A kapus, aki levette kesztyűjét, majd kivédett és berúgott egy tizenegyest

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 14:40
Ricardo megmentette a portugálokat az angolok elleni 2004-es negyeddöntőben (Fotó: Getty Images)
Ha labdarúgó Európa-bajnokság és június 24., akkor megint csak szembetaláljuk magunkat néhány tizenegyespárbajjal. Csupán öt mérkőzést játszottak korábban ezen a játéknapon, azokból három szétlövésben dőlt el – és kettőt az angolok bántak. A portugálok elleni 2004-es negyeddöntő fantasztikus csatát hozott, amelyből felidézzük, hogyan lett két szerepben is az est hőse Ricardo kapus. Ha velünk tartanak az Eb-múltat napról napra, videókkal bemutató sorozatunk mai epizódjában, akkor láthatnak pimasz tizenegyest Andrea Pirlótól, gyönyörű gólt Francesco Tottitól, szépségdíjas bombát Rui Costától, és megnézhetik azt is, milyen szomorúan zárult le a román futball világklasszisa, Gheorghe Hagi válogatott pályafutása.

 BEMELEGÍTÉS AZ UEFA-VAL – HÁROM KÜLÖNLEGES GÓL A MÚLTBÓL 

(2000, Olaszország–Románia 2–0). A brüsszeli negyeddöntő a 33. percben járt, amikor Stefano Fiore tizenhatoson belülre emelt labdáját Francesco Totti mellre vette, majd mielőtt az a földre hullott volna, jobbal a kapuba rúgta, parádés megoldásával vezetéshez juttatva a squadra azzurrát.

(2004, Portugália–Anglia 2–2). Óriási gólt rúgott Rui Costa a lisszaboni negyeddöntő 110. percében, miután a felezővonal közeléből a tizenhatos előteréig vezette a labdát. Csapata vezetést szerzett a felső sarkos bombával, mégis tizenegyespárbajra kényszerült, amelyben Costa hibázott… A továbbjutás azonban így is meglett, lejjebb felidézzük, hogyan.

(2012, Olaszország–Anglia 0–0). És itt a másik szétlövés, amelyet az angolok elveszítettek… Többek között Andrea Pirlo fapofával végrehajtott panenkás tizenegyesének következtében. A kijivi dráma részletei cikkünkben.  

A HÁROM GÓL VIDEÓJA IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

 EB-KLASSZIKUS: SPANYOLORSZÁG–DÁNIA 1–1 

(1984). A spanyolok a címvédő nyugatnémeteket, a dánok az 1980-as döntő másik résztvevőjét, Belgiumot ütötték el a továbbjutástól a csoportban, mondhatjuk tehát, hogy „meglepetés-elődöntő” jött össze Lyonban. A 7. percben Sören Lerby góljával Dánia szerzett vezetést, a torna meglepetéscsapata később is jobban futballozott, csakhogy Antonio Macedával nem lehetett kukoricázni ezen az Eb-n: a németeket a fejesével kiejtő spanyol védő lapos lövéssel egyenlített a második félidőben. Több gólt nem hozott a kíméletlen belépőkben bővelkedő csata, még úgy sem, hogy a hosszabbítás nagyjából felét Klaus Berggreen kiállítása miatt emberhátrányban játszották le a dánok. Döntésre maradt jobb híján a tizenegyespárbaj, amelynek mindig kell, hogy legyen tragikus szereplője: a dánok egyik legjobbja lett az, Preben Elkjaer, aki a hibátlan első négy sorozat után a kapu fölé bombázott. Odaát az egyik állandó csereember, a bilbaói Manu Sarabia futott neki utolsóként a labdának, nem hibázott, így a spanyolok – húsz évvel addigi egyetlen Eb-diadaluk után – bejutottak a fináléba.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Preben Elkjaer, a tragikus hős fehér mezben,  Antonio Maceda (4) pirosban (Fotó: Getty Images)

 EGY KARRIER NAGY NAPJA: RICARDO 

(2004, Portugália–Anglia 2–2) A lisszaboni Luz Stadion közönsége megkapott mindent ezen a negyeddöntőn, amit egy futballmeccstől remélhetett: gyönyörű gólokat, drámai fordulatokat, indulatokat – a többségben lévő hazai tábor a továbbjutást is, mellé pluszban egy hősi alakítást RICARDO kapustól.

De haladjunk sorban: alig kezdődött el a mérkőzés, amikor a rosszul hazacsúsztatott labdára rajtoló Michael Owen műkorcsolyázókat idéző pörgés közben a hálóba emelt. Egészen a 83. percig úgy tűnt, győzelmet érhet a különleges gól, akkor azonban Hélder Postiga szép fejessel egyenlített. Sol Campbell gyorsan visszaszerezte a vezetést az angoloknak… vagyis nem, Urs Meier svájci játékvezető (egy életre magára vonva a vérmesebb angol drukkerek haragját) a kapus támadása miatt szabadrúgást ítélt kifelé! Jött a hosszabbítás, benne a fent már látott irgalmatlan Rui Costa-bombával. De az sem volt elég a győzelemhez: a 115. percben John Terry lefejelt labdáját Frank Lampard fordulásból a hálóba vágta. A tizenegyesek első hat sorozatában két kiváló rúgótechnikájú labdarúgó hibázott: elsőként David Beckham, majd Rui Costa – mind a ketten szikrázó pillantásokat vetettek a csúszós büntetőpontra. Szóval hat sorozat után 5–5 az állás. Akkor jött Ricardo. 

„Három gólt kaptam már a szétlövés során, mindegyiket a kapu közepébe, úgy éreztem, produkálnom kell valami váratlant. Hirtelen nem jutott más eszembe, mint hogy levegyem a kesztyűmet. Megtettem. Nekem erőt adott, Vassellt pedig kizökkentette” – idézte fel utóbb Ricardo, milyen előzmények után védte ki balra vetődve Darius Vassell tizenegyesét. De a java még csak akkor jött: a hetedik portugál rúgó maga Ricardo volt, aki igazolván az edzéseken sokszor megcsillantott rúgótechnikáját, magabiztosan a jobb alsóba lőtt – Portugália bejutott az elődöntőbe!

Ricardo nagy meglepetése: védés csupasz kézzel (Fotó: Getty Images)

A karrierje javát a Boavistában és a Sportingban lehúzó Ricardo a beadásoknál nem mindig mérte fel jól az érkező labda ívét – a legfájóbb ilyen bakija a 2004-es finálé egyetlen gólja előtt történt –, de 79 mérkőzéses válogatott karrierjére büszke lehet; a tapasztalatait nagyra tartó Roberto Martínez szövetségi kapitány a nemzeti csapat stábjába is meghívta.

Epilógus: és mi történt a lisszaboni szétlövést két évvel követő világbajnokságon? A negyeddöntő portugál–angol csatája – amelyben Cristiano Ronaldo a játékvezetőt győzködve piros laphoz „segítette” manchesteri klubtársát, Wayne Rooneyt – megint csak tizenegyesekkel dőlt el. Ricardo kivédte Lampard, Steven Gerrard és Jamie Carragher lövését is, ezáltal ő lett a vb-történelem első kapusa, aki három tizenegyest hárított egy párbaj során.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

 

 EGY KARRIER NAGY NAPJA: NUNO GOMES 

(2000, Portugália–Törökország 2–0) NUNO GOMES is alakított hősies szerepet Anglia ellen Európa-bajnokságon – 2000-ben ő lőtte a győztes gólt a 0–2-ről megfordított eindhoveni csoportmeccsen –, sorozatunkban láttuk a spanyolok elleni győztes lövését is 2004-ből, a németek elleni szépítését 2008-ból.

Most ugorjunk vissza 2000-be, hiszen a Benelux-tornán volt kétgólos meccse is a Benfica-csatárnak – éppen ezen a játéknapon.

A történelmük első Eb-negyeddöntőjét játszó törökök Alpay Özalan kiállítása miatt a 30. perctől emberhátrányba kerültek, és a nagy lehetőséget Nuno Gomes egy gyönyörű fejessel és egy közeli, üres kapus lövéssel kihasználta. A törököknek is nyílt alkalmuk gólt szerezni, csakhogy Arif Erdem büntetőjét Vítor Baía kivédte.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Nuno Gomes (balra) és Luis Figo a 2000-es Európa-bajnokságon (Fotó: Getty Images)

Nuno Gomes szerzett gólt a franciák elleni elődöntőben is, remek Eb-teljesítménye révén 24 évesen olaszországi szerződéshez jutott (Fiorentina), de sem neki nem ment igazán, sem a csapatnak, és a firenzei klub pénzügyi összeomlása után 2002-ben visszatért a Benficába. Ahogy jeleztük, Nuno Gomes ama kevés labdarúgó közé tartozik, aki három Európa-bajnokságon is gólt szerzett: Jürgen Klinsmann, Vladimír Smícer és Thierry Henry után ő volt a negyedik, akinek ez összejött. Harmincon felül aztán már alig kapott válogatott meghívót, a 2010-es vb ki is maradt az életéből; 79 meccsel és 29 góllal, a nemzeti csapat ötödik legjobb gólszerzőjeként búcsúzott 2011-ben.

 ÚTON A DÖNTŐ FELÉ: OLASZORSZÁG 

(2012, Olaszország–Anglia 0–0) Az angol válogatottnak jutott még egy keserű tizenegyespárbaj erre a napra: nyolc évvel a fent részletezett lisszaboni kiesés után Kijivben az olaszoknak kedvezett a szerencse.

Pedig elsőként Cesare Prandelli emberei hibáztak: a második sorozatban Riccardo Montolivo a kapu mellé lőtt. A következő olasz, Andrea Pirlo, mint már láttuk, pimasz és kegyetlen volt egyszerre. A másik oldalon kezdett hatni az angol átok: Ashley Young a lécre bombázta a labdát. A negyedik sorozatban Antonio Nocerino berúgta a magáét, Ashley Cole a kapu bal alsó sarkát vette célba, de nem lőtt elég erősen és pontosan, Gianluigi Buffon könnyedén megfogta a labdát.

Az olaszoknál utolsóként Alessandro Diamanti készülődött. A Bologna rutinos középpályásának még nem volt gólja a válogatottban, de a pontrúgások specialistájaként nem gyötörték kételyek – be is lőtte az olasz válogatottat a legjobb négy közé.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Joe Hart rossz irányba mozdult, Alessandro Diamanti a jobb alsóba lőtt (Fotó: Getty Images)

 EGY VÁLOGATOTT KARRIER SZOMORÚ VÉGE 

(2000, Olaszország–Románia 2–0) GHEORGHE HAGI majdnem két évtizedes válogatott karrierjének legemlékezetesebb pillanatait az 1994-es világbajnokság hozta; voltak trófeái, kiváló eredményei a Steauával; karrierje során játszott a Real Madridban és az FC Barcelonában; a 2000-es Európa-bajnokságra pedig úgy érkezett, hogy a megelőző hetekben a Galatasarayjal a török bajnokságot, a Török Kupát és az UEFA-kupát is megnyerte.

De az Európa-bajnoksággal ezúttal sem volt szerencséje… Hagi már 19 évesen járt Eb-n (1984), tizenkét évvel később csapatkapitányként vezette a román válogatottat az angliai tornán, akárcsak – a válogatottság átmeneti lemondása után – a 2000-es viadalon, de győzelemben egyszer sem volt része. A Hagi-korszak három Eb-szereplésének 10 mérkőzése közül egyet nyert meg a román válogatott, az Anglia elleni 2000-es, sorsdöntő csoportmeccset, azt, amelyiket a kapitány eltiltás miatt kihagyni kényszerült…

Ami pedig a búcsút illeti, a brüsszeli negyeddöntőben Francesco Totti és Filippo Inzaghi góljával már 2–0-ra vezettek az olaszok, amikor a második félidőben Hagi öt perc alatt két sárga lapot harcolt ki magának. A másodikat egy tizenegyes érdekében bevetett műeséssel, illetve a remélt ítélet elmaradása miatti heves reklamálással…

Itt már egyértelmű, hogy Hagi túlfeszítette a húrt: Vítor Melo Pereira kezében ott a piros lap (Fotó: Getty Images)

Ez volt tehát Hagi utolsó válogatott mérkőzése; bár a kilépő nagyon rosszul sült el (láttunk durvábbat is hat év múlva, Zinédine Zidane főszereplésével…), a 125 mérkőzés, a 35 gól mégis csak egy korszakos pályafutást összegez. 

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

A Hagi név azonban nem tűnt el végleg a román válogatott keretéből: a „Kárpátok Maradonájának” fia, Ianis pályára lépett a 2024-es Európa-bajnokságon. Az olasz, belga és skót bajnokságot is megjáró szélső négy évvel azt követően született, hogy édesapja mesés gólt rúgott az amerikai világbajnokságon Kolumbiának, majd betalált Svájc és Argentína kapujába is. Befejezésül kis kitekintés az akkori román vb-szereplésre:

VIDEÓ ITT!

Gheorghe Hagi a csúcson: a románok világklasszisa az argentinoknak is gólt lőtt az egyesült államokbeli világbajnokságon (Fotó: Getty Images)

 EB-EREDMÉNYEK – JÚNIUS 24. 

EB 1984, FRANCIAORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Lyon: Dánia–Spanyolország 1–1, 11-esekkel 4–5

EB 2000, BELGIUM ÉS HOLLANDIA
NEGYEDDÖNTŐ
Amszterdam: Portugália–Törökország 2–0
Brüsszel: Olaszország–Románia 2–0

EB 2004, PORTUGÁLIA
NEGYEDDÖNTŐ
Lisszabon, Luz: Portugália–Anglia 2–2, 11-esekkel 6–5

EB 2012, LENGYELORSZÁG ÉS UKRAJNA
NEGYEDDÖNTŐ
Kijiv: Anglia–Olaszország 0–0, 11-esekkel 2–4
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik