Eb 2024: Angliában már aggódnak, de ez Rossinak is feladhatja a leckét

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.19. 09:00
Az angol sajtó vetette fel a problémát a 2024-es labdarúgó Eb kapcsán, ami több szövetségi kapitánynak is fejtörést okozhat jövő nyáron: a legutóbbi Európa-bajnoksággal ellentétben nem 26, hanem a korábbiakhoz hasonlóan 23 játékost lehet nevezni a németországi tornára.


 

Marco Rossinak és Gareth Southgate-nek is okozhat fejtörést jövőre a 23-as Eb-keret kihirdetése (Fotó: Árvai Károly, archív)
Marco Rossinak és Gareth Southgate-nek is okozhat fejtörést jövőre a 23-as Eb-keret kihirdetése (Fotó: Árvai Károly, archív)

 

Miután a napokban az angol válogatott is biztosította Eb-részvételét az olaszok legyőzésével, a The Sun már azzal foglalkozik szerdai cikkében, hogy kik alkothatják a keretet a jövő nyári, németországi tornán, ugyanakkor egy fontos változásra is felhívja a figyelmet ezzel kapcsolatban. A koronavírus-járvány miatti egészségügyi kockázatok miatt a 2021-ben megrendezett Eb előtt az európai szövetség (UEFA) 23-ról 26 főre növelte a tornára benevezhető játékosok számát, és aztán tavaly, a nemzetközi szövetség (FIFA) is 26 játékos benevezését engedélyezte a katari világbajnokságra. A 2024-es Eb-n azonban változik a helyzet, visszaáll a régi rendszer, három fővel csökken a benevezhető játékosok száma.

A The Sun az UEFA Eb-szabályzatának 48. cikkelyére hivatkozik, amelyben valóban megtalálható a módosítás: a 2024-es Európa-bajnokságra minden csapatnak 23 fős játékost tartalmazó listát kell leadni, egy héttel az első mérkőzés előtt, a 23 játékos között három kapusnak kell lennie. A benevezett listán az első meccs előtt közvetlenül már csak az orvosi bizottság jóváhagyásával, egészségügyi okokra hivatkozva lehet változtatni. Az első meccs után pedig –ugyancsak egészségügyi okokra hivatkozva – már csak kapust lehet cserélni a keretben.

A The Sun azt fejtegeti, hogy ez a változás az angolok szövetségi kapitányának, Gareth Southgate-nek alaposan feladja majd a leckét a kerethirdetés előtt. Jó néhány játékosnak, akik októberben ott voltak a keretben (az ausztrálokat felkészülési meccsen 1–0-ra, az olaszokat Eb-selejtezőn 3–1-re verték meg) – Lewis Dunkot, Fikayo Tomorit, Levi Colwillt, Ollie Watkinst, Jarrod Bowent és Eddie Nketiahot említik – izgulniuk kell majd, hogy ott lehetnek-e az Eb-n, pláne úgy, hogy ezúttal Raheem Sterling, Ben White és Nick Pope nem is volt tagja a keretnek.

Ugyanakkor ez a változás természetesen nemcsak Southgate számára okozhat nagy fejtörést, hanem a többi szövetségi kapitánynak, így a mieinket irányító Marco Rossinak is, amennyiben a magyar válogatott novemberben biztosítja Eb-részvételét (a bolgárok és a montenegróiak elleni két meccsen egy pont kell a továbbjutáshoz). Nálunk az októberi meccsekre 26 fős keretet hirdetett a kapitány (közte négy kapussal), de többen is hiányoztak sérülés miatt, így például Willi Orbán, akinek biztosan helye lesz a keretben, ha felépül. És ott van a régóta sérüléssel bajlódó Schäfer András is, tehát biztosan nagy harc várható a keretbe kerülésért (alább mellékeltük az eddigi Eb-selejtezőkön a keretbe bekerülő játékosokat).

Annyiban érdekes egyébként a változás, hogy az egy meccsen bevethető cserék száma változatlanul öt marad (ahogy az már a 2021-ben megrendezett Eb-n is volt), tehát egy meccsen több játékos léphet pályára, mint korábban, amikor még három cserelehetőség volt, több játékos lehet kitéve sérülésnek, eltiltásnak, de a keretek létszáma mégis visszatér a korábbi 23 főhöz.

AKIK AZ EB-SELEJTEZŐSOROZATBAN KERETBEN VOLTAK A MAGYAR VÁLOGATOTTBAN
Kapusok Pályára lépések száma
Gólok
Dibusz Dénes 6 meccs
Demjén Patrik
Gulácsi Péter
Hegyi Krisztián
Szappanos Péter
Védők
Balogh Botond
Bolla Bendegúz 4
Botka Endre 3
Fiola Attila 3
Kerkez Milos 6
Lang Ádám 6
Mocsi Attila
Nagy Zsolt 1
Loic Nego 4
Szalai Attila 6
Szalai Gábor
Willi Orbán 4 1
Középpályások
Baráth Péter 1
Ferenczi János 1
Kalmár Zsolt 3
Kata Mihály 2
Nagy Ádám 6
Kleinheisler László 2
Callum Styles 5
Szuhodovszki Soma
Vécsei Bálint 1 1
Támadók
Ádám Martin 6
1
Csoboth Kevin 4
Gazdag Dániel
2
Horváth Krisztofer
Németh András
Sallai Roland 6
2
Szoboszlai Dominik 6
2
Varga Barnabás 6
4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik