Gascoigne álomgólt lőtt, majd belevetette magát a fogorvosi székbe

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.15. 12:08
Paul Gascoigne elhelyezkedett a „fogorvosi székben”, kezdődhetett az előre eltervezett gólöröm (Fotó: Getty Images)
Ha június 15. és labdarúgó Európa-bajnokság, akkor álomgól és „fogorvosi székes” gólöröm Paul Gascoigne-tól, mesterhármas Marco van Bastentől, egy fantasztikus dupla Nihat Kahvecitól, akrobatikus varázslat a liverpooli Ronnie Whelantől, no meg egy fantasztikus hangulatú délután a Puskás Arénából – sajnálatunkra Cristiano Ronaldo rekorddöntésével.

 

 MELEGÍTSÜNK EZÚTTAL IS AZ UEFÁVAL! – HÁROM SZÉPSÉGDÍJAS GÓL A MÚLTBÓL 

(1988, Hollandia–Anglia 3–1) Mindkét csapat vereséggel kezdte a németországi tornát, ki-ki mérkőzésükre lejjebb visszatérünk – kedvcsinálónak, íme, a gól, amelyikkel a meccs hőse, Marco van Basten remek csel kíséretében megszerezte a vezetést az oranjénak.

(1996, Anglia–Skócia 2–0) Ezen a napon született az Eb-történelem egyik legtöbbször emlegetett, visszajátszott gólja: Paul Gascogine futtából, ballal átemelte a balján érkező labdát Colin Hendry felett, majd amint az a fizikai törvényeinek engedelmeskedve lehullott, egyből a jobb alsóba vágta. Gazza kétszer ért a labdához az akció során, zseniális megoldás volt! Gascoigne akkoriban már túl volt egy lábtörésen, a skót Rangersben kezdett új életet, számos glasgow-i klubtársa játszott a skótok soraiban – köztük a különleges góllal „megtisztelt” kapus, Andy Goram… Gazza 57 válogatott mérkőzésen lépett pályára. Tíz gólt szerzett, közülük hetet, ahogyan ezt is, a Wembleyben.

(2008, Törökország–Csehország 3–2) Ez is ki-ki meccs volt a javából, és sokáig úgy tűnt, a csehek jutnak tovább a csoportból. Csakhogy hátra volt még Nihat Kahveci karrierjének talán legfénylőbb két-három perce: a török csapatkapitány a 87. percben egyenlített, majd a 89.-ben – ez látható a videóban – a leshatárról kiugorva a léc alá vágta a győztes gólt is. Nihat 69 meccses, 19 gólos válogatott pályafutásának ez volt az egyetlen duplája.

A HÁROM GÓL IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Ne is keressük a labdát, alighanem már a kapuban van, Paul Gascoigne hatalmasat rúgott bele (Fotó: Getty Images)

 EGY MECCS, AMELYET PAUL GASCOIGNE TETT KLASSZIKUSSÁ 

(1996, ANGLIA–SKÓCIA 2–0) Elsősorban Paul Gascoigne fentebb már látott, lejjebb lassítva is megnézhető gólja miatt felejthetetlen a londoni Wembleyben lejátszott brit presztízsmeccs, pedig történt a kilencven perc során sok minden más is. Alan Shearer fejelt egy szép gólt, volt hatalmas védése Andy Goramnek és David Seamannek – utóbbi hárította többek között a skót csapatkapitány, Gary McAllister büntetőjét, amiben állítólag Uri Geller keze is benne volt…

No és ott volt az a bizonyos híres, „fogorvosi székes” gólöröm: a tréfálkozás baráti és durvább formáiban egyaránt járatos Gazza hanyatt dobta magát a gólja után, kitátotta a száját, és az ünnepelni érkező társak spriccelték bele a frissítőt az alapvonalnál heverő flaskából… A sztori előzménye az angol válogatott Eb előtti távol-keleti túrájához fűződik: a játékosok bele-belefeledkeztek a hongkongi éjszakába, és eljutottak olyan műintézménybe is, ahol a jó pénzű betérőnek csak el kell terülnie a fogorvosi székre emlékeztető bárszékben, és az alkalmazottak (lehetőleg csinos fiatal hölgyek) máris töltik a szájába a rendelt mannát. A futballisták szerint remek csapatépítő program volt, az angol sajtó persze korántsem így tálalta, és ebből a konfliktusból született meg az ötlet: összehoznak egy ilyen gólörömöt.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Az utókor megosztott: vannak, akik szerint önfeledt, vidám pillanatok voltak, és vannak, akik Gascoigne önsorsrontó alkoholizmusának szomorú szimbólumaként nézik e képsorokat. Mindenesetre az angol nemzeti balett is feldolgozta a jelenetet egy futballtematikájú előadásában…

 

 EGY VILÁGKLASSZIS NAGY MÉRKŐZÉSE: MARCO VAN BASTEN 

(1988) MARCO VAN BASTEN az első csoportmérkőzésen (Szovjetunió, 0–1) még csak csereként állt be a holland válogatottba, azonban a másodikon már a kezdőbe jelölte Rinus Michels szövetségi kapitány. Jó döntés volt. Az oranje megúszta az erős angol kezdést (Gary Lineker és Glenn Hoddle is eltalálta a bal kapufát), aztán a 44. percben indult a Van Basten-show: az akkoriban már a Milanban játszó középcsatár közeli lövéssel megszerezte a vezetést. Ezt Bryan Robson, az angol csapatkapitány még megválaszolta, a hajrában aztán gyors egymásutánban következett két újabb Van Basten-villanás, mesterhármas – és nyertek a hollandok. Leszámítva a Málta elleni 1990-es mesterötöst, ez volt az egyetlen olyan válogatott meccs, amelyen Van Basten egynél több gólt szerzett.

Marco van Basten, az angolok elleni meccs hőse és a narancsban úszó holland tábor (Fotó: Getty Images)

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 MAGYAR HELYTÁLLÁS  A CÍMVÉDŐ ELLEN – AZTÁN  A HAJRÁBAN HÁROM PORTUGÁL GÓL… 

(2021, Magyarország–Portugália 0–3) A Puskás Aréna 55 ezer nézője előtt egészen a 84. percig tartotta a döntetlent a magyar válogatott, sőt a hajrá kezdetén néhány pillanatig azt hihettük, vezetünk, Schön Szabolcs gólját azonban les miatt nem adta meg a játékvezető. Aztán a fesztiválhangulatot megtörte a szomorú végjáték: Raphaël Guerreiro egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést a 84. percben, majd Cristiano Ronaldo tizenegyesből és akcióból is a kapunkba talált. Az ötödik Eb-jén részt vevő CR a duplával maga mögött hagyta Michel Platinit, 11 góljával immár egyedül tartotta az Eb-gólrekordot.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

KÉPGALÉRIÁNK A MÉRKŐZÉSRŐL

 

 EGY KARRIER NAGY PILLANATA: ERIC GERETS ÉS JULIEN COOLS 

(1980, Belgium–Spanyolország 2–1) ERIC GERETS és a csapatkapitány JULIEN COOLS nem az ellenfél kapuja előtti hatékonysága miatt lett válogatott, de úgy adódott, hogy a Kubala László vezette spanyol tizenegy elleni milánói csoportmeccset ők nyerték meg.  Előbb a szakállas jobbhátvéd, Gerets lőtt a kapuba, majd az akkor már háromszoros spanyol gólkirály, Quini egyenlítése után Cools is betalált. Gerets 82, Cools 35 meccset játszott a „vörös ördögök” színeiben, két-két góllal vonultak vissza. Ami a 35/8-as válogatott mérlegű Quinit illeti, az ő nagy sztorija a következő évben íródott, amikor már a Barcelonát erősítette: egy bajnoki mérkőzés után két fegyveres elrabolta, 25 napos fogva tartás után sértetlenül szabadult – és sohasem jelentette fel az emberrablókat…

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Marco Tardelli az 1982-es világbajnokságon (Fotó: Getty Images)

 EGY KARRIER NAGY PILLANATA: MARCO TARDELLI 

(1980, Olaszország–Anglia 1–0) MARCO TARDELLI kultikus gólöröme az 1982-es vb-döntőről még előttünk volt, de ezen a torinói estén is érthető, hogy elragadták az érzelmei: a Francesco Graziani beadásából lőtt gólja a squadra azzurra első találata volt a saját rendezésű Eb-n (169 perc után), ráadásul győzelmet ért Anglia ellen. A Juventusszal minden fontos sorozatot (olasz bajnokságot, Olasz Kupát, BEK-et, KEK-et, UEFA-kupát, Európai Szuperkupát) megnyerő középpályás 1976 és 1986 között 81 válogatott mérkőzésen lépett pályára, és hat gólt szerzett.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 EGY KARRIER NAGY PILLANATA: RONNIE WHELAN 

(1988, Írország–Szovjetunió 1–1) RONNIE WHELAN hannoveri gólja ugyanúgy bekerült az UEFA 60 éves jubileumi válogatásába, mint Gascoigne fenti mutatványa. A Liverpoolt másfél évtizeden át szolgáló, BEK-győztes és hatszoros angol bajnok középpályás 53 válogatott mérkőzésén csupán három gólt szerzett, de ez valóban remekmű: gyönyörű akrobatikus mozdulattal lőtt a szovjet kapuba. Az angolok legyőzése után egy értékes döntetlen, nagyon jól álltak az újonc írek!

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Ronnie Whelan a hollandok elleni 1988-as csoportmeccsen (Fotó: Getty Images)

EGY KARRIER NAGY PILLANATA:   STEFAN EFFENBERG

(1992, Németország–Skócia 2–0) STEFAN EFFENBERG zaklatott karrierjének első válogatott gólja ezen a napon született: beadásnak szánt labdája, miután megpattant egy védőn, az égbolt felé vette az irányt, majd a kapus felett a hálóba hullott – a skót háló előtt ugyanaz az Andy Goram állt, aki Gascoigne fent megénekelt góljánál… A később, második bayernes időszakában BL-t és három bajnoki címet nyerő középpályást viselkedése miatt 1994 után hosszú évekre száműzték a válogatottból, ezért „csak” 35 meccs és 5 gól az egyenlege. Az első gólt Karlheinz Riedle lőtte Matthias Sammer és Rudi Völler előkészítéséből.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 EGY KARRIER NAGY PILLANATA:  MARIS VERPAKOVSKIS 

(2004, Csehország–Lettország 2–1) MARIS VERPAKOVSKIS mindmáig az egyetlen labdarúgó, aki a lett válogatott színeiben gólt szerzett Európa-bajnokságon. A selejtezőben hat góllal repítette a váratlanul sikeres – többek között a mieinket megelőző – „farkasokat”, és 104 meccsen szerzett 29 góljával ma is tartja a nemzeti rekordot. A csehek nagy nehézségek árán fordítottak, Marek Heinz a 85. percben lőtte a győztes góljukat.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 EGY KARRIER NAGY PILLANATA: HAKAN YAKIN 

(2008, Svájc–Portugália 2–0) HAKAN YAKIN rúgott egy gólt a törököknek is, azzal még nem járt pont, a néhány nappal későbbi, portugálok elleni dupla azonban szép győzelmet eredményezett. Tétje már nem volt a bázeli meccsnek, Svájc már kiesőként, Portugália továbbjutóként lépett pályára, de ettől még nagy ünneplést csapott a St. Jakob Park közönsége. A 64 éves Köbi Kuhn hétéves kapitánykodása győzelemmel ért véget, az egyetlen válogatott dupláját elkönyvelő Yakin karrierje három évvel később, 87 meccsel és 20 góllal ért véget a nemzeti csapatban.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Hakan Yakin szépen zárta a 2008-as Európa-bajnokságot (Fotó: Getty Images)

EGY KARRIER NAGY PILLANATA: MAREK HAMSÍK

(2016, Szlovákia–Oroszország 2–1) MAREK HAMSÍK másfél évtizedig erősítette a szlovák válogatottat, igazi vezéregyénisége volt, stílszerű, hogy az ő remek felső sarkos lövésével született meg Szlovákia első Európa-bajnoki győzelme. Hamsík 138 válogatott meccsen 26-szor talált a kapuba, ez volt az egyetlen gólja nagy tornán.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 FRANCIA EGYVELEG 

Nem kevesebb mint négy mérkőzést játszott ezen a játéknapon a francia válogatott, és a mérleg dicséretes: egy döntetlen mellett három győzelem.

(1996, Franciaország–Spanyolország 1–1) Youri Djorkaeff 28 válogatott gólja közül kettőt lőtt a spanyoloknak, mindkettőt Európa-bajnokságon; a másik győzelmet ért 2000-ben – később látjuk majd azt is –, ez az elegáns gurítás csak egy pontot hozott Leedsben, mert José Luis Caminero egyenlített a hajrában.

(2012, Franciaország–Ukrajna 2–0) A második félidő elején törték össze a hazai szíveket a „kékek”: néhány perc leforgása alatt Jérémy Ménez és Yohan Cabaye is a bal alsóba lőtte a labdát a donecki meccsen.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

(2016, Franciaország–Albánia 2–0) Kapufa itt, kapufa ott, és aztán – ahogyan az első csoportmeccsen a románok ellen – a marseille-i Vélodrome-ban is a házigazdák örülhetek az utolsó percekben: a 90. percben Antoine Griezmann fejjel, a 96.-ban Dimitri Payet jobblábas lövéssel talált az albán kapuba.

(2021, Franciaország–Németország 1–0) Hét évvel korábban a németek Mats Hummels fejesével nyerték meg a két csapat vb-negyeddöntőjét a Maracanában – ezen a müncheni csoportmeccsen is ő döntött, de most a franciák örültek, mert csizmaszárral a saját kapujába bombázta a labdát.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

 EGY EMLÉKEZETES ANGOL PRODUKCIÓ 

(2012, Anglia–Svédország 3–2) Az angol válogatottal kezdtük mai összefoglalónkat, három mérkőzését is felidéztük, jöjjön most a negyedik! Annál is inkább, mert Kijivben új fejezet íródott e régi párharcban: Anglia mindaddig a napig egyetlen tétmeccset sem volt képes megnyerni Svédország ellen (öt döntetlen, két vereség) – a rossz széria egy remek, fordulatos meccsen tört meg. Andy Carroll szép fejesével az angolok jutottak előnyhöz, Glen Johnson öngólja és a szerencsés egyenlítést kicsikaró Olof Mellberg fejese után az 59. percben már a svédek vezettek. Theo Walcott gyorsan egalizált, majd az ő beadásából Danny Wellbeck (estében, sarokkal!) az angolok győztes gólját is megszerezte. A meccs embere mindazonáltal a 35 éves Mellberg lett, aki a torna után (117 meccsel és nyolc góllal a háta mögött) elköszönt a svéd válogatottól.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

És Danny Welbeck sarkáról útra kel a labda a háló felé (Fotó: Getty Images)


 JÚNIUS 15. – EB-EREDMÉNYEK 

EB 1980, OLASZORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Milánó: Belgium–Spanyolország 2–1
Torino: Anglia–Olaszország 0–1

EB 1988, NSZK
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Düsseldorf: Anglia–Hollandia 1–3
Hannover: Írország–Szovjetunió 1–1

EB 1992, SVÉDORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Norrköping: Skócia–Németország 0–2
Göteborg: Hollandia–FÁK 0–0

EB 1996, ANGLIA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
London: Skócia–Anglia 0–2
Leeds: Franciaország–Spanyolország 1–1

EB 2000, BELGIUM ÉS HOLLANDIA
CSOPORTMÉRKŐZÉS
Eindhoven: Svédország–Törökország 0–0

EB 2004, PORTUGÁLIA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Aveiro: Csehország–Lettország 2–1
Porto, Dragao: Németország–Hollandia 1–1

EB 2008, AUSZTRIA ÉS SVÁJC
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Bázel: Svájc–Portugália 2–0
Genf: Törökország–Csehország 3–2

EB 2012, LENGYELORSZÁG ÉS UKRAJNA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Doneck: Ukrajna–Franciaország 0–2
Kijev: Svédország–Anglia 2–3

EB 2016, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Párizs: Románia–Svájc 1–1
Marseille: Franciaország–Albánia 2–0
Lille: Oroszország–Szlovákia 1–2

EB 2021, EURÓPA
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Budapest: Magyarország–Portugália 0–3
München: Franciaország–Németország 1–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik