A jó példa – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.06.20. 23:43

Ügyesen csinálta. Belépett Raphaël Varane elé, aki a 16-oson belül már semmit sem mert kezdeni a remekül kilépő Fiola Attilával, Hugo Lloris meg azt hihette, a hosszú sarokra kapja a labdát, ehelyett a válogatottban második gólját szerző futballista magától értetődőn lőtt a rövid sarokba.

Kevesen tudják, hogy a franciák elleni Eb-csoportmérkőzés magyar gólszerzője csatárként kezdte pályafutását, utánpótláscsapataiban nemegyszer vitte haza a gólkirálynak járó serleget, úgyhogy ez a gól valahol meg volt írva, már csak azért is, mert az élet ikszre játszik, Igen, Fityó – a társak között ez a rendszeresen használt beceneve – így mondta az április 17-én megjelenő Képes Sportban, nem a döntetlen kifejezést használta, elvégre egy szakmabeli szakzsargont használ.

Időnként mesébe, máskor szomorújátékba illő történet a 31 éves, 37-szeres válogatott Fiola Attiláé. Úgy kezdődött, hogy Dunakömlődről számos alkalommal elkísérte tűzoltó édesapját Paksra, így érthető, ha gyermekfejjel nem mozdonyvezető, hanem tűzoltó akart lenni, az élet azonban átírta a forgatókönyvet. Most ugrunk, Gellei Imrénél lett 19 évesen Pakson NB I-es futballista, Horváth Ferencnél jobb-bekk, Dárdai Pál 2014-ben Feröer ellen betette a válogatottba. Sima ügy, Bernd Storcknál is kihagyhatatlan volt, a 2016-os Eb is jól indult, levette a pályáról az osztrákok fenegyerekét, Marko Arnautovicot, de a 2–0-s győzelemnek már nem örülhetett szívből, mert részleges bokaszalag-szakadást szenvedett.

Innentől a szomorújáték, vagyis a hároméves kálvária: gipsz, belső oldalszalag-sérülés, arccsonttörés, kézfejtörés, őrjítő térdfájdalom, végül a Barcelona orvosa segített rajta, illetve ahogyan Fiola fogalmazott, a Jóisten akarhatta így, hogy még egy Eb-n részt vehessen. Az Andorra elleni vb-selejtezőn 2021 márciusában azért megszerezte első gólját a válogatottban, az Eb-csoportellenfelek ismeretében pedig úgy vágott a kontinensbajnokságnak, ha válogatottunk tagjai a meccsek után tükörbe tudnak nézni, azaz mindent megtesznek, alighanem kivívják az elismerést.

Talán nem kell ecsetelni, aki ilyen hullámvölgyből képes kikecmeregni, nyerő típus, a mentalitására nem lehet panasz. Elcsépelten hangzik, de Fiola Attila karrierje maga az élet: egyszer fent, másszor lent, ám a labdarúgó példája bizonyítja, ha valaki nem adja fel az álmait, és akaraterővel tesz a megvalósulásukért…

…legalább az iksz megvan.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik