllal (123 meccsen), ám Katarban megelőzheti őt az AC Milan 36 éves csatára, Olivier Giroud, aki 49 találatot jegyez (113 meccsen). A helyzet annyiban más, hogy Giroud már világbajnoknak vallhatja magát, így az ő esetében még jobban felértékelődhet a rekord megszerzése – már csak a korából adódóan is. Neki ugyanakkor a helyéért is meg kell még küzdenie, jelenleg az sem száz százalékig biztos, hogy ott lehet Katarban. Giroud a franciák 2018-as vb-menetelése során alapembernek számított Didier Deschamps győztes csapatában, ám amióta Karim Benzema visszatérhetett a válogatottba, többször a kispadra szorult, sőt, a keretből is kimaradt. A milánóiak csatára azonban elszánt, a most futó idényben szenzációs formában futballozik, és szép számmal szerzi a gólokat, jelezve a szövetségi kapitánynak: helye van a vb-keretben.

A FRANCIA VÁLOGATOTT ÖRÖK-GÓLLÖVŐLISTÁJA
1. Thierry Henry51 gól
2. Olivier Giroud*49 gól
3. Antoine Griezmann*42 gól
4. Michel Platini41 gól
5. Karim Benzema*37 gól
* még aktív
Olivier Giroud Thierry Henry nyomában
Olivier Giroud Thierry Henry nyomában


CRISTIANO RONALDO & SERGIO RAMOS

Mindössze három korábbi labdarúgó mondhatja el magáról, hogy öt világbajnokságon is pályára lépett: Antonio Carbajal (kapus, Mexikó), Rafael Márquez (védő, Mexikó) és Lothar Matthäus (középpályás, Németország) – az olaszok legendás kapusa, Gianluigi Buffon is öt tornán volt ott, de pályára csak négyen lépett. Ehhez az illusztris társasághoz Katarban többen is csatlakozhatnak. Egyikük az ötszörös aranylabdás portugál támadóklasszis, Cristiano Ronaldo, aki 37 évesen készül ötödik tornájára – minden bizonnyal az utolsóra. Az nem kérdés, hogy CR7 ott lesz Fernando Santos keretében (hacsak nem sérül meg), s a Nemzetek Ligája-mérkőzések alapján az is biztosnak tűnik, hogy kezdő lesz, így a rekordbeállítás borítékolható. A 180-szoros spanyol válogatott védő, Sergio Ramos esetében más a helyzet, hiszen Luis Enrique szövetségi kapitány már a 2021-es Európa-bajnokságra sem nevezte, az előző idényben pedig alig játszott a Paris Saint-Germain színeiben különböző sérülései miatt. Ramosnak most mégis van esélye rá, hogy ott legyen Katarban, hiszen ebben az évadban kulcsembere lett a PSG-nek, és újra jó formában van – vagyis Luis Enrique térfelén pattog a labda...

Ha már rekordrészvétel, Mexikó ezúttal sem hagyható ki: a Real Betis 36 éves középpályása, Andrés Guardado is csúcstartó lehet (ha bekerül a keretbe és pályára is lép a tornán), és Guillermo Ochoa, az América kapusa is elérheti az ötödik kerettagságot – ám ő eddig csak két tornán védett.

Cristiano Ronaldo az ötödik vb-jére készül
Cristiano Ronaldo az ötödik vb-jére készül


LIONEL MESSI


Természetesen az argentinok hétszeres aranylabdás világklasszisát, Lionel Messit sem hagyhatjuk ki a sorból, hiszen ő is az ötödik világbajnokságára készül, s eddig minden egyes tornáján pályára is lépett. De Messi egy másik rekordra is hajt Katarban, a Barcelona korábbi, a PSG jelenlegi klasszisa eddig 19 világbajnoki mérkőzést tudhat maga mögött, amivel csúcstartó az aktív játékosok között. De a vb-k történetében a német Lothar Matthäus lépett pályára a legtöbb mérkőzésen (25), s ha Messi nem sérül meg, és legalább az elődöntőig menetel Argentínával (így bronzmeccset vagy döntőt biztosan játszik), csúcstartó lehet e kategóriában 26 mérkőzéssel. S ez még nem minden, hiszen az argentin támadó jelenleg hat gólpasszt jegyez a vb-k történetében, az örökranglista élén pedig Pelé áll, tízzel… Utóbbi rekordot azonban fenntartással kell kezelni, mert a gólpasszokat hivatalosan csak 1966 óta jegyzik a világbajnokságokon, a fellelhető listák közül pedig nem mindegyiken találhatunk egyezést a rangsorban.

Ha Katarban elődöntőig jut Argentína, s Lionel Messi minden mérkőzésen pályára lép, csúcstartó lehet
Ha Katarban elődöntőig jut Argentína, s Lionel Messi minden mérkőzésen pályára lép, csúcstartó lehet


THOMAS MÜLLER


Minden idők legtöbb világbajnoki gólja 2014 óta Miroslav Klose nevéhez fűződik (előtte 2006-tól nyolc éven át a brazilok kétszeres vb-győztes legendája, Ronaldo tartotta a csúcsot 15 góllal). A németek lengyel származású, már visszavonult klasszisa 16 találatot jegyzett összesen négy vb-n, őt valószínűleg senki sem fogja beérni Katarban, ám egy merész jelentkező mégis akad... A Bayern München klasszisa, Thomas Müller ugyanis 10 gólnál jár, s bár ahhoz, hogy befogja honfitársát, elképesztő teljesítményre lenne szüksége, nem mondhatjuk, hogy lehetetlen a küldetése. Ráadásul a 33 éves Müllernek még egy vb beleférhet a pályafutásába, így 2026-ban is folytathatja az örökgólcsúcs hajszolását. A még aktív játékosok közül Cristiano Ronaldo a második a rangsorban, de neki „csak” hét találata van, így a csúcsbeállításhoz kilencet kellene szereznie Katarban...

A VB-N LEGTÖBB GÓLT SZERZŐ JÁTÉKOSOK
1. Miroslav Klose (Németország)16 gól
2. Ronaldo (Brazília)15 gól
3. Gerd Müller (Németország)14 gól
4. Just Fontaine (Franciaország)13 gól
5. Pelé (Brazília)12 gól
* még aktív


MÜLLER VB-GÓLJAI


DIDIER DESCHAMPS

A címvédő Franciaország szövetségi kapitánya, Didier Deschamps 12 világbajnoki meccsnél jár edzőként, ami a legtöbb a jelenlegi mezőnyben, ezekből ráadásul kilenc összecsapást megnyert csapatával. Deschamps egy győzelemmel beléphet a tízgyőzelmes szövetségi kapitányok meglehetősen szűk csoportjába, hiszen ez eddig csak Helmut Schönnek, Luiz Felipe Scolarinak, Mario Zagallónak, Joachim Löwnek, Carlos Alberto Parreirának és Óscar Tabáreznek sikerült. A franciáknak persze jelentősebb céljaik vannak, mint egy meccset nyerni a vébén, Deschamps pedig feljebb is léphet az edzői rangsorban: ha a francia válogatott 7/7 mérkőzést nyerne Katarban, kapitánya minden idők legtöbb győztesen megvívott találkozójával állna a vb-k történetében, holtversenyben az NSZK legendás mesterével, Helmut Schönnel.

Didier Deschamps
Didier Deschamps


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 15-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik