Wirtz remekelt, két góllal nyertek a németek a nagy rivális otthonában

Vágólapra másolva!
2024.03.23. 20:52
Jobbak voltak a németek (Fotó: AFP)
A francia labdarúgó-válogatott Lyonban 2–0-ra kikapott Németországtól.

 

EB-FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Franciaország–Németország 0–2 (0–1)
Lyon, Groupama Stadium, 56 000 néző. Vezette: Gil Manzano (spanyol)
Franciaország: B. Samba – Koundé (Clauss, 60.), Pavard, Upamecano, Lucas Hernandez (Théo Hernandez, 61.) – Zaire-Emery (Camavinga, 61.), Tchouaméni (Yo. Fofana, 74.), Rabiot – O. Dembélé (Kolo Muani, 83.), M. Thuram (Giroud, 61.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Németország: Ter Stegen – Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstädt – Kroos (Anton, 90.), Andrich – Musiala (Füllkrug, 80.), Gündogan (Führich, 72.), Wirtz (Th. Müller, 72.) – Havertz (Undav, 80.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
Gólszerző: Wirtz (1.), Havertz (49.)

Közeleg az Európa-bajnokság június 14-i nyitánya, az utóbbi években elképesztő mélységeket megélő német válogatottnak pedig egyre csak fogy az ideje, hogy magára találjon. A torna házigazdája a minél hasznosabb felkészülés jegyében a világ elitjéhez tartozó csapatokkal kötött le márciusra tesztmeccseket, szombaton Lyonban csapott össze a 2018-as vb-n aranyérmes franciákkal, kedden pedig Hollandiával találkozik.

Julian Nagelsmann szövetségi kapitány hat újoncot hívott meg a keretbe, közülük a stuttgarti Maximilian Mittelstädt már az első erőfelmérőn a kezdő tizenegyben kapott helyet a balhátvéd posztján. Az előrejelzések beigazolódtak, a 36 éves edző a korábban rendre a középpálya tengelyében szerepeltetett Joshua Kimmichet visszább vonta, s jobbhátvédként szerepeltette, így az ő feladata lett, hogy megállítsa a világ egyik legjobb támadóját, Kylian Mbappét. A 2021-es Eb-t követően először lépett pályára a Nationalelfben a nagy visszatérő, Toni Kroos, a leverkuseni Robert Andrich szerepelt az oldalán, míg elöl Florian Wirtz, Ilkay Gündogan és Jamal Musiala támogatta a középcsatárként rohamozó Kai Havertzet.

A kezdés a vendégek szempontjából álomszerű volt: nyolc másodperc sem telt el, a középkezdést követően Toni Kroos passzával támadásba lendülő németek Florian Wirtz átlövése nyomán megszerezték a vezetést – a Leverkusen támadójának ez volt az első gólja nemzeti színekben. Szinte hihetetlen, de a játéknapon nem ezen a felkészülési meccsen született a leggyorsabb találat, az osztrák Christoph Baumgartner a hatodik másodpercben vette be Szlovákia kapuját.

Az első húsz percben Németország olyan arcát mutatta, amilyet látva az lehetett a néző benyomása, hogy ha így játszik nyáron a kontinenstornán, sokra viheti, annak ellenére is, hogy Jamal Musiala révén csak egy, kisebb helyzetet dolgozott ki meggyőző mezőnyjátékával. Húsz perc után azonban csettintésre elillant a fölénye, Marcus Thuram 17 méterről leadott lövését követően megcserélődtek a szerepek, a franciák vették át a játék irányítását. Kylian Mbappé a 22., majd a 25. percben is nagy lehetőséget puskázott el: előbb tiszta lövőhelyzetben, 13 méterről nem találta el a kaput, majd a bal szélen a védelem mögé kerülve, éles szögből próbálta átemelni Marc-André ter Stegent, ám a kapus résen volt, belekapott a labdába és megfogta. A 35. percben nagy kavarodás után Adrien Rabiot lőtt öt méterről, ám eltévesztette a kaput.

A fordulás után azonban ismét gyorsan lecsapott Németország: a 49. percben Jamal Musiala vitte el a labdát a kapujából kilépő Brice Samba mellett, védője szorításában okosan visszagurított, Kai Havertz pedig a kapuba lőtte a labdát. A leginkább a gyors szélsőjátékra apelláló franciák voltak valamelyest a veszélyesebbek, lényegesen több párharcot nyertek a mindvégig higgadtan, időnként kifejezetten jól futballozó, és a hajrában sokat veszélyeztető vendégeknél, ám erőfeszítéseiket nem koronázta siker. Németország három nyeretlen mérkőzést követően győzött, és Franciaország skalpjával valamelyest bizakodóbban várhatja a keddi Hollandia elleni felkészülési meccset, valamint az Európa-bajnokságot.
 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik