F1: Gasly az Alpine-nál; az AlphaTauri bejelentette az utódját – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2022.10.08. 06:36
null
Gasly megkapja a lehetőséget a gyári csapattól (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Alpine a Japán Nagydíj szombatján erősítette meg, hogy Pierre Gasly váltja az év végén távozó Fernando Alonsót, és az is biztossá vált, hogy Nyck de Vries lesz Cunoda Juki csapattársa az AlphaTaurinál.

 

 

Fernando Alonso még a Magyar Nagydíj után, augusztus elején döntötte a dominót a pilótapiacon, és bejelentette, hogy az Aston Martinhoz megy az Alpine-tól. Noha az enstone-i csapat azonnal hivatalossá tette Oscar Piastri szerződtetését, egészen mostanáig kérdéses volt, ki váltja a távozó kétszeres bajnokot, hiszen a fiatal ausztrál a franciák visszautasítása és a jogi hercehurca után a McLarenhez igazolt.

36. JAPÁN NAGYDÍJ
OKTÓBER 7., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Alonso 1:42.248
2. szabadedzés: 1. Russell 1:41.935
OKTÓBER 8., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.671
Időmérő: 8.00–9.00
OKTÓBER 9., VASÁRNAP
A verseny (53 kör, 307.471 km) rajtja: 7.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 23., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin
Október 30., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 13., 19.00Brazil Nagydíj, Sao Paulo

Az Alpine-nál ezt követően hamar körvonalazódott, hogy Pierre Gasly az első számú jelölt, a francia megszerzése ugyanakkor korántsem volt egyszerű, hiszen a Red Bull jelezte, kizárólag abban az esetben engedi el a pilótát az AlphaTauritól, ha először megtalálja a megfelelő utódot.

A „vörös bikák" eleinte Colton Hertát akarták megkaparintani, az IndyCar versenyzője azonban végül nem kapott külön engedélyt a Nemzetközi Automobil-szövetségtől (FIA), miután nem rendelkezett elég ponttal a Formula–1-es debütáláshoz szükséges szuperlicenchez.

Ekkor úgy tűnt, meghiúsul Gasly igazolása, ámNyck de Vries váratlan és jól sikerülő monzai bemutatkozása felgyorsította az eseményeket, hiszen az osztrákok azonnal kivetették a hálójukat a Formula–2-ben, illetve a Formula–3-ban is bajnoki címet szerző hollandra. Sajtóhírek szerint már múlt héten egyezségre jutottak a felek, a bejelentésre viszont egészen a Japán Nagydíjig várni kellett.

Az Alpine szombaton hivatalossá tette, hogy Gasly lesz Esteban Ocon csapattársa 2023-tól, majd az AlphaTauri is megerősítette De Vries érkezését Cunoda Juki mellé.

A francia és a holland szerződtetése után nem maradt túl sok kiadó hely 2023-ra: a Williams Nicholas Latifi utódját keresi, míg a Haas továbbra is azon vacillál, megtartsa-e Mick Schumachert. A hírek szerint a német pénteki autótörése nem segíti a hosszabbítást.

De Vries állandó versenyzőként is debütálhat az F1-ben (Fotó: AFP)
De Vries állandó versenyzőként is debütálhat az F1-ben (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik