NFL: Keletről jön a fény..?

2623622 26236222623622 2623622
Vágólapra másolva!
2015.04.25. 23:04
Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC East Sorozatunk ötödik részében napkeletre látogatunk, és azt fürkésszük, hogy a Nemzeti...

Holtszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC EastHoltszezon összefoglaló és draft kitekintő – NFC East

Sorozatunk ötödik részében napkeletre látogatunk, és azt fürkésszük, hogy a Nemzeti Főcsoport talán legmozgékonyabb és legváltozatosabb négyese milyen reményekkel indul neki a következő szezonnak. Természetesen az újoncbörze még hátravan, de az offseason mozgások is sok fanatikust megörvendeztettek, és van, akit elkeserítettek. Lássuk, mi történt és mi történhet még Dallas, New York, Philadelphia és Washington városában.

Dallas Cowboys

Első húzás: 1/27.

Hiányposztok: RB, CB, DL, ILB

A 2014-es idény varázslata után Jerry Jones tulajdonos újabb bűvészmutatványokra kényszerült a holtidényben, lévén a támadósor ászai szabadügynökké váltak, választania kellett RB DeMarco Murray és WR Dez Bryant között. A nagy dilemma eldőlt a franchise tag osztogatásakor, Bryant maradt „megjelöltként”, Murray pedig tovaszaladt Philadelphiába. A sztárfutó helyére Darren McFadden érkezett Oaklandből, aki véleményem szerint nem pótolhatja Murray-t, ezért korai körben várom rookie futó érkezését Dallasba. Márpedig a futások erőltetése továbbra is napirenden lesz, ugyanis Doug Free, Ronald Leary és Darrion Weems megtartásával a támadófal továbbra is biztos lábakon áll, még OT Jermey Parnell Floridába szökése után is. Kimondottan okos húzás volt FB Jed Collins szerződtetése a Detroit Lions-tól. Az elkapó sorban minden marad a régiben, Bryant sokat keres majd, Terrance Williams tovább növeszti a „karmait”, míg Cole Beasley kipótolja a lyukakat. WR Dwayne Harris a csoportriválishoz ment New Yorkba, erre mondják, hogy nem oszt és nem szoroz. QB Tony Romo előtt tehát nagy a választék és akkor még nem ejtettünk szót a (lassan) utolsó fellépéseire készülő TE Jason Wittenről.

A védőegységet figyelve kevésbé lehetünk mosolygósak. A linebacker sor „lelépett”: LB Justin Durant a Sólymokat választotta, LB Bruce Carter pedig a Kalózok hajóján próbál helyt állni. A Lovie Smith vezette Bucs-hoz igazolt DE Henry Melton is, míg a másik védőfal játékos, George Selvie a Giants „martalékává” lett. A megroggyant front7 aládúcolására újraigazolták ILB Rolando McClaint, Andrew Gachkar (San Diego Chargers), Keith Rivers (Buffalo Bills) és Jasper Brinkley (Minnesota Vikings) idehozatala pedig a „mélyítést” szolgálja elsősorban. A védőfalba egy adu ász érkezett Carolinából, DE Greg Hardy viszont 10 meccses eltiltással indítja ’Boys-pályafutását. Az örök reményű Sean Lee is felépülhet az idénykezdetre, de ő is jobbára a „ha” kategóriába sorolható. A védelem tehát draftigényes, ügyesen kell bánni a cetlikkel a front7 megerősítéséhez. A hátsó alakzatból CB Sterling Moore intett búcsút az olajkutaknak, szélsőhátvédnek megmaradt a drága, de legalább alulteljesítő Brandon Carr, az egyetlen kezdőkaliber, Orlando Scandrick és a vegyes megítélésű, ráadásul sérült Morris Claiborne. Ebből is egyértelmű a korai draftcetli a defensive back posztra.

Összegezve elmondható, hogy a holtidényt a vártnál izmosabbra hozták, de komoly teljesítmény kell a front office-tól az újoncbörzén, hogy rájátszás esélyesek maradjanak, legyen az bármilyen szentségtörő gondolat, meggyőződésem, hogy a tavalyi teljesítményüket nem képesek megismételni.

New York Giants

Első húzás: 1/9.

Hiányposztok: G, S, DT, LB

New York télen is szép, ezért a holtidényben a Giants menedzsmentje gyorsan elszórt pár maréknyi dollárt a szabadügynök piacon, hogy feledtesse az előző idény kínját-baját. Franchise tag-et kapott - sokak meglepetésére - DE Jason Pierre-Paul, ami a Giants védelem tavalyi csúfos leszereplése miatt is sok kérdést vet fel. A védőfalba igazolt DT Kenrick Ellis (New York Jets) és DE George Selvie (Dallas Cowboys) egyik sem kezdőkaliber, Pierre-Paul megdolgozhat a pénzéért. És hogy a bajt tetézzük a linebacker sor olyan, mint az átjáróház: a McClain-Beason duó örülhet, ha megússza a kivágást, az újonnan szerződtetett LB-k, úgymint Jonathan Casillas (New England Patriots), J. T. Thomas (Jacksonville Jaguars) sem tekinthetők kezdőjátékosnak. A védelem hátsó egységét elhagyta az egyetlen életrevaló söprögető Antrel Rolle (Chicago Bears), a szélsőhátvédek közül pedig Walter Thurmond tette át székhelyét a rivális Philly-hez. Maradtak safety mentesen, ezért első körben ide várható húzás, a cornerback class viszont nem hagy maga után kívánnivalót, Dominique Rodgers-Cromartie, Prince Amukamara és Trumaine McBride ligaszinten sok keserűséget jelent(het) az elkapóknak.

A labda másik oldalán a tavaly év végi hajrával sok mindent feledtető QB Eli Manning lép utolsó szerződéses évébe, kinőtt neki a semmiből WR Odell Beckham, Jr. és Victor Cruz is rajtra kész állapotban van. A passzjáték mindenek felett elve dominálni fog, főként, hogy érthetetlen pénzért leigazolták Dallasból Dwayne Harris-t, Rueben Randle is jópárszor bizonyult hasznos célpontnak, akárcsak TE Larry Donnell. Joggal kérdezhetjük hát, hogy hol volt a gond. A válsz egyszerű: a futójátékban. Rashad Jennings ugyanis bármennyire is kiváló a szakmájában, a futás – a látszat ellenére – egyedül nem megy. Kell hozzá a támadófal, ami több, mint borzalmas volt tavaly az Óriásoknál. A center, J. D. Walton le is lépett Miamiba, de nem sikerült életképes guard-ot varázsolni a falba, ennek a megoldása lehet a draft. Ügyes vétel volt azonban a bajnok futó Shane Vereen megszerzése, akárcsak az OT Marshall Newhouse idecipelése Cincinnatiból Manning megvédésére.

Megállapíthatjuk, hogy igyekeztek, de mégsem állnak fényesen. A Giants nem a draftjairól híres, mégis úgy érzem, hogy ez az év szerencsésebb lesz nekik, mint amilyen az előző két idényük volt.

Philadelphia Eagles

Első húzás: 1/20.

Hiányposztok: WR, OL, S, OLB

„Panta Rhei” – mondá Hérakleitosz, az ógörög bölcs, azaz minden mozgásban van, minden változik. Nagy, de ennyire? A Philadelphia Eagles - Chip Kelly kombó őrült rohamba kezdett, de meggyőződésem, hogy beletörik a bicskájuk. A támadóegység „all in” játékosai így-úgy továbbálltak, az elkapó Jeremy Maclin a Kansas City Chiefs-hez, a futó LeSean McCoy pedig – egy véleményem szerint mínuszos trade eredményeként – a Buffalo Bills-hez került, az irányító Nick Foles-t a Rams örök ígéret Sam Bradfordra cserélte hősünk. Chip Kelly nem volt rest pótolni az elit futót, idecsábította DeMarco Murray-t az ősi riválistól, Ryan Mathews San Diegót hagyta el sok pénzért, Darren Sproles pedig megszüntette tagságát a Szenteknél, továbbá Chris Polk is a rendelkezésére áll edzőjének. Az irányítók is bábeli zűrzavarban vannak, Bradford mellett, Mark Sanchez és Tim Tebow is csatasorba állt. Nopláne, Kelly főiskolai „szerelme”, Marcus Mariota még az újoncbörzére vár… Az elkapó egység pedig kiürült, sem Miles Austin (Cleveland Browns), sem Seyi Ajirotutu (San Diego Chargers) nem alkalmas Maclin pótlására. Ezért egy vagy két draftcetlire már most ráírható, hogy WR… A James Casey után maradó Celek-Ertz-Burton tight end trió semmi kívánnivalót nem hagy maga után. A támadófal öregecske, Todd Herremans elköltözött Indianapolisba, ide sem árt a vérfrissítés.

A védelemben is maradt szép számmal kérdőjel. A hátsó védelmi alakzatból három kezdő is szedte a sátorfáját (más vélemények szerint a benyelt yardmennyiség űzte el őket), és S Nate Allen (Oakland Raiders), CB Bradley Fletcher (New England Patriots), valamint Cary Williams (Seattle Seahawks) helyére érkezett – böszme sok pénzért – Byron Maxwell (Seattle Seahawks) és Walter Thurmond (New York Giants), remélve a szebb folytatást. Ide várható még safety a draftról és talán a hátsó körökben egy cornerback. A védőfal és a linebacker sor több erőt sugároz és ILB Kiko Alonso érkezése csak tovább fokozza az izgalmakat. A másik belső linebacker Mychal Kendricks és OLB Connor Barwin bizonyított játékosok, a pass rusher Trent Cole Colts-hoz történő távozását pedig Brandon Graham próbálja majd pótolni. A védőfal – elnevezéséhez méltón – erős, mint a beton. Fletcher Cox, Bennie Logan és Cedric Thornton folyamatosan kiváló teljesítményre volt és lesz képes.

A drafton jól viselkedő Kelly sok hasznot hajthat csapatának, azonban ha ugyanúgy csapkod, mint Bernát a ménkűbe, az bizony tévútra terelheti a Sasokat.

Washington Redskins

Első húzás: 1/5.

Hiányposztok: Pass rusher, OT, G, CB

Washingtonban rossz idők járnak. Egy mélyütéssel felérő szezon után, Scot McCloughan general menedzser szerződtetésével próbálják gatyába rázni a csapatot. Ő pedig minden várakozás és előzetes híresztelés ellenére már a holtidényben belecsapott a lecsóba, lássuk miképpen tette ezt… A támadósort vizsgálva megállapíthatjuk, hogy Robert Griffin III körül többször megfordult a világ, akár Jay Gruden vezetőedzővel való kapcsolatát, vagy a többi irányítóhoz (Kirk Cousins, Colt McCoy) való viszonyulását vizsgáljuk. Az elkapósorban Pierre Garcon és DeSean Jackson közül az utóbbi villogott jobban, de harmadik számú receiver nyomát bottal üthettük. Talán a drafton „beszereznek” egyet. A futójáték – Alfred Morris klasszisa ide, vagy a távozó Roy Helu (Oakland Raiders) megbízhatósága oda – kihalófélben van és ennek oka a támadófal minősíthetetlen színvonala. Helu pótlására Michael Hill érkezett és a draft hátsó köreiben is jöhet még valaki. Mind a guard, mind a tackle pozícióban méretes lyuk tátong, ennek betömése szintén az újoncbörze első köreiben lehetséges. A tight endek (az újraigazolt Niles Paul és Jordan Reed) hozták az elvárhatót, de fentebb említett irányító trió mindent megtett a csapat eredményessége ellen. Hibát hibára, sérülést sérülésre halmoztak. Griffin jövője mindent egybevetve olyan, mint a kutya vacsorája, a legfőbb gond mégis az, hogy ugyanez elmondható a Redskins támadóegységére.

Ha tartanám a mondást, hogy halottról vagy jót, vagy semmit, akkor itt befejeződhetne az írás. A fővárosiak védelme ugyanis még a támadósor harmatgyengeségét is alulmúlta. OLB Ryan Kerrigan és más semmi. Talán még DE Jason Hatchert lehet megemlíteni. A holtszezonban aztán rendesen belehúztak, idehozták DE Ricky Jean-Francois-t (Indianapolis Colts), kipakolták NT Barry Cofieldet, valamint DT Stephen Paea (Chicago Bears) és DT Terrance Knighton (Denver Broncos) is a védelmi fal erejét hivatott szolgálni. A linebackerek közül a tavalyi évet franchise taggel és sérüléssel letudó OLB Brian Orapko Tennessee államban folytatja, így pass rusher a legégetőbb szükséglet a drafton.

A hátsó védelmi négyes is kénytelen-kelletlen erősödni hivatott, leigazolták ezért a szélsőhátvéd Chris Cullivert a Friscói „rosszfiút”, aki DeAngelo Hall méltó párja lehet, már ha utóbbi felépül sérüléséből. Seattle-ből Jeron Johnson, míg Tampából Dashon Glodson érkezett söprögető posztra. Jómagam nagy kedvelője vagyok a Rézbőrűeknek, öröm volt látni őket, amikor Hálaadás napján Dallasban küldték haza pulykát enni Romóékat, aztán egy évvel később szomorúan battyogtam el a FedEx Fieldről, miután Colin Kaepernickék bucira verték őket. Hosszú évek telnek el, mire újra rájhátszásba jutnak. RG3-mal vagy nélküle, mindenesetre remélem Jay Gruden azt már csak tévében nézi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik