Panenka és Poborsky után itt az újabb cseh álomgólgyáros: Patrik Schick!

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 15:45
Patrik Schick a majdnem félpályáról lőtt góljához méltó ovációt kér (Fotó: Getty Images)
Ha június 14. és labdarúgó Európa-bajnokság, akkor véget ér a torna történetének leghosszabb várakozása: a mezőnybe 44 év után visszatérő magyar válogatott Ausztria legyőzésével új korszakot nyit. Puhl Sándor két mérkőzést is vezetett ezen a napon, Fernando Torres két Eb-n lőtt gólt június 14-én, akárcsak Zlatan Ibrahimovic, felbukkan három nagy német gólgyáros, Gerd Müller, Klaus Allofs és Jürgen Klinsmann. Ennek a napnak a történetét színesíti Patrik Schick álomgólja, Bölöni László spanyoloknak lőtt gólja, és az Eb-történelmet napról napra felgöngyölítő sorozatunknak ebben az epizódjában találunk bizarr képsort arról, hogyan lök fel egy világhírű játékvezető egy futballistát.

 

 BEMELEGÍTÉS AZ UEFA-VAL – HÁROM KÜLÖNLEGES GÓL 

(1988, Olaszország–Spanyolország 1–0). A házigazda nyugatnémetek elleni döntetlen után újabb nagy rivális várt az olaszokra, és a győzelem nagy lépést jelentett a továbbjutás felé: a frankfurti mérkőzés egyetlen gólját Carlo Ancelotti előrepassza után Gianluca Vialli lőtte a 73. percben. Az akkoriban a Sampdoriát erősítő Vialli 16 válogatott gólja közül ez az egy született nagy tornán.

(1996, Csehország–Olaszország 2–1). Nyolc évvel később már Arrigo Sacchi volt az olaszok szövetségi kapitánya, Viallit nem kedvelte, nem is vitte el Angliába, és hogy a squadra azzurra nem jutott tovább a csoportból, tulajdonképpen ezen a mérkőzésen múlt. Radek Bejbl és Enrico Chiesa is a kapuba talált, de az összeállításba Pavel Nedved gólja került be: ez a közeli lövés hozta meg 18 válogatott találata közül az elsőt, nagy tornán neki is az egyetlent. Az Eb után olasz klubban, a Lazióban folytatta pályafutását, majd következett a Juventus – és 2003-ban az Aranylabda.

(2004, Svédország–Bulgária 5–0). Noha a svédek nem az ellenfelek hálójának rojtossá lövéséről ismertek, a portugáliai tornát történetesen kiütéssel kezdték. Azon a meccsen született Henrik Larsson csodás előrevetődéses fejes gólja, amelynek emlékét ez a videó is őrzi. Az éppen a Celticből a Barcelonába tartó Larsson egy percen belül lőtt még egyet (2009-ben 37 góllal lépett le a válogatott porondról), és nem akárkik csatlakoztak hozzá gólszerzőként azon a varázslatos lisszaboni estén: a 62 góllal svéd rekorder Zlatan Ibrahimovic, a 30-cal szintén top 10-es Marcus Allbäck, valamint Fredrik Ljungberg (14). Ez volt a svéd válogatott egyetlen olyan mérkőzése, amelyiken e fantasztikus négyes minden tagja a kapuba talált.

A korszak három svéd gólgyárosa (balról jobbra): Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic és Marcus Allbäck (Fotó: Getty Images)

A VIDEÓ A HÁROM GÓLRÓL IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

MAGYAR VISSZATÉRÉS 44 ÉV ELTELTÉVEL

(2016, Magyarország–Ausztria 2–0) „Gurulj be lassítva is!”, majd „El-dőlt a mérkőzés!”, mindez természetesen Hajdú B. István örömtől el-elcsukló hangján. Magyar szurkoló aligha felejti el e két mondást, és természetesen a hozzájuk kapcsolódó képsorokat: Szalai Ádám és Stieber Zoltán gólját, az Ausztria elleni 2–0-s győzelem legemlékezetesebb pillanatait. Az Eb-történelem leghosszabb várakozása ért véget azon a bordeaux-i kora estén: egy Eb-részvétel után csak a magyar válogatott kényszerült 44 évet várni a következőre – a mieink egymás után tíz kontinenstorna selejtezőjében buktak el, mire a Dárdai Pál irányításával megkezdődő, Bernd Storck vezetésével befejeződő 2015-ös kvalifikációs sorozat végre sikerrel zárult.

Szalai Ádám gólja magyar kommentárral itt!

Stieber Zoltán gólja magyar kommentárral itt!

A MÉRKŐZÉS UEFA-ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!

Ünnep Bordeaux-ban – a mieink a magyar tábor felé rohannak a meccs után (Fotó: Nemzeti Sport)

(1972, Szovjetunió–Magyarország 1–0) Érdekesség, hogy azon a bizonyos 44 évvel korábbi Eb-n is jutott egy mérkőzésünk június 14.-re. Az 1972-es brüsszeli meccsnek nem kisebb volt a tétje, mint a döntőbe jutás, ám Illovszky Rudolf csapata hiába érkezett ötös veretlenségi sorozattal, sajnos Anatolij Konykov lapos lövésével kikapott a Szovjetuniótól.

VIDEÓ A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁVAL ITT!

MICSODA EGYBEESÉSEK!

(1992, 1996). Az említett több mint negyven évben csak játékvezetők képviselték a magyar futballt a kontinensbajnokságokon. PUHL SÁNDOR két Eb-n vezetett mérkőzést, és a sors úgy hozta, hogy június 14-én Svédországban is, Angliában is küldése volt: az 1992-es tornán a malmői angol–francia csoportrangadót bízták rá (0–0 – ki hitte volna, hogy egyik csapat sem nyer meccset, következésképp nem jut tovább), míg Nottinghamben a Portugália–Törökország (1–0) csoportmérkőzés jutott neki, amelyet Fernando Couto lövése döntött el.

 

(2004, 2008, 2012) Olyan mérkőzést játszottak 2008-ban Innsbruckban, amelynek két gólszerzője is kapuba talált ugyanezen a játéknapon egy másik Európa-bajnokságon is. FERNANDO TORRES talppal küldte a labdát a svéd kapuba; négy év múlva ezen a napon majd duplázni fog az írek ellen. Az egyenlítő gólt ZLATAN IBRAHIMOVIC lőtte közelről, miután lepattintotta magáról Sergio Ramost; Ibra pedig, ahogy említettük, négy évvel korábban a bolgároknak lőtt gólt tizenegyesből…  A győztes gól David Villáé volt, neki ezen a napon „csak” ez az egy jött össze, viszont drámai pillanatban, a 92. percben esett, és győzelmet ért – a spanyolok 2–1-re verték a svédeket.

A 2008-AS MÉRKŐZÉS VIDEÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

TORRES DUPLÁJA AZ ÍREK ELLEN PEDIG ITT:

 NAGY NÉMET  GÓLVÁGÓK  AKCIÓBAN 

(1972, NSZK–Belgium 2–1) A nyugatnémet válogatott a negyedik kiírásban jutott ki először az Európa-bajnokságra (az első kettőre nem nevezett be, a harmadik előtt elvérzett a selejtezőben), de csapatát természetesen nem kellett bemutatni senkinek, hiszen az előző két vb-n egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett. Mexikó gólkirálya történetesen GERD MÜLLER volt, aki mind a belgák elleni elődöntőben (ennek a meccsnek van ma évfordulója), mind a szovjetek elleni fináléban kétszer talált a kapuba, és itt is gólkirály lett.

GERD MÜLLER NÉGY EB-GÓLJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Klaus Allofs háromszor is betalált Piet Schrijvers kapujáéba (Fotó: AFP)

(1980, NSZK–Hollandia 3–2). Sorozatunkban találkoztunk már Eb-mesterhármassal David Villa jóvoltából, de az igazi triplakorszak most indul: egy kivétellel a következő hét minden napjára jut egy háromgólos futballista! A sort KLAUS ALLOFS nyitja: a Düsseldorf lesipuskás támadója háromszor volt a legjobb helyen a hollandok elleni nápolyi csoportmérkőzésen, és bár Johnny Rep, majd Willy van de Kerkhof faragott a hátrányból, a nyugatnémet csapaté lett a győzelem. Allofs válogatott pályafutásának (56 meccs/17 gól) ez volt az egyetlen mesterhármasa, egyben mindmáig az utolsó tripla, amelyet német játékos a nagy rivális oranje ellen ért el. Korábban sem volt sok: Allofs csupán a negyedik a sorban Julius Hirsch (1912), Josef Pöttinger (1926) és Uwe Seeler (1959) után.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

(1988, NSZK–Dánia 2–0) A Gerd Müller 1972-es góljait szemléző fenti felvételen Franz Beckenbauer csapatkapitányként tűnik fel, ezen a gelsenkircheni csoportmérkőzésen már mint szövetségi kapitány. Ami a gólokat illeti, JÜRGEN KLINSMANN ekkor szerezte 47 válogatott gólja közül a másodikat, a kegyelemdöfést pedig Olaf Thon adta meg a dánoknak, 170 centis magasságát meghazudtoló mintaszerű fejessel. Thon nem nevezhető gólvágónak, nem az ellenfél kapuja előtt vártak rá a legfontosabb feladatok; csupán háromszor talált a kapuba 52 válogatott meccse során.

 AKI LÁTTA, ALIGHA FELEJTI EL 

(2021, Csehország–Skócia 2–0). A csehek jó néhány különleges góllal gazdagították az Eb-történelmet, gondoljunk csak Antonín Panenka pimasz tizenegyesére (1976), Karel Poborsky átemelésére (1996) – nos, PATRIK SCHICK Puskás-díjra jelölt gólja méltó volt az elődökéhez. A Leverkusen támadója a glasgow-i meccs első félidejében már fejelt egy gólt, a második elején pedig jött a nagy attrakció: Schick mintegy 45 méterről emelt a kétségbeesetten hátráló David Marshall kapus felett a hálóba. Schick nyolc válogatott gólt szerzett 2021-ben (ez eddig a legjobb termése), ötöt az Eb-n, társgólkirály lett, ám a Puskás-díj nem neki jutott – csak harmadik lett a 2021-es díjkiosztón.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

David Marshall, a skót kapus későn reagált, nem tudta kivédeni Patrik Schick távoli lövését (Fotó: Getty Images)

 EGY-EGY PÁLYAFUTÁS NAGY PILLANATA 

(1984, Románia–Spanyolország 1–1) BÖLÖNI LÁSZLÓ 102 válogatott mérkőzésén 23-szor talált a kapuba (108/25 a mérlege, ha az olimpiai csapatot is számítjuk), góljai közül egy született nagy tornán: az, amelyiket ezen a saint-étienne-i meccsen rúgott a spanyoloknak Marcel Coras visszagurított labdájából. A román válogatott azon az estén játszotta története első Európa-bajnoki mérkőzését, következésképp első Eb-gólja a marosvásárhelyi születésű középpályásé.

A (SAJNOS NAGYON GYENGE MINŐSÉGŰ) VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Bölöni László az 1984-es Eb-n, a nyugatnémetek elleni mérkőzésen (Fotó: Getty Images)

(1992, Svédország–Dánia 1–0) TOMAS BROLIN is az első Eb-gólját lőtte ezen a napon, de nem az utolsót. A 22 éves svéd támadó középpályás a legjobb ütemben botlott bele a labdába a solnai csoportmeccsen, gólja csapatának fontos győzelmet, a későbbi aranyérmes dánoknak az egyetlen vereséget hozta el a tornán.

(2000, Olaszország–Belgium 2–0) FRANCESCO TOTTI karrierjében is ez az első Eb-gól napja, a Roma 23 éves támadója fejjel talált a házigazdák kapujába, míg STEFANO FIORE élete első válogatott gólját szerezte nagyszerű, félmagas lövésből. 

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

(2012, Olaszország–Horvátország 1–1) Andrea Pirlo szabadrúgásával vezettek az olaszok, de a második félidőben MARIO MANDZUKIC jókor volt jó helyen, közeli bombával egyenlített. A horvát támadó 33 válogatott góljából hármat szerzett Európa-bajnokságon, méghozzá öt nap leforgása alatt: az írek elleni dupláját követte az olaszok elleni gól, amellyel későbbi torinói klubtársát, Gianluigi Buffont örvendeztette meg.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Mario Mandzukic gólöröme, a hátán Darijo Srna (Fotó: Getty Images)

(2016, Portugália–Izland 1–1) BIRKIR BJARNASONNAK adatott meg a dicsőség, hogy Izland futballtörténelmének első Eb-gólszerzője legyen. Az akkoriban az FC Baselben játszó középpályás közeli kapáslövése nem kis meglepetésre pontot ért Cristiano Ronaldóék ellen.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

AMIKOR LEPATTANSZ A JÁTÉKVEZETŐRŐL

(2012, Spanyolország–Írország 4–0) Fentebb már láttuk Fernando Torres két gólját a spanyol–ír (4–0) mérkőzésről, most jöjjön egy másik műfaj a gdanski estéről: a 35. percben Pedro Proenca játékvezető egyszerűen fellökte az útjába kerülő Keith Andrewst. Az ír játékos éppen átvette volna a labdát, amikor a túlságosan is akcióközelbe keveredő portugál bíró megtaszította – nem sok híja volt, hogy az így támadási lehetőséghez jutó spanyolok megszerezzék a második góljukat is… Proencának hagyományos értelemben is nagy éve volt, ő vezette a BL-döntőt, és az Eb-n a legtöbbet foglalkoztatott bíró volt, négy meccse között ott volt a finálé is.

 JÚNIUS 14. – EB-EREDMÉNYEK 

EB 1972, BELGIUM
ELŐDÖNTŐ
Brüsszel: Magyarország–Szovjetunió 0–1
Antwerpen: Belgium–NSZK 1–2

EB 1980, OLASZORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Nápoly: NSZK–Hollandia 3–2 
Róma: Görögország–Csehszlovákia 1–3

EB 1984, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Strasbourg: NSZK–Portugália 0–0
Saint-Étienne: Románia–Spanyolország 1–1

EB 1988, NSZK
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Gelsenkirchen: NSZK–Dánia 2–0
Frankfurt: Olaszország–Spanyolország 1–0

EB 1992, SVÉDORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Malmö: Franciaország–Anglia 0–0
Solna: Svédország–Dánia 1–0

EB 1996, ANGLIA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Liverpool: Csehország–Olaszország 2–1
Nottingham: Portugália–Törökország 1–0

EB 2000, BELGIUM ÉS HOLLANDIA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Brüsszel: Olaszország–Belgium 2–0

EB 2004, PORTUGÁLIA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Guimaraes: Dánia–Olaszország 0–0
Lisszabon, Alvalade: Svédország–Bulgária 5–0

EB 2008, AUSZTRIA ÉS SVÁJC
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Innsbruck: Svédország–Spanyolország 1–2
Salzburg: Görögország–Oroszország 0–1

EB 2012, LENGYELORSZÁG ÉS UKRAJNA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Poznan: Olaszország–Horvátország 1–1
Gdansk: Spanyolország–Írország 4–0

EB 2016, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Bordeaux: Ausztria–Magyarország 0–2
Saint-Étienne: Portugália–Izland 1–1

EB 2021, EURÓPA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Glasgow: Skócia–Csehország 0–2
Szentpétervár: Lengyelország–Szlovákia 1–2
Sevilla: Spanyolország–Svédország 0–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik