Vb 2022: „Bizonyítottuk a magyarok ellen is, Split nem ragad el minket”

POLGÁR LÁSZLÓPOLGÁR LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2021.11.13. 19:53
null
Dalicéknak csak a győzelem jelent azonnali kijutást (Fotó: AFP)
Vasárnap 15 órától vívják a labdarúgó-világbajnokság európai H-csoportjának az első hely szempontjából létfontosságú találkozóját: Splitben Horvátország a két ponttal előtte álló Oroszországot fogadja.

Mindkét együttes magabiztosan hozta a csoportkör utolsó előtti körében a maga mérkőzését: az orosz csapat Ciprust verte meg 6–0-ra, míg a horvátok Máltán nyertek 7–1-re. Mario Pasalic a találkozó utolsó perceiben először viselhette a horvátok csapatkapitányi karszalagját. Az „év meccsén” Zlatko Dalic legénysége számára – amely Máltáról egyenesen Splitbe repült – csak a győzelem jelenti az egyenes ági kijutást Katarba.

„Magabiztosak vagyunk, de egyáltalán nem becsüljük le ellenfelünket, már csak azért sem, mert az utóbbi öt meccsén aratott győzelmek mindent elárulnak minőségéről – mondta a horvátok szövetségi kapitánya, Zlatko Dalic a meccset megelőző sajtótájékoztatón. – Az sem számít különösebben, hogy mi előrébb állunk a világranglistán, mivel minden a pályán dől el. Az, hogy a selejtezőkön kívül a legutóbbi világbajnokságon is játszottunk velük, már a múlt, jelenlegi szövetségi kapitányuk, Valerij Karpin válogatottja ellen másodszor mérkőzhetünk bő két hónap alatt. A Máltán győztes gárdánknál némi változtatások lehetnek, bár tudom, az íratlan szabály az, hogy a győztes együttesen ne változtass! Néhány hibát láttam, ugyanakkor valamennyi kerettag remek formában van. A taktikánk esetében nincs szó változtatásról, mivel minden jól működik. Kramaric, Petkovic és Livaja személyében van három remek támadónk, Vlasic egészséges, Majer remekül teljesített Máltán, rajtuk kívül Pasalic is remek formában van. Bár csak a győzelem jó számunkra, ugyanakkor egyáltalán nem szabad megfeledkeznünk a védekezésről sem. Jó lenne a katari világbajnokság előtt egy nyugodt év. Splitben el tud minket ragadni a hangulat, de korábban már Magyarország és Szlovénia ellen is bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk kezelni a helyzetet.”

Érdekesség, hogy szinte pontosan négy évvel ezelőtt, 2017. november 12-én, a vb-pótselejtező visszavágója jelentette az akkor szinte újdonsült kapitány, Dalic számára azt, hogy délnyugati szomszédunk válogatottja a görögök elleni döntetlennel (0–0) – a 4–1-es első felvonást követően – kijutott az oroszországi világbajnokságra. Most egy ilyen eredmény egyáltalán nem elfogadható a spliti meccsen, amelyre a szövetség a nemzeti együttestől már visszavonult Ivan Rakiticet is meghívta.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐK
10. FORDULÓ
NOVEMBER 14., VASÁRNAP
15.00:
Horvátország–Oroszország
15.00:
Szlovénia–Ciprus
15.00: Málta–Szlovákia

H-CSOPORT
1. Oroszország 9 7 1 1 19– 5 +14 22
2. Horvátország 9 6 2 1 20– 4 +16 20
3. Szlovákia 9 2 5 2 11–10 +1 11
4. Szlovénia 9 3 2 4 11–11 0 11
5. Málta 9 1 2 6 9–24 –15 5
6. Ciprus 9 1 2 6 3–19 –16 5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik