Videó: amikor a portugál rosszfiú kezezése döntött a döntőről

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.06.01. 12:04
Június 15-én 18 órától a Puskás Arénában a címvédő Portugália ellen mutatkozóik be az Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A Nemzeti Sport Online-on tovább hangolódunk az év legnagyobb futballeseményére, most egy legendás büntetőt és az azt követő jeleneteket idézzük fel a 2000-es Eb-ről.

Büntető, majd össznépi pogó... (Fotó: AFP)
Büntető, majd össznépi pogó... (Fotó: AFP)
Büntető, majd össznépi pogó... (Fotó: AFP)
Büntető, majd össznépi pogó... (Fotó: AFP)
Büntető, majd össznépi pogó... (Fotó: AFP)

Szinte már el is feledtük a 2004-es elveszített döntő után és miatt, de a portugál aranygeneráció a 2000-es kontinenstornán is főszereplő volt, sőt csak kevés kellett a fináléhoz. Az elődöntőben ugyanis sokáig döntetlenre állt a mérkőzés a bombaerős franciák ellen (az idei Eb-n június 23-án rendezik a Puskás Arénában a Portugália–Franciaország mérkőzést). Fabien Barthez, Lilian Thuram, Marcel Desailly, Laurent Blanc, Bixente Lizarazu, Patrick Vieira, Didier Deschamps, Emmanuel Petit, Zinédine Zidane, Nicolas Anelka, Thierry Henry és a csereként beálló Sylvain Wiltord, Robert Pires, David Trezeguet trió ott, Vítor Baía, Abel Xavier, Fernando Couto, Jorge Costa, Dimas, Costinha, Vidigal, Sérgio Conceicao, Rui Costa, Luís Figo, Nuno Gomes és a csereként pályára lépő Paulo Bento, Joao Pinto, Rui Jorge hármas itt.

A kölyökképű középcsatár, a női szívek és kapussorsok elrablója, Nuno Gomes szerzett vezetést Humberto Coelho mester választottjainak, Henry egyenlített a szünet után, majd kimaradt a többi helyzet, Barthez védte Xavier nagyon szép fejesét is. Xavier igen különös figurája a nemzetközi futballnak, vérbeli, ösztönös paradicsommadár, mint Dennis Rodman, csak ő nem bejáratos Észak-Koreába.

Az 1972-es születésű Abel Luís da Silva Costa Xavier nem mindennapi frizurákban és arcszőrzetekben pompázva lépett a gyepre. Mindemellett a portugál aranygeneráció alaptagja, U16-es Eb-győztes és U20-as világbajnok, a Benfica, a PSV, az Everton, a Liverpool, a Galatasaray, a Roma és Middlesbrough profija is volt.

A 2000-es tornán bombaformában futballozott, ám a franciák ellen a 116. percben mindent lerombolt, mert miután büntetőt érően kezezett (a játékvezető nem vette észre, de partjelzője kisegítette), őrületes cirkuszt vágott ki, de olyat, hogy az UEFA kilenc hónapos eltiltással értékelte a mutatványt. Nuno Gomesre és Bentóra sem lehetett panasz ebből a szempontból, mert ők is hosszú „helyben járást” kaptak.

Az eltiltott trió, középen Xaxier, a balján Nuno Gomes (Fotó: AFP)
Az eltiltott trió, középen Xaxier, a balján Nuno Gomes (Fotó: AFP)

Figo mindig is úriember volt, ő a tiltakozása jeleként egyszerűen csak lesétált a pályáról még a büntető előtt, amelyet Zidane így is értékesített, és az akkori szabályok szerint ezzel véget is ért a mérkőzés.

A portugálok a balhéval tömegek szimpátiáját veszítették el, az aranygeneráció pedig csak bronzig, majd ezüstig jutott a felnőttek között, hogy a 2004-ben is szereplő „kapocs”, Cristiano Ronaldo vezetésével hódítsák majd meg a vén kontinenst.

„A saját külsőm áldozata lettem” – összegezte később a 2000-ben történteket a védő.



A TELJES MÉRKŐZÉST ITT TEKINTHETI MEG, A BÜNTETŐ ÉS AZ AZT KÖVETŐ HOSSZAS REKLAMÁLÁS 2 ÓRA 19 PERCTŐL


Paul Gascoigne nagyon szerette, nem akarta elengedni...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik