Watkins a 91. percben betalált, Anglia az Eb-döntőben!

Vágólapra másolva!
2024.07.10. 22:56
Fotó: Getty Images
Dortmundban a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében Anglia 2–1-re legyőzte Hollandiát, és bejutott a döntőbe, ahol vasárnap Spanyolország lesz az ellenfele.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
HOLLANDIA–ANGLIA 1–2 (1–1)
Dortmund, Signal Iduna Park, 60 926 néző. Vezette: Felix Zwayer (Stefan Lupp, Marco Archmüller) – németek
Hollandia: Verbruggen – Dumfries (Zirkzee, 90+3.), De Vrij, Van Dijk, Aké – Schouten, Simons (Brobbey, 90+3.), Reijnders – Malen (Weghorst, a szünetben), Depay (Veerman, 35.), Gakpo. Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka (Konsa, 90+3.), Mainoo (Gallagher 90+3.), Rice, Trippier (Shaw, a szünetben) – Foden (Palmer, 81.), Bellingham – Kane (Watkins, 81.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Simons (7.), ill. Kane (18. – 11-esből), Watkins (90+1.)
Sárga lap: Dumfries (17.), Van Dijk (87.), Simons (90+1.), ill. Bellingham (72.), Saka (86.), Trippier (90+4.)

A PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA ÉRI EL!

VISZONYLAG RITKÁN FORDUL ELŐ, hogy az angol szurkolók bárhol a világon kisebbségbe kerülnek, szerdán azonban Dortmund narancsba borult. Már kora délelőtt érzékelni lehetett a városban, hogy holland invázió készül, délre a legnagyobb szurkolói zóna már bőven túlcsordult, háromnegyed ötre pedig, amikor elindították a drukkerek menetét a BVB Stadion felé, még a sokat látott helyi rendfenntartó erők is úgy nyilatkoztak, hogy Dortmundban sohasem tapasztaltak hasonlót. A becslések szerint több mint százezren (!) vonultak át a városon, noha az arénába, ha az összes angol kinn maradt volna, alig több mint a felük fért volna be.

Az angol válogatottnál a legfőbb kérdés az volt, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány beteszi-e a kezdőbe Luke Shaw-t, de a sérüléséből felépülő szárnyvédő helyett továbbra is Kieran Trippier hallgathatta a himnuszt a gyepen, a csapat pedig a Svájc ellen is alkalmazott három középső védős rendszerben állt ki, azzal a különbséggel, hogy az eltiltásból visszatérő Marc Guéhi visszavette a helyét a kezdőben Ezri Konsától. A hollandoknál nem volt meglepetés, arra ugyanis számítani lehetett, hogy a törökök elleni negyeddöntő kezdőjéhez képest csak Steven Bergwijn kerül ki, és az egyébként klubszinten dortmundi Donyell Malen kerül be.

Nem telt el sok idő, és a holland válogatott megadta az alaphangot, egészen pontosan Xavi Simons, aki előbb Declan Rice-tól szerzett labdát, majd estében óriási gólt rúgott az angol kapuba. Mielőtt azonban átrendeződhetett volna a játék szerkezete, az angolok válaszoltak Harry Kane révén – VAR-ozás után megadott tizenegyessel. Minden kezdődhetett elölről. (A KÉT GÓL ITT!)

Kane immár három gólnál jár Fotó: Getty Images

A folytatásban Denzel Dumfries és Phil Foden vitte a prímet: előbbi (aki egyébként az angol büntető „okozója” volt) a gólvonalról mentett Foden közeli kísérleténél, majd a lécre fejelt a túloldalon, kisvártatva pedig az angol támadó is eltalálta a kapufát. Menet közben a hollandok elveszítették a meghúzódó Memphis Depayt – szinte elrepült az Európa-bajnokság egyik legjobb félideje.

A szünet után aztán már érkezett Shaw az angolokhoz, és bár előtte Trippier sem játszott rosszul, érezni lehetett, hogy immár a bal szél is ugyanolyan hasznos támadófolyosó, mint a jobb Bukayo Sakával. Csakhogy a hollandok eggyel hátrébb vonták a komplett csapatukat, a szintén a szünetben beálló Wout Weghorst középcsatárként a saját térfelén időzött, hátha labdaszerzés után meg tud iramodni. A másik opció az állított labdás szituáció volt az oranje repertoárjában, Virgil van Dijk közel is került a gólhoz egy beadást követően, de Jordan Pickford hárított.

Egyórányi játék után viszont egyértelművé vált, onnantól egyik fél sem vállal semmilyen kockázatot, a két kapus például egységesen elkezdte húzni az időt, noha aligha beszéltek össze. Ezek után természetesen senkit sem lepett meg, hogy a rendes játékidő végéhez közeledve már helyzetek sem adódtak (Saka lesről talált be a kapuba).

Ámde jött a kétperces ráadás…

A csereként beálló Ollie Watkins, az Aston Villa támadója nem akart még fél órát a pályán tölteni, és a 91. percben betalált. Ez a gól el is döntötte a meccset, így vasárnap Anglia lesz Spanyolország ellenfele. GÓL ITT. 1–2

A PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA ÉRI EL!

Watkins a gólja után (Fotó: Getty Images)

HOLLANDIA 
Kapusok: 13 – Justin Bijlow (Feyenoord), 23 – Mark Flekken (Brentford – Anglia), 1 – Bart Verbruggen (Brighton – Anglia)
Védők: 5 – Nathan Aké (Manchester City – Anglia), 17 – Daley Blind (Girona – Spanyolország), 3 – Matthijs de Ligt (Bayern München – Németország), 6 – Stefan de Vrij (Internazionale – Olaszország), 22 – Denzel Dumfries (Internazionale – Olaszország), 2 – Lutsharel Geertruida (Feyenoord), 15 – Micky van de Ven (Tottenham – Anglia), 4 – Virgil van Dijk (Liverpool – Anglia)  
Középpályások: 12 – Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen – Németország), 26 – Ryan Gravenberch (Liverpool – Anglia), 20 – Ian Maatsen (Borussia Dortmund – Németország), 14 – Tijjani Reijnders (Milan – Olaszország), 24 – Jerdy Schouten (PSV), 7 – Xavi Simons (RB Leipzig – Németország), 16 – Joey Veerman (PSV), 8 – Georginio Wijnaldum (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia)
Támadók: 25 – Steven Bergwijn (Ajax), 19 – Brian Brobbey (Ajax), 21 – Joshua Zirkzee (Bologna), 10 – Memphis Depay (Atlético Madrid – Spanyolország), 11 – Cody Gakpo (Liverpool – Anglia), 18 – Donyell Malen (Borussia Dortmund – Németország), 9 – Wout Weghorst (Hoffenheim – Németország)
Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

ANGLIA
Kapusok: 23 – Dean Henderson (Crystal Palace), 1 – Jordan Pickford (Everton), 13 – Aaron Ramsdale (Arsenal)
Védők: 15 – Lewis Dunk (Brighton), 22 – Joe Gomez (Liverpool), 6 – Marc Guéhi (Crystal Palace), 14 – Ezri Konsa (Aston Villa), 3 – Luke Shaw (Manchester United), 5 – John Stones (Manchester City), 12 – Kieran Trippier (Newcastle), 2 – Kyle Walker (Manchester City)
Középpályások: 8 – Trent Alexander-Arnold (Liverpool), 16 – Conor Gallagher (Chelsea), 26 – Kobbie Mainoo (Manchester United), 4 – Declan Rice (Arsenal), 25 – Adam Wharton (Crystal Palace)
Támadók: 10 – Jude Bellingham (Real Madrid – Spanyolország), 20 – Jarrod Bowen (West Ham), 21 – Eberechi Eze (Crystal Palace), 11 – Phil Foden (Manchester City), 18 – Anthony Gordon (Newcastle), 9 – Harry Kane (Bayern München – Németország), 24 – Cole Palmer (Chelsea), 7 – Bukayo Saka (Arsenal), 17 – Ivan Toney (Brentford), 19 – Ollie Watkins (Aston Villa)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik