Hiába a vészhelyzet, Bukayo Saka nem kér a balhátvédposztból

N. ZS.N. ZS.
Vágólapra másolva!
2024.06.30. 11:48
Inkább az ellenfél térfelén küzd a védőkkel Bukayo Saka (fehérben), hátravonva nem szívesen futballozna (Fotó: AFP)
Az Arsenal támadója, Bukayo Saka nem szívesen futballozna hátrébb a megszokott posztjánál, de természetesen Gareth Southgate szövetségi kapitányra bízza a döntést.

 

 

Szokatlan elképzelés: Ian Wright az ITV szakértőjeként azt nyilatkozta, el tudná képzelni Bukayo Sakát balhátvédként az angol válogatottban a Szlovákia elleni nyolcaddöntőn. A 60 éves korábbi Arsenal-klasszis az ötletet arra alapozza, hogy a posztot a három csoportmérkőzésen kényszerből az amúgy jobbhátvéd Kieran Trippier töltötte be, és nem volt meggyőző a teljesítménye – Szlovénia ellen (0–0) pedig a mérkőzés hajrájában ráadásul vádlisérülést miatt le kellett cserélni –, a keret egyetlen igazi balhátvédje, Luke Shaw pedig hosszas sérülés után nemrég kezdte el az edzéseket. Saka ballábas futballistaként a bal szélen felfutva tudná segíteni a támadásokat, hátvédként szerepeltetése emellett utat nyitna a támadósorban a 2023–2024-es idényben a Chelsea-t a hátán cipelő Cole Palmernek. Az Arsenal 22 éves támadója viszont nem rajong az ötletért.

„Tisztelem, szeretem Ian Wrightot, rendre nagyon jó meglátásai vannak velem kapcsolatban, de nem hiszem, hogy az én szerepeltetésem lenne a megoldás a balhátvédposztra – reagált Bukayo Saka a BBC Radio 5 Live műsorának. – Természetesen ott játszom, ahol a szövetségi kapitány mondja, Gareth Southgate kezében a döntés, azonban szerintem a támadósorban nagyobb hasznára tudok lenni a csapatnak. Igaz, hogy ballábas vagyok, mégis a jobb oldalon érzem magam kényelmesebben, hatékonyabban össze tudok játszani a többiekkel, és a helyzetek kialakításánál, valamint a lövéseknél is sokszor előnyt jelent.”

Brit sajtóhírek szerint az angol válogatottnál az eddiginél nagyobb szerepet kaphat Anthony Gordon, akitől azt várják, hogy segítsen felpezsdíteni az eddig meglehetősen halovány támadójátékot. A Newcastle 23 éves balszélsője eddig a Szlovénia elleni találkozón perceket kapott, a nyolcaddöntőben viszont kezdő lehet.

 

 

Jól tudjuk, milyen kemény ellenfél vár ránk. Anglia az előző Európa-bajnokságon döntőt játszott, a kerete hemzseg a klasszisoktól, a torna favoritjai közé tartozik. Védekezésben és támadásban is megvannak a játékosai, akik a különbséget jelenthetik egy-egy mérkőzésen. Ahhoz, hogy esélyünk legyen a továbbjutás kivívására, a torna legjobb teljesítményét kell nyújtanunk. Biztos vagyok benne, hogy meglesznek a momentumaink – élnünk kell velük!

Peter PEKARÍK, a szlovák válogatott védője az uefa.com-nak

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
18.00: Anglia–Szlovákia, Gelsenkirchen (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Spanyolország–Grúzia, Köln (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik