A vb eddig nem az ő terepük volt – itt az esély, hogy nagyot alkossanak

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.11.11. 14:23
null
A belga Romelu Lukaku és a lengyel Robert Lewandowski is bizonyítani akar Katarban (Fotók: AFP, Imago Images)
A november 20-án kezdődő labdarúgó-világbajnokság előtt számba vesszük azokat a sztárokat, akik klubszinten és a válogatottjukban is jócskán bizonyítottak már, a vb-ken azonban idáig nem ment nekik a játék. Vajon tudnak élni karrierjük – talán – utolsó esélyével?

 

ÁNGEL DI MARÍA
Argentína

vb-meccsek: 13
vb-gólok: 2
vb-gólpasszok: 0
Legjobb vb-eredmény: ezüstérem

Listánk legtapasztaltabb játékosa – ami a vb-ken lejátszott mérkőzéseket illeti – eljutott már a vb-döntőig, mégis az alulteljesítők között tartják számon. A 34 esztendős Ángel Di Maríának a katari lesz a negyedik tornája (amennyiben teljesen felépül izomsérüléséből), és egyben az utolsó, hiszen hónapokkal ezelőtt bejelentette, a világbajnokság után visszavonul a válogatottól. Eddigi három vb-jén 13 meccsen lépett pályára, két gólt szerzett, gólpassz még nem fűződik a nevéhez. A 2010-es dél-afrikai tornán kifejezetten gyengén ment neki a játék, a 2014-es brazíliai vb-n már sokkal jobban teljesített. Két vb-gólja közül az egyiket ekkor szerezte: a Svájc elleni nyolcaddöntő hosszabbításában ő döntötte el a továbbjutás sorsát a 118. percben. Az argentinok később a döntőig jutottak, a finálé Di María karrierjének legfontosabb meccse lehetett volna, csakhogy sérülés miatt nem léphetett pályára, hazája pedig 1–0-ra kikapott Németországtól hosszabbításban. Négy évvel később mindössze a nyolcaddöntőig élt Argentína reménye, a három meccsen játszó Di María pedig akkor sem nyújtott emlékezetes teljesítményt. Katarban, immár veterán támadóként, ismét megpróbálhatja elvinni az albicelestét – Lionel Messivel karöltve – a hőn áhított vb-trófeáig, s hogy erre képes, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2021-ben Argentína az ő góljával győzte le Brazíliát a Copa América döntőjében.

 

ROBERT LEWANDOWSKI

Lengyelország

vb-meccsek: 3
vb-gólok: 0
vb-gólpasszok: 0
Legjobb vb-eredmény: csoportnegyedik

Nincs könnyű helyzetben a Barcelona világklasszis kilencese, lengyelként a világbajnokságon nem reménykedhet a trófea megszerzésében, sőt, hazájának már a kijutás is óriási sikernek számít. Utóbbi eddig egy alkalommal jött össze Lengyelországnak úgy, hogy Lewandowski is a keret tagja volt, az a történet azonban nem happy enddel végződött. A 2018-as oroszországi tornán Lengyelország kifejezetten könnyű csoportba került, Kolumbia, Japán és Szenegál mellé, mégis a kvartett negyedik helyén végzett. Lewandowski mind a három csoportmeccset végigjátszotta csapatkapitányként, de egy gólt sem szerzett – a válogatott is mindössze egyig jutott a tornán... Mivel a Barca klasszisa immár 34 éves, minden bizonnyal ez lesz az utolsó világbajnoksága, így kérdés sem lehet, hogy minden eddiginél jobban akar majd bizonyítani. Ha a lengyelek mostani kvartettjére tekintünk, erre meg is van az esélye, hiszen a végső győzelemre is esélyes Argentína mellett Szaúd-Arábia és Mexikó lesz a rivális. A nyolcaddöntős meccsel vélhetően már elégedett lenne Lewandowski, ez azonban aligha jön össze, ha most sem talál kapuba...


ROMELU LUKAKU

Belgium

vb-meccsek: 10
vb-gólok: 5
vb-gólpasszok: 1
Legjobb vb-eredmény: bronzérem

Tíz meccsen öt gól – hogyan kerülhetett az alulteljesítők közé? A belga támadó vb-statisztikája látványos, hogy miért írtuk fel mégis a listánkra, kiderül, ha megnézzük, mely meccseken teljesített jól... A 29 esztendős Romelu Lukakunak a katari a harmadik vb-je lesz, és már van egy bronzérme is Belgiummal, noha a cél mindkétszer a vb-trófea megszerzése volt. Lukaku a nyolc évvel ezelőtti, brazíliai tornán még nem volt a belga válogatott kulcsembere, de az első két csoportmeccsen kezdő volt – gólt nem szerzett, a belgák viszont mindkétszer nyertek. Harmadjára a kispadon kapott helyet, be sem cserélték, majd az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőben a padról beszállva főszereplővé vált: a hosszabbításban továbbjutást érő gólt szerzett. Ennek ellenére az argentinok elleni negyeddöntőben sem jelölték a kezdőbe, a belgák pedig búcsúzni kényszerültek. Egészen máshogy indult a 2018-as vb Lukakunak, hiszen Panama és Tunézia ellen is duplázott, az angolokkal szembeni csoportmeccsen viszont pihentették. Csakhogy az egyenes kieséses szakaszban a japánok ellen 3–2-re és a brazilokkal szemben 2–1-re megnyert mérkőzésen sem tudott betalálni, a védők levették a pályáról, ami hatványozottan igaz volt a franciák elleni elődöntőre, majd az angolok elleni bronzmeccsre is... A számok terén tehát nem áll rosszul Lukaku, de van mit bizonyítania Katarban!

KATTINTSON, ÉS NÉZZE MEG LUKAKU VB-GÓLJAIT!

GABRIEL JESUS

Brazília

vb-meccsek: 5
vb-gólok: 0
vb-gólpasszok: 1
Legjobb vb-eredmény: negyeddöntő

Generációja nagy tehetségének tartották, majd lemondtak róla, de most újra él a remény... Valahogy így állnak Gabriel Jesushoz a brazil válogatott szurkolói, akik elképesztő hangerővel kiabálták őt be néhány évvel ezelőtt a selecao kezdőcsapatába, majd kis túlzással kiutálták onnan, amikor nem ment neki a játék. Jesus 56-szor lépett pályára a brazil válogatottban, 19 gólja nem lebecsülendő, de a nagy tornákon eddig nem ment neki a játék. Ami a világbajnokságot illeti, a 2018-as tornán a selecao mind az öt meccsen kezdőként lépett pályára, hármat végigjátszott középcsatárként, gólt nem szerzett, mindössze egy gólpassza volt a Costa Rica ellen 2–0-ra megnyert csoportmérkőzésen. Nem sokkal ezt követően kikerült a brazilok kezdőcsapatából, s klubjában, a Manchester Cityben sem kulcsemberként tekintettek rá, de ezen a nyáron váltott, az Arsenalhoz szerződött, Londonban pedig valósággal szárnyal – elképesztően jó formában van. Emiatt könnyen lehet, hogy Katarban ismét ő lesz a favorit brazil válogatott első számú kilencese, de ehhez még Richarlisonnak is lesz egy-két szava – már ha Tite szövetségi kapitány nem Neymarnak szánja a posztot...

 


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. november 5-i lapszámában jelent meg.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik