Gasly megkapja a lehetőséget a gyári csapattól (Fotó: AFP)

 

 

Fernando Alonso még a Magyar Nagydíj után, augusztus elején döntötte a dominót a pilótapiacon, és bejelentette, hogy az Aston Martinhoz megy az Alpine-tól. Noha az enstone-i csapat azonnal hivatalossá tette Oscar Piastri szerződtetését, egészen mostanáig kérdéses volt, ki váltja a távozó kétszeres bajnokot, hiszen a fiatal ausztrál a franciák visszautasítása és a jogi hercehurca után a McLarenhez igazolt. 

36. JAPÁN NAGYDÍJ
OKTÓBER 7., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Alonso 1:42.248
2. szabadedzés: 1. Russell 1:41.935
OKTÓBER 8., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:30.671
Időmérő: 8.00–9.00
OKTÓBER 9., VASÁRNAP
A verseny (53 kör, 307.471 km) rajtja: 7.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 23., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin
Október 30., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 13., 19.00Brazil Nagydíj, Sao Paulo

Az Alpine-nál ezt követően hamar körvonalazódott, hogy Pierre Gasly az első számú jelölt, a francia megszerzése ugyanakkor korántsem volt egyszerű, hiszen a Red Bull jelezte, kizárólag abban az esetben engedi el a pilótát az AlphaTauritól, ha először megtalálja a megfelelő utódot.

A „vörös bikák" eleinte Colton Hertát akarták megkaparintani, az IndyCar versenyzője azonban végül nem kapott külön engedélyt a Nemzetközi Automobil-szövetségtől (FIA), miután nem rendelkezett elég ponttal a Formula–1-es debütáláshoz szükséges szuperlicenchez.

Ekkor úgy tűnt, meghiúsul Gasly igazolása, ám Nyck de Vries váratlan és jól sikerülő monzai bemutatkozása felgyorsította az eseményeket, hiszen az osztrákok azonnal kivetették a hálójukat a Formula–2-ben, illetve a Formula–3-ban is bajnoki címet szerző hollandra. Sajtóhírek szerint már múlt héten egyezségre jutottak a felek, a bejelentésre viszont egészen a Japán Nagydíjig várni kellett. 

Az Alpine szombaton hivatalossá tette, hogy Gasly lesz Esteban Ocon csapattársa 2023-tól, majd az AlphaTauri is megerősítette De Vries érkezését Cunoda Juki mellé.  

A francia és a holland szerződtetése után nem maradt túl sok kiadó hely 2023-ra: a Williams Nicholas Latifi utódját keresi, míg a Haas továbbra is azon vacillál, megtartsa-e Mick Schumachert. A hírek szerint a német pénteki autótörése nem segíti a hosszabbítást.

De Vries állandó versenyzőként is debütálhat az F1-ben (Fotó: AFP)