Euro 2012: gyorsított eljárás keretében nyolc lengyelt ítéltek el

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.06.14. 18:03
Gyorsított eljárás keretében nyolc lengyelt ítélt el csütörtökön rendbontásért és bántalmazásért a varsói belvárosi kerületi bíróság a labdarúgó Európa-bajnokság orosz–lengyel mérkőzésének napján lezajlott szurkolói összecsapások ügyében.

A futballhuligánokat rendbontásért és testi bántalmazásért 500 zloty (34 ezer forint) pénzbírsággal vagy háromtól tizenkét hónapig terjedő felfüggesztett szabadságvesztéssel büntették. Egy magyar állampolgárt 30 napos előzetes letartóztatásba helyeztek. A gyorsított eljárás keretében a bíróságnak péntekig kell ítéletet hoznia az összecsapások után előállított 184 lengyel és külföldi drukker ügyében.

Jaroslaw Gowin igazságügyi miniszter kevesellte a lengyel szurkolókra kiszabott büntetést. „A felfüggesztés nélküli szabadságvesztés az igazságos ítélet” – mondta Gowin a lengyel közszolgálati rádiónak, hangsúlyozva, hogy tárcavezetőként nem befolyásolhatja a bíróság döntését, de magánszemélyként nem ért vele egyet.

„Börtönben kell ülnie annak, aki egy másikat eszméletvesztésig ver” – tette hozzá.

A keddi mérkőzés előtt több száz lengyel futballhuligán orosz szurkolókat támadott meg. Az összecsapásnak a rendőrség vetett véget, akárcsak a mérkőzés alatti újabb kilengéseknek, amikor a huligánok a szurkolói zónába próbáltak behatolni.

A lengyel média a zavargások óta vitatja a rendőrség felkészültségét. A média szerint a rendőröknek meg kellett volna előzniük a rendbontást. Ez azért is fontos mozzanat, mert szombaton több tízezer orosz szurkoló érkezhet Varsóba az orosz–görög csoportmérkőzésre. Szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök is megszólalt az ügyben, hangsúlyozva, hogy a szervezők felelnek a szurkolók biztonságáért.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik