Esélyeshez méltón: a Nationalelf kiütötte Ausztráliát

Vágólapra másolva!
2010.06.13. 20:26
null
Csak az elején örülhettek, az ausztrál szurkolólányoknak a meccsen nem volt sikerélményük (Fotó: Reuters)<strong><br /></strong>
Ki&uuml;t&eacute;ses, 4&ndash;0-s győzelemmel kezdte meg szerepl&eacute;s&eacute;t a d&eacute;l-afrikai labdar&uacute;g&oacute;-vil&aacute;gbajnoks&aacute;gon N&eacute;metorsz&aacute;g: a Nationalelf nagyon meggyőző j&aacute;t&eacute;kkal l&eacute;pte le Ausztr&aacute;li&aacute;t. Joachim L&ouml;w csapat&aacute;b&oacute;l Lukas Podolski, Miroslav Klose, Thomas M&uuml;ller &eacute;s Cacau is betal&aacute;lt &ndash; a t&aacute;mad&oacute;k j&oacute;l megsz&oacute;rt&aacute;k magukat &ndash;, a Tim Cahill ki&aacute;ll&iacute;t&aacute;sa miatt sok&aacute;ig emberh&aacute;tr&aacute;nyban j&aacute;tsz&oacute; ausztr&aacute;loknak szemernyi es&eacute;ly&uuml;k sem volt. Eddig magasan a n&eacute;metek mutatt&aacute;k be a legjobb j&aacute;t&eacute;kot a torn&aacute;n.

Az első lehetőség egy perc után kialakult, méghozzá a német tizenhatoson belül, de Manuel Neuer magabiztosan megfogott egy megpattanó beadást. Az első ausztrál szöglet már ziccert is hozott, Tim Cahill elfejelte a labdát, Richard Garcia lőtt, a labda viszont levágódott Lahm és Neuer közös erőfeszítésének köszönhetően.

VB GÓLLÖVŐ-ÖRÖKRANGLISTA
15 gólos: Ronaldo (brazil)
14 gólos: Gerd Müller (német)
13 gólos: Just Fontaine (francia)
12 gólos: Pelé (brazil)
11 gólos: Jürgen Klinsmann (német)
Kocsis Sándor (magyar)
Miroslav Klose (német)

A németek visszafogottan játszottak az első percekben, aztán a semmiből ziccerbe kerültek, Moore hibája után. Miroslav Klose tört kapura, középre tartó lövését Mark Schwarzer védte, majd a visszatett labda után Mesut Özil tűzte rá, de ebből sem lett gól.

Nem úgy Lukas Podolski lövéséből a 8. percben: a Köln csatára Thomas Müller remek keresztpassza után ballal tüzelt, Schwarzer kapaszkodott, de csak beleérni tudott a labdába – gyorsan megszerezte a vezetést Joachim Löw csapata (1–0). Ez volt a támadó 39. gólja a Nationalelf mezében. Az első húsz perc játéka alapján Ausztrália semmivel sem volt rosszabb a mezőnyben, viszont a németek túl sok esélyt kaptak ahhoz, hogy egyet se használjanak ki belőlük…

A 20. percben a „vészcsatár” Garcia fordult be Friedrich mellett a labdával, lövése viszont messze elszállt, Neuernek nem kellett izgulnia. A másik kapu előtt három perccel később adódott esély, a nagyon virgonc Müller beadásáról maradt le Podolski.

Egy perccel később hatalmas ziccert hibázott el a Nationalelf a kifejezetten lyukasnak tűnő ausztrál védelem mellett. A németek gyorsan ritmust váltottak, Podolski elhúzott a bal oldalon, tökéletesen centerezett, Miroslav Klose viszont köszönte, nem élt a lehetőséggel – tiszta helyzetből nem találta el a kaput.

Lehet, hogy azzal volt a baj, nem fejjel kellett befejezni: Lahm jobb oldali beadása után Neill nem ugrott fel, Schwarzer borzalmas ütemben jött ki, Klose pedig a hálóba csúsztatott – 2–0, nem sok jó nézett ki ebből a meccsből az ausziknak. Ezzel a találattal a német csatár beérte a világbajnoki góllövő-örökranglistán Kocsis Sándort és Jürgen Klinsmannt, mindannyian 11 gólosak.

A németek végleg kiüthették volna a megrogyott ausztrálokat, de Mesut Özil (mint a magyarok elleni felkészülési meccsen) pazarlóan bánt ziccerével, pörgetése szép volt, de eredménytelen – Löw alighanem jobban szerette volna, ha az irányító sallangmentesen bevágja a helyzetet.

Az ausztrálok bal oldali védelme látványosan tehetetlen volt a fickándozó Müllerrel szemben, a fiatal Bayern-támadó azt csinált, amit akart, igaz, beadásait nem mindig kísérte szerencse. Egy nagyon szép kombináció után Neill mentett Khedira elől, majd Lahm éles beadására megint csak Khedira érkezett, de rosszabbul bólintott, mint a második gólnál Klose.

A 40. percben újabb német helyzet jött, Podolski pazarul passzolt a Neill mögötti üres területre, de Özil elügyetlenkedte a lehetőséget. Egy, csak egy csapat volt a pályán. Az első félidőt azzal a tudattal zárhatták az ausztrálok, hogy a 0–2 számukra tulajdonképpen még hízelgő eredmény.

A második félidőt Lucas Neill kezdte azzal, hogy megpróbálta bántalmazni Klosét, fáradozásait sárga lappal „jutalmazta” a játékvezető. A 47. percben Wilkshire jobb oldali beadása után Per Mertesacker kézzel ért a labdához, a sötétkék mezesek viszont hiába reklamáltak büntetőt. Az ausztrálok sokkal agresszívabbak és aktívabbak voltak, mint az első félidőben, a csereként beálló Brett Holman el is jutott lövőhelyzetig, de nem trafálta el a kaput.

A német válogatott közönségszórakoztató játékkal nyert (Fotó: Reuters)
A német válogatott közönségszórakoztató játékkal nyert (Fotó: Reuters)

A németek az 54. percben egy szellemes és nagyon szép jobb oldali akcióval jelezték, hogy ők szívesen folytatnák ott, ahol az első félidőt abbahagyták, végül Müller lőtt fölé. Az 56. percben aztán villant a piros lap, immár harmadszor a játéknapon: az Everton támadó középpályása, Tim Cahill rúgta fel hátulról Schweinsteigert, s azzal a lendülettel az öltöző felé is vette az irányt. Nem elég, hogy hátrányban volt Ausztrália, megfogyatkozott, s az automatikus eltiltás miatt elveszti (legalább) a második mérkőzésre legértékesebb játékosát.

A GÓL NEVE: MÜLLER

Thomas Müller a negyedik Müller, aki a német (nyugatnémet) válogatott színeiben pályára lépett világbajnokságon, és ő is folytatta névrokonai nagy sorozatát - betalált.

Gerd Müller 14, Dieter Müller két, Hansi Müller pedig egy alkalommal rezegtette meg korábban a hálót világbajnokságon.

A 60. percben újabb nagy helyzetet hibázott el Németország, Klose remekül fordult le, de nem bírt Schwarzerrel, majd az ismétlés után sem rezgett a háló. Pim Verbeek próbálta menteni, ami menthető, beküldött egy csatárt a 64. percben: az ukrán származású Nikita Rukavytsya érkezett.

Meg a harmadik német gól, a 67. percben: Podolski labdáját Thomas Müller vette át, gyönyörű visszahúzós cselt csinált, majd okosan a jobb alsóba gurított. 3–0, a kiütés felé haladt a mérkőzés.

Klose helyére beállt Cacau, s nem vesztegette sokat az időt: a 70. percben Mesut Özil centerezése után passzolt a hálóba hat méterről, Schwarzer meg negyedszer is kiszedhette belőle a labdát (4–0).

A Nationalelfet kifejezetten jól dirigáló Özilt is lecserélte Joachim Löw, „Jogi”  Mario Gomezt vetette be, míg Pim Verbeek Emerton helyére Mile Jedinakot állította be. A hajrára bejött a fiatal német generációból Marko Marin is, a pályán macska-egér játék volt. Hogy Neuer ne unja halálra magát, arról Holman gondoskodott, bal oldali beadás után pörgetett kapura, de a kapus simán védett.

A végén a német együttes tükörsima, kiütéses győzelmet aratott, méghozzá igen jó játékkal – a riválisok jobban teszik, ha odafigyelnek a Löw-csapatra, mely erődemonstrációt tartott első találkozóján.

 

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!


A JEGYZŐKÖNYV ÉS A KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A JEGYZŐKÖNYV ÉS A KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik