Eb 2020: a két döntős uralja a Nemzeti Sport álomtizenegyét

BABJÁK BENCE, BODNÁR ZALÁN, NAGY ZSOLT, SZELI MÁTYÁSBABJÁK BENCE, BODNÁR ZALÁN, NAGY ZSOLT, SZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.13. 09:53
A vasárnap véget ért Európa-bajnokság kapcsán leszögezhetjük, hogy nem feltétlenül az olyan sztárok tornája volt, akik a hátukon cipelték válogatottjukat, inkább a csapategység diadalának lehettünk szemtanúi. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lettek volna kimagasló teljesítményt nyújtó futballisták, sőt bizonyos posztokon hatalmas volt a verseny, de mostani összeállításunk arról szól, kiknek van helye az Eb álomtizenegyében – szerintünk.

 

Gianluigi Donnarumma (balra) és Giorgio Chiellini kulcsszerepet vállalt az olaszok Eb-menetelésében (Fotó: Getty Images)
Gianluigi Donnarumma (balra) és Giorgio Chiellini kulcsszerepet vállalt az olaszok Eb-menetelésében (Fotó: Getty Images)



GIANLUIGI DONNARUMMA
Kapus
Mérkőzés: 7
Játékperc: 719
Kapott gól: 4
Kapott gól nélküli mérkőzés: 3
Védés: 9
Passzpontosság: 87%

A csaknem kétméteres olasz kapus nemcsak testalkatát tekintve volt óriás a nyáron, hanem teljesítményével is. A Milan (PSG-be tartó) játékosa 719 játékpercével a torna legtöbbet futballozó labdarúgója volt, de ami fontosabb, a csoportkörben egyetlen gólt sem kapott, illetve több fontos védése volt. A spanyolok ellen ráadásul az ő gyors kidobása után indult a Federico Chiesa gólját eredményező akció. No meg a tizenegyespárbajokban is főszerepet vállalt, a spanyolok elleni elődöntőben egy, a döntőben pedig két próbálkozást hárított. Az sem véletlen, hogy az UEFA szakmai megfigyelői őt választották az egész torna legjobb játékosának, az elismerést 1996 óta osztják ki, viszont most először kapta kapus. Tekintve, hogy Donnarumma csak huszonkét éves, akár még másfél évtizedig is védheti az olasz válogatott kapuját.

SIMON KJAER
Védő
Mérkőzés: 6
Játékperc: 530
Gól:
Gólpassz:
Kapura lövés/fejes: 2
Kaput eltaláló lövés/fejes: 1
Labdaszerzés: 39
Passzpontosság: 87%
Futómennyiség: 50 km

A Milanban futballozó 32 éves hátvéd a dán válogatott csapatkapitánya, a védelem oszlopa. Elképesztő lélekjelenléte a Finnország elleni csoportmérkőzésen is megmutatkozott, ő sietett csapattársa, a szívmegállás miatt hirtelen összeeső Christian Eriksen segítségére. Gyors beavatkozásának is hála, az orvosi stábnak sikerült újraélesztenie a középpályást. Az Európa-bajnoki menetelésből tevékenyen kivette a részét, vezérként irányította társai mozgását a hátsó alakzatban, megadva ezzel a sikeres szerepléshez szükséges stabilitást. Kissé tragikus, hogy az Anglia elleni, 2–1-re elveszített elődöntőben a britek az ő öngóljával egyenlítettek, bár ha nem ér labdába, Raheem Sterling használta volna ki a ziccert.

LEONARDO BONUCCI
Védő
Mérkőzés: 7
Játékperc: 675
Gól: 1
Gólpassz: 0
Kapura lövés/fejes: 5
Kaput találó lövés/fejes: 1
Labdaszerzés: 26
Passzpontosság: 89 %
Futómennyiség: 66.1 km

A Wales elleni csoportmeccs második félidejét hagyta ki, a többi mérkőzést végigküzdötte az olasz védelem tengelyében, 675 játékpercével az Eb-n a negyedik legtöbb időt töltötte a pályán, Giorgio Chiellinivel alkotva hátul rutinos párost. Az általa (is) irányított védelem a hét meccsen csak négy gólt kapott, egyiket sem az ő közeléből. Fontos szerepe volt a támadásépítésekben is remek mélységi passzai révén. A döntőben még ezt is megfejelte, az ő góljával egyenlített Olaszország. Az UEFA őt választotta meg a finálé legjobb játékosának. Higgadtsága, mentális ereje aranyat ért a tizenegyespárbajok során is, a spanyolok elleni elődöntőben és az angolok elleni fináléban is betalált.

GIORGIO CHIELLINI
Védő
Mérkőzés: 5
Játékperc: 444
Gól:
Gólpassz:
Kapura lövés/fejes: 2
Kaput találó lövés/fejes: 1
Labdaszerzés: 37
Passzpontosság: 90 %
Futómennyiség: 47.4 km

Amikor a második csoportmeccsen, Svájc ellen a 24. percben a fejét csóválva lebicegett a pályáról, sokan valószínűnek tartották, hogy utoljára láttuk címeres mezben a Juventus belső védőjét, hiszen súlyosnak tűnt a sérülése, és mivel már 36 éves, elképzelhető volt, hogy így kell búcsút intenie. De Chiellinit agyon­ütni sem lehetett volna ezen az Eb-n. A belgák elleni nyolcaddöntőre összedrótozták, és onnantól a legmagasabb színvonalon játszott. Minden bizonnyal az Eb nagyjelenetét adta elő a spanyolok elleni elődöntő tizenegyespárbaja előtti pénzfeldobás során a feszült Jordi Albával, megnyerve csapatának a mentális háborút. A döntőbeli siker nagy elégtétel neki azután, hogy a 2012-es, 4–0-s spanyol sikerrel végződő kijevi fináléban az első gólt róla kapták az olaszok.

LUKE SHAW
Védő
Mérkőzés: 6
Játékperc: 575
Gól: 1
Gólpassz: 3
Kapura lövés/fejes: 3
Kaput találó lövés/fejes: 1
Labdaszerzés: 21
Passzpontosság: 83 %
Futómennyiség: 62.7 km

A Manchester United angol balhátvédje a csoportmérkőzéseken is megbízható teljesítményt nyújtott, de az egyenes kieséses szakaszra annyira feljavult a teljesítménye, hogy álomcsapatunkban kiszorította posztjáról Leonardo Spinazzolát (az olasz az utolsó meccseken sérülése miatt már nem szerepelt). Amikor a taktika úgy kívánta, hogy Gareth Southgate áttérjen a három belső védős rendszerre, bal oldali felfutóként is megállta a helyét, ahogy ezt a döntőben is bizonyította, amikor már a második percben az olasz kapuba talált, remekül érkezve a hosszú oldalon. Korábban a gólpasszokban jeleskedett, a németek elleni nyolcaddöntő első góljánál Raheem Sterlinget szolgálta ki, az ukránok elleni negyeddöntőben pedig Harry Maguire, majd Harry Kane fejére varázsolt gólpasszt ballal.

JORGINHO
középpályás
Mérkőzés: 7
Játékperc: 705
Gól:
Gólpassz:
Kapura lövés/fejes:
Kaput találó lövés/fejes:
Labdaszerzés: 46
Passzpontosság: 93 %
Futómennyiség: 86.6 km

A Wales elleni utolsó, már igazi tét nélküli csoportmérkőzés záró 15 percét leszámítva mind a hét meccset végigjátszotta az Európa-bajnok csapatban, így az Eb második legtöbb játékperce az övé, és ő futotta a legtöbbet – ami persze abból is következik, hogy ilyen sokat játszott. A döntő első félidejében összeszedett sérülése ellenére sem merte őt lecserélni Roberto Mancini, hiszen tudta, a csapat egyik legfontosabb láncszemét nem veheti ki idő előtt. Az egész tornán kimagasló játékintelligenciával futballozott, a középpálya mélyén kivette a részét a labdaszerzésből és a védekezésből, miközben mélységből szervezte az olasz támadásokat. A Chelsea-vel elért BL-győzelem után 43 nappal Eb-győztes is lett a brazil születésű játékmester, aki a világ egyik legbiztosabb lábú tizenegyeslövője – még ha a döntőben ezúttal el is hibázta a lövését.

PEDRI
középpályás
Mérkőzés:
6
Játékperc: 629
Gól:
Gólpassz:
Kapura lövés/fejes:
Kaput találó lövés/fejes:
Labdaszerzés: 18
Passzpontosság: 92%
Futómennyiség: 76.1 km

„Mindannyian láttátok, milyen teljesítményt nyújtott Pedri. Látott már valaki tizennyolc éves játékost valamely nagy tornán ennyire éretten futballozni? Ennyi idősen még Andrés Iniesta sem volt képes ilyen teljesítményre.” A spanyol válogatottat irányító Luis Enrique méltatta így középpályását az olaszok elleni búcsút követő sajtótájékoztatón, és ezúttal nem vádolhatjuk elfogultsággal. A Barcelona tehetsége a torna egyik ásza volt, életkorát meghazudtoló labdabiztossággal, magabiztossággal és technikai tudással az elődöntőig menetelő gárda egyik legjobbja volt. Már most remekül olvassa a játékot, a labda sosem pattan el tőle, és annyit fut, mintha két tüdeje lenne, sosem fárad el. A következő tíz-tizenöt évben vélhetően bérelt helye lesz a válogatottban.

KALVIN PHILLIPS
középpályás
Mérkőzés:
7
Játékperc: 665
Gól:
Gólpassz: 1
Kapura lövés/fejes: 4
Kaput eltaláló lövés/fejes: 1
Labdaszerzés: 32
Passzpontosság: 87%
Futómennyiség: 83 km

A Leedsben futballozó 25 éves angol középpályás kevésbé látványos, de annál hasznosabb munkát végzett a tornán. Feladata egyszerűnek tűnt: többnyire szabályos módszerekkel labdát szerezni, és megpróbálni minél gyorsabban továbbadni társainak, hogy indulhasson a támadás. Hatalmas szerepe volt abban, hogy Anglia a torna három csoportmérkőzésén és az első két, kieséses szakaszban játszott találkozóján egyetlen gólt sem kapott, ahogyan az sem rajta múlt, hogy a folytatásban kettő is elég volt ahhoz, hogy a britek egy újabb álommal szegényebbek legyenek, és az 1966-os világbajnokság megnyerését követően tovább kelljen várniuk az első jelentős nemzetközi trófeájukra. Gólpasszát Horvátország 1–0-s legyőzésekor adta, de neki nem is ebben a mutatóban kellett kiemelkedőt alkotnia, hanem futómennyiségben, passzpontosságban és labdaszerzésekben.

PATRIK SCHICK
Támadó
Mérkőzés:
5
Játékperc: 404
Gól: 5
Gólpassz:
Kapura lövés/fejes: 16
Kaput találó lövés/fejes: 9
Labdaszerzés: 6
Passzpontosság: 71 %
Futómennyiség: 43.6 km

Az Eb valószínűtlen hőseinek egyike, aki Cristiano Ronaldóval kvázi társgólkirály lett (bár az Aranycipő a több gólpassz miatt a portugálé lett). A Sparta Prahából induló, hírnévre a Sampdoriánál szert tevő cseh csatárt hiába ismerte el mindenki nagy tehetségnek, két éve a Románál megfenekleni látszott a pályafutása, a „farkasok” mezében két idény alatt 46 bajnoki mérkőzésen pontosan ugyanannyi gólt szerzett, mint az Eb öt meccsén – ötöt. A Leverkusennél tízgólos idénye volt, de kevesen számítottak tőle ilyen Eb-szereplésre. Két góljával maga intézte el Skóciát, a másodikat remek helyzetfelismeréssel és kivitelezéssel 45.5 méterről szerezte, ezzel Eb-rekorder lett. A horvátok ellen is kellett a gólja a pontszerzéshez, a csoportküzdelmek során cseh részről csak ő volt eredményes. A nyolcaddöntőben a hollandoknak is ő adta meg góljával a kegyelemdöfést.

HARRY KANE
Támadó
Mérkőzés:
7
Játékperc: 649
Gól: 4
Gólpassz:
Kapura lövés/fejes: 15
Kaput eltaláló lövés/fejes: 8
Labdaszerzés: 4
Passzpontosság: 72%
Futómennyiség: 74.3 km

Nagy reményekkel indult a torna az előző világbajnokság gólkirálya számára, épp ezért volt hatalmas csalódás, hogy a csoportkörben egyetlen gólt sem szerzett. Igen ám, csakhogy a vb-vel ellentétben most épp a kieséses szakaszban indult be, a nyolcaddöntőben és az elődöntőben egyszer-egyszer, a negyeddöntőben kétszer talált be, így főszerepet vállalt abban, hogy Anglia története első Eb-döntőjébe jutott. A fináléban a Tottenhamben látott szerepköréhez hasonlóan sokat lépett vissza, próbált irányítani, Luke Shaw gólja előtt remek passzt adott Kieran Trippier-nek, ám a folytatásban mintha kissé beleszürkült volna a mezőnybe, nem tudott gólveszélyt jelenteni. Igaz, ő berúgta a tizenegyesét a párbajban.

RAHEEM STERLING
Támadó
Mérkőzés:
7
Játékperc: 641
Gól: 3
Gólpassz: 1
Kapura lövés/fejes: 14
Kaput eltaláló lövés/fejes: 7
Labdaszerzés: 14
Passzpontosság: 84%
Futómennyiség: 68.3 km

Talán nem túlzás, hogy a 26 éves támadó a hátán vitte a döntőbe az angol válogatottat. Az Európa-bajnokság angol csoportmérkőzései alatt egyedül ő szerzett gólt, Horvátország és Csehország elleni 1–0-s siker is neki köszönhető. A kieséses szakaszban sem lassított, Németország nyolcaddöntős legyőzéséből góllal vette ki a részét, Ukrajna ellen a negyeddöntőben gólpasszt adott. Sebessége minden ellenfél védelmének nagy gondot okozott, a Dánia elleni elődöntő hosszabbításában ő harcolta ki a véleményes büntetőt, amely után Harry Kane eldöntötte a továbbjutást. Az Olaszország elleni döntőben nem teljesített kiemelkedően, de a jobb angol futballisták közé tartozott, nélküle Anglia jó eséllyel el sem jut a fináléba.

Cristiano Ronaldo (Fotó: AFP)
Cristiano Ronaldo (Fotó: AFP)
CRISTIANO RONALDÓÉ AZ ARANYCIPŐ
Két játékos végzett azonos gólszámmal, öt találattal az Európa-bajnokság góllövőlistájának élén, a cseh Patrik Schick és az ötszörös aranylabdás portugál Cristiano Ronaldo. Mindketten társgólkirályoknak tekinthetők, de a torna Aranycipőjét csak egyvalaki kaphatja meg, az pedig a portugál csatárnak jár. A kiírás értelmében ugyanis gólegyenlőség esetén a több gólpassz, annak egyezése esetén pedig a kevesebb játékperc dönt. A negyeddöntőben búcsúzó cseh játékosnak nem volt gólpassza a tornán, míg a legjobb tizenhat között kiszálló Ronaldo a németek elleni csoportmeccsen a gólja mellett Diogo Jotának adott egyet. A másik négy gólját egyébként kivétel nélkül a Puskás Arénában szerezte, kettőt a Magyarország elleni 3–0-s győzelem során, kettőt pedig Franciaország elleni 2–2-es találkozón – ezek közül három tizenegyes volt. Patrik Schick öt góljából viszont csak egy esett büntetőből (a horvátok elleni).

GÓLLÖVŐLISTA
5 gólos:    
Patrik Schick (Csehország), Cristiano Ronaldo (Portugália)
4 gólos: Harry Kane (Anglia), Romelu Lukaku (Belgium), Karim Benzema (Franciaország), Emil Forsberg (Svédország)
3 gólos:    Raheem Sterling (Anglia), Kasper Dolberg (Dánia), Georginio Wijnaldum
(Hollandia), Robert Lewandowski (Lengyel­ország), Álvaro Morata (Spanyolország),
Haris Seferovic, Xherdan Shaqiri (Svájc)
2 gólos:     Thorgan Hazard (Belgium), Mikkel Damsgaard, Joakim Maehle, Yussuf Poulsen (Dánia), Memphis Depay, Denzel Dumfries (Hollandia), Ivan Perisic (Horvátország), Kai Havertz (Németország), Federico Chiesa, Ciro Immobile, Lorenzo Insigne, Manuel Locatelli, Matteo Pessina (Olaszország),
Pablo Sarabia, Ferran Torres (Spanyol­ország), Roman Jaremcsuk, Andrij Jarmolenko (Ukrajna)
1 gólos:    Jordan Henderson, Harry Ma­­­­­g­u­ire, Luke Shaw (Anglia), Marko Arnautovic, Christoph Baumgartner, Sasa Kalajdzic, Stefan Lainer (Ausztria), Kevin De Bruyne, Thomas Meunier (Belgium), Tomás Holes (Csehország), Martin Braithwaite, Andreas Christensen, Thomas Delaney (Dánia), Ezgjan Alioszki, Goran Pandev (Észak-Macedónia), Joel Pohjanpalo (Finn­ország), Antoine Griezmann, Paul Pogba (Franciaország), Wout Weghorst (Hollandia), Luka Modric, Mislav Orsic, Mario Pasalic, Nikola Vlasic (Horvátország), Karol Linetty (Lengyelország), FIOLA ATTILA, SCHÄFER ANDRÁS, SZALAI ÁDÁM (MAGYARORSZÁG), Leon Goretzka, Robin Gosens (Németország), Nicolo Barella, Leonardo Bonucci (Olaszország), Artyom Dzjuba, Alekszej Mirancsuk (Oroszország), Raphaël Guerreiro, Diogo Jota, (Portugália), Callum McGregor (Skócia), César Azpilicueta, Aymeric Laporte, Mikel Oyarzabal (Spanyolország), Breel Embolo, Mario Gavranovic (Svájc), Viktor Claesson (Svédország), Milan Skriniar (Szlovákia), Irfan Kahveci (Török­ország), Artem Dovbik, Olekszandr Zincsenko (Ukrajna), Kieffer Moore, Aaron Ramsey, Connor Roberts (Wales)
Öngól:    Simon Kjaer (Dánia), Lukás Hrádecky (Finnország), Wojciech Szczesny (Lengyel­ország), Mats Hummels (Németország), Rúben Dias, Raphaël Guerreiro (Portugália), Pedri (Spanyolország), Denis Zakaria (Svájc), Martin Dúbravka, Juraj Kucka (Szlovákia), Merih Demiral (Törökország)


A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!
A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRETBEN IS MEGTEKINTHETŐ!
Az olasz veretlenségi sorozat és a tömeges öngólok mellett egy fiatal lengyel korrekorder is színesítette a tornát
Számos rekord megdőlt az idei nyárra halasztott 2020-as Európa-bajnokságon, az Olaszország–Anglia fináléban például a rendes játékidő két gólszerzőjéhez is kötődik egy-egy csúcsbeállítás. A kontinensviadalok döntőinek történetében az angoloknak a 2. percben vezetést szerző Luke Shaw lőtte a leggyorsabb gólt, míg a második félidőben egyenlítő Leonardo Bonucci lett a legidősebb (34 év, 71 nap) gólszerző.
A tizenegyespárbaj megnyerésével aranyérmes Olaszország 53 év után emelhette magasba a Henri
De­launay-trófeát – ennyi idő még sosem telt el egy ország két egymást követően diadala között.
Emlékezetes eseményekből a csoportmérkőzéseken sem volt hiány. Patrik Schick az Európa-bajnokságok történetének legtávolabbi gólját lőtte, amikor a Csehország–Skócia (2–0) összecsapás 52. percében 45.5 méterről ívelt David Marshall kapujába. A cseh csatár ugyanúgy öt gólt szerzett, mint Cristiano Ronaldo. Az ötszörös aranylabdás támadó az egyedüli, aki öt tornán is játszott, illetve az összesítésben szerzett legtöbb gól (14) is az ő nevéhez fűződik.
Az Európa-bajnokság az öngólok szempontjából is különlegesnek számított. Míg az eddigi kontinensviadalokon összesen kilenc esett, ezen a tornán tizenegy. Először fordult elő, hogy egy csapat egy mérkőzésen kétszer is a saját kapujába találjon (Portugália Németország és Szlovákia Spanyolország ellen), ahogyan a legtávolabbról szerzett öngól rekordja is megdőlt: a Spanyolország–Horvátország (5–3) nyolcaddöntőn Pedri a félpálya közeléből adott haza, Unai Simón elvétette a labdát, amely így a spanyol kapuban kötött ki. A Robert Lewandowski vezette lengyel válogatott a csoportkörből egy szerzett ponttal kiesett, de ők adták a legfiatalabb, Európa-bajnokságon pályára lépő játékost Kacper Kozlowski (17 év, 246 nap) személyében.
Piros mezben Kacper Kozlowski (Fotó: Getty Images)
Piros mezben Kacper Kozlowski (Fotó: Getty Images)
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia0–4
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria2–1 – h. u.
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország0–2
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália1–0
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország3–5 – h. u.
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc3–3 – 11-esekkel: 4–5
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország 2–0
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna1–2 – h. u.
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
Svájc–Spanyolország1–1 – 11-esekkel: 1–3
Július 2., péntek, 21.00
München
Belgium–Olaszország1–2
Július 3., szombat, 18.00
Baki
Csehország–Dánia1–2
Július 3., szombat, 21.00
Róma
Ukrajna–Anglia0–4
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
Olaszország–Spanyolország1–1 – 11-esekkel: 4–2
Július 7., szerda, 21.00
London
Anglia–Dánia2–1 – h. u.
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
Olaszország–Anglia1–1 – 11-esekkel 3–2
AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG TELJES ADATBANKJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik