1. Brazília, 2. Argentína, 3. Franciaország – a Nemzeti Sport erősorrendje!

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.11.19. 17:53
November 20-án elkezdődik a labdarúgó-világbajnokság Katarban, a rajt előtt egy nappal a Nemzeti Sport szerkesztősége is elkészítette a 32 válogatott erősorrendjét.

A 32 válogatott közül csak egy nyerheti el a trófeát – erősorrendünk alapján erre Brazíliának van a legnagyobb esélye (Fotók: AFP, Shutterstocks)
A 32 válogatott közül csak egy nyerheti el a trófeát – erősorrendünk alapján erre Brazíliának van a legnagyobb esélye (Fotók: AFP, Shutterstocks)
A 32 válogatott közül csak egy nyerheti el a trófeát – erősorrendünk alapján erre Brazíliának van a legnagyobb esélye (Fotók: AFP, Shutterstocks)
A 32 válogatott közül csak egy nyerheti el a trófeát – erősorrendünk alapján erre Brazíliának van a legnagyobb esélye (Fotók: AFP, Shutterstocks)
A 32 válogatott közül csak egy nyerheti el a trófeát – erősorrendünk alapján erre Brazíliának van a legnagyobb esélye (Fotók: AFP, Shutterstocks)

 

1. BRAZÍLIA
A fogadóirodáknál is toronymagas esélyesnek számító brazil válogatottnak külön részt szenteltünk a tornát felvezető sorozatunkban – nem véletlen, hogy szerkesztőségünk erősorrendjét is vezeti, meglehetősen nagy fölénnyel. A csúcsformában játszó Neymar Jr. és Tite szövetségi kapitány vezette keret tele van világsztárokkal (főként a támadósora), szép számmal vannak benne tehetséges fiatalok is, akiket hajt a bizonyítási vágy. De kétségtelenül akad gyenge pontja is, méghozzá a védelem két széle. Ha a védekezést képes lesz a brazil válogatott megoldani, senki sem állíthatja meg.

2. ARGENTÍNA
Lionel Messi utolsó dobása. Az argentinok hétszeres aranylabdás klasszisa több alkalommal is elmondta az utóbbi hetekben, hogy a katari lesz karrierje utolsó vb-je, társai pedig számos alkalommal állították, háborúba is mennének érte – a következő hetekben kiderül, a harci kedv mire lesz elég. A válogatott ugyan Messi köré épül, de Lionel Scaloni szövetségi kapitány irányításával elképesztően egységessé vált az argentin csapat, amely 36 mérkőzés óta veretlen, így a vb-n világcsúcsot is dönthet. A cél persze nemcsak ez, hanem a vb-trófea megszerzése, amire szerkesztőségünk tagjai szerint is esélyesek Messiék.

Neymar (Brazília)
Neymar (Brazília)


3. FRANCIAORSZÁG

A legutóbbi, 2018-as oroszországi tornát megnyerő francia válogatott több sebből vérzik. A kapusposztról Mike Maignan, a középpályáról Paul Pogba és N'Golo Kanté, a támadók közül Christopher Nkunku dőlt ki sérülés miatt, Karim Benzema pedig koránt sincs csúcsformában. A felkészülés sem volt zökkenőmentes, Didier Deschamps szövetségi kapitány több formációt kipróbált (kevés sikerrel), úgy tűnik, marad az eredeti, 4–2–3–1-es felállásnál. Mindezzel együtt a „maradék” francia keret is bivalyerős, kellően tapasztalt, s teli van meccset eldönteni képes világklasszissal, élén Kylian Mbappéval, így még össze is jöhet a címvédése.

4. SPANYOLORSZÁG
Noha támadósorában ezúttal egy szupersztárt sem találunk – főleg kilences poszton –, még így is esélyes a tornagyőzelemre. Luis Enriquét sokan támadták a kerethirdetése után (például David De Gea és Sergio Ramos kihagyása miatt), de az biztos, hogy látszik, milyen játékot szeretne kihozni csapatából, s az elképzelése megvalósítására képes játékosokat válogatta be. A barcelonai mag, a „labdaügyes” játékosok sora (köztük Pedri) és Luis Enrique rendszere (az Eb-n is látott játékkal) könnyen a csúcsra juttathatja a spanyolokat – persze csak abban az esetben, ha valaki gólra is váltja a helyzeteket…

Lionel Messi (Argentína)
Lionel Messi (Argentína)


5. HOLLANDIA

Az előző világbajnokságról lemaradt, a tavalyi Eb-n pedig már a nyolcaddöntőben elbúcsúzott a holland csapat… Azóta viszont rengeteget erősödött a prosztatarákkal küzdő edzőklasszis, Louis van Gaal irányításával, s mostanra már az sem lenne meglepetés, ha arannyal menne haza Katarból. Szervezettség, kimunkált alapjáték, plusz világklasszis kulcsemberek – a védelemben Virgil van Dijk, a középpályán Frenkie de Jong, a támadósorban Memphis Depay a vezér, s nekik olyan feltörekvő csillagocskák segíthetnek, mint Xavi Simons és Cody Gakpo (egyaránt PSV).

6. NÉMETORSZÁG
A tavalyi Európa-bajnokságon véget ért Joachim Löw korszaka a német válogatottnál, a szövetségi kapitányi posztot a Bayern Münchennel Bajnokok Ligáját nyerő Hans-Dieter Flick vette át, aki másodedzőként már tagja volt a 2014-es vb-győztes német csapatnak is. A kapitánycserétől sokat vártak a németek, de válogatottjuk az idei Nemzetek Ligája-mérkőzéseken csak kereste önmagát – mégsem lehet leírni a katari vébén. Már csak a keret erőssége és összeszokottsága miatt sem: Flick a támadósort és a középpályát is tele tudja pakolni Bayern-játékosokkal, akik amellett, hogy remekül ismerik egymást, szenzációs őszt zártak klubszinten.

Kylian Mbappé (Franciaország)
Kylian Mbappé (Franciaország)


7. PORTUGÁLIA
Kizárólag a meghívott játékosok névsora, a különböző posztokért versengő klasszisok száma alapján kijelenthető, Portugáliáé a vb legerősebb 26 fős kerete. Mégis sokan kételkednek a sikerében – nem véletlenül. Az első probléma a szövetségi kapitány, Fernando Santos lehet, aki ugyan Eb-t nyert már a csapattal (2016-ban), de az utóbbi években negatív hatással volt keretére a kockázatkerülő felfogása és a taktikai visszafogottsága. A másik Cristiano Ronaldo, aki Messihez hasonlóan minden bizonnyal utolsó vébéjére készül, és nem kérdés, hogy motivált lesz, így csapata motorja, vezére, legfontosabb játékosa is lehet, ám a közelmúltbeli balhéi kihatással lehetnek a teljesítményére és a körülötte lévő keret kohéziójára is.

8. ANGLIA
A 2018-as világbajnoki elődöntő és a 2021-es Európa-bajnoki finálé után ezúttal már a tornagyőzelem az angol válogatott célja, de az elmúlt évekhez képest több sötét felhő gyülekezik felette. Következik ez az angolok NL-teljesítményéből, Gareth Southgate szövetségi kapitány taktikai óvatosságából és jó néhány kulcsember formájából. Mindent összevetve így is minőségi, világsztárokkal teletűzdelt a keret (elég csak a gólkirályi cím favoritjára, Harry Kane-re gondolni), amely ha elkapja a fonalat, s az elmúlt tornákhoz hasonló szervezettséget mutat, bármire képes lehet.

Pedri (Spanyolország)
Pedri (Spanyolország)


9. BELGIUM
A katari torna az „aranygeneráció” utolsó esélye a vb-győzelemre. A belgák a 2014-es vb-n még sötét lónak számítottak, majd ahogy teltek az évek, egyre inkább hivatkoztak esélyesként a Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku, Eden Hazard vezette csapatra a különböző nagy tornákon, de a legjobb teljesítménye eddig a 2018-as világbajnoki bronzérem volt. A keret vázát ezúttal is az „aranygeneráció” tagjai adják, jó néhány fiatal tehetséggel kiegészítve. Kérdés, mi lesz Roberto Martínez szövetségi kapitány válasza az égető védelmi (főleg belső védőket érintő) problémákra.

10. HORVÁTORSZÁG
A legutóbbi, 2018-as vb-n általános meglepetésre jutott döntőbe, s a fináléban sem mondott csődöt, de 4–2-re így is kikapott a franciáktól. A hatalmas sikert gyengébb időszak követte, ám a Luka Modric vezette horvát csapat tehetséges fiatalokkal kiegészülve újra összeállt, s a 2022-es Nemzetek Ligájában úgy jutott be a négyes döntőbe, hogy Dániát és Franciaországot is maga mögé utasította. Csatárposzton lehetnek gondjai Zlatko Dalic szövetségi kapitánynak, a védelem stabil lábakon áll, míg a középpályássora (Luka Modric, Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic) talán az egész mezőny legjobbja – kérdés, mire lesz ez elég.

Virgil van Dijk (Hollandia)
Virgil van Dijk (Hollandia)


AKIK TÍZEN KÍVÜL IS AZ ÉLMEZŐNYHÖZ TARTOZNAK

Két válogatott csak néhány ponttal csúszott ki a top 10-ből lapunk erősorrendjében, de könnyen lehet, hogy a világbajnokságon nagyot domborít, s a negyeddöntőig, vagy tovább menetel. A 11. helyezett például az Eb-elődöntős Dánia, amely a 2022-es Nemzetek Ligájában oda-vissza legyőzte a vb-címvédő franciákat, és ha ezt most a csoportkörben is megteszi, kedvező ágra kerülhet.

Aztán ott van Uruguay, olyan sztárokkal mint Federico Valverde, Luis Suárez, Edinson Cavani, Darwin Núnez vagy Ronald Araújo. Tőle sokan a gyengébb vb-selejtezős produkció és a nehéz csoportbeosztás miatt várnak kevesebbet, de azóta új szövetségi kapitány irányít… könnyedén meglepetéscsapat lehet tehát az uruguayi.

A Real Madridban elképesztően ment a játék Valverdének, de vajon az uruguayi válogatottban is kulcsember lesz?
A Real Madridban elképesztően ment a játék Valverdének, de vajon az uruguayi válogatottban is kulcsember lesz?

 

A CSOPORTBÓL TOVÁBBJUTHATNAK, DE UTÁNA…?

Listánk 13. helyén a magyar válogatott Eb-selejtezős ellenfele, Szerbia áll, amely világsztárokat tud felsorakoztatni (pl. Dusan Vlahovics, Filip Kosztics, Szergej Milinkovics-Szavics, Alekszandr Mitrovics), jó néhány alacsonyabban rangsorolt futballista mellett. A csoportból való továbbjutásra ez bőven elég lehet, de kvartettjében szerepel a szintén ehhez a blokkhoz tartozó svájci válogatott is (18.), amely néhány kulcsemberére és szervezettségére építhet. A mexikói válogatott (14.) az elmúlt időszakban önmagához képest gyengébb eredményeket produkált, de megvan a keretben az a kvalitás, ami szükséges lehet a továbbjutáshoz, amihez főképp a Robert Lewandowskival felálló lengyeleket (19.) kell legyőznie.

Ide került az Egyesült Államok (16.) és Wales (20.) is, akik Anglia mögött igyekeznek továbblépni a B-csoportból – előbbinél a feltörekvő sztárjelöltek húzhatják a csapat többi tagját, utóbbinál a klubszinten már jelentősen lefelé tartó Gareth Bale, Aaron Ramsey duó formája lehet a kulcs. Ghána (21.) és Dél-Korea (22.) egy gyengébb kvartettben joggal bízhatna a továbbjutásban, de ehhez most a Portugália, Uruguay kettősön (vagy legalább valamelyiken) és egymáson kellene túljutni – előbbi honosításokkal igyekezett erősíteni a vb előtt, utóbbi Szon Hung Minre és összeszokottságára támaszkodhat. Listánkon két további nemzetet sorolunk ebbe a csoportba, az A-csoportban szereplő Szenegált (15.) és Ecuadort (17.). Az Afrika-kupa győztese európai topjátékosokkal és defenzív játékfelfogással felvértezve érkezik a tornára, de Sadio Mané sérülésével rengeteget veszített játékerejéből, míg a dél-amerikai nemzet jelentősen alulértékelt játékosokkal, alábecsült eredményekkel és különleges játékstílussal száll harcba a továbbjutásért.

ESÉLYTELENEK NYUGALMÁVAL (?)

Ebből a csoportból játékereje és sztárjátékosai miatt jelentősen kiemelkedik Kamerun (23.), Marokkó (24.) és Japán (25.), de kvartettjeik erőssége miatt szinte elképzelhetetlen számukra a továbbjutás. Alattuk szinte csak olyan csapatokat találunk, amelyek kereterőssége csak félszemmel hunyorítva üti meg a vb-szintet, persze köztük is vannak olyan válogatottak, amelyeknek vannak kiemelkedő sztárjátékosai, pl. Alphonso Davis (Kanada), Keylor Navas (Costa Rica) vagy éppen Mehdi Taremi (Irán). A 25. helytől lefelé Kanada, Ausztrália, Costa Rica, Tunézia, Irán, a rendező Katar és Szaúd-Arábia szerepel listánkon.

A NEMZETI SPORT TELJES ERŐSORRENDJE
1. BRAZÍLIA
2. ARGENTÍNA
3. FRANCIAORSZÁG
4. SPANYOLORSZÁG
5. HOLLANDIA
6. NÉMETORSZÁG
7. PORTUGÁLIA
8. ANGLIA
9. BELGIUM
10. HORVÁTORSZÁG
11. DÁNIA
12. URUGUAY
13. SZERBIA
14. MEXIKÓ
15. SZENEGÁL
16. EGYESÜLT ÁLLAMOK
17. ECUADOR
18. SVÁJC
19. LENGYELORSZÁG
20. WALES
21. GHÁNA
22. DÉL-KOREA
23. KAMERUN
24. MAROKKÓ
25. JAPÁN
26. KANADA
27. AUSZTRÁLIA
28. COSTA RICA
29. TUNÉZIA
30. IRÁN
31. KATAR
32. SZAÚD-ARÁBIA

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. november 19-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik