Verstappen alatt megállt a Red Bull, majd az élen zárta a spielbergi nyitányt

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.06.28. 12:08
Verstappen végzett az időlista élén a sprintkvalifikáció előtt (Fotó: AFP)
Max Verstappen (Red Bull) zárt az élen a Formula–1-es Osztrák Nagydíj egyetlen szabadedzésén. A hollandot Oscar Piastri (McLaren), Charles Leclerc vezérletével a Ferrari kettőse, valamint Lewis Hamilton (Mercedes) követte az első ötösben.

Nincs megállás, a mezőny Spanyolország után Ausztria felé vette az irányt, ahol a pénteki első és egyetlen szabadedzéssel vette kezdetét a 37. Osztrák Nagydíj rendhagyó programja. Spielberg ugyanis az idény harmadik sprinthétvégéjét rendezi, ami azt jelentette, hogy mindössze hatvan perc állt a mezőny rendelkezésére, hogy felkészüljön a délután következő időmérőre, amely a szombati sprintverseny rajtsorrendjét lesz hivatott eldönteni.

A versenyzők eltérő programokat futottak, az első körök során a kemény, a közepes, illetve a lágy keverék is előkerült, egyesek rövidebb, míg mások hosszabb etapokat teljesítettek. Ami a köridőket illeti, már az első pillanattól fogva a Mercedes kettőse harcolt egymással az első pozícióért, és kettejük között szinte körről körre változott a helyzet.

Félidőben Lewis Hamilton nevével kezdődött az időlista, a hétszeres világbajnok 132 ezredes előnnyel vezetett a csapattársa, George Russell előtt, míg a harmadik helyet elfoglaló Max Verstappen hátránya szűk négy tized volt úgy, hogy ő eggyel lágyabb gumin teljesítette az addigi legjobbját. A címvédőt Sergio Pérez és Lando Norris követte, míg a Ferrari párosa a hatodik és a hetedik helyen érkezett.

Nem sokkal harminc perc után Verstappen volt kénytelen félreállni a Red Bulljával, és noha a piros zászlót előidéző eset után a holland azonnal kérdezte a rádión, hogy a motor hibásodott-e meg, a rövid megszakítás után szinte azonnal vissza tudott térni a pályára. A holland ugyanis a bokszfal mellett parkolt le, így autója rendkívül gyorsan visszakerült a garázsba, ahol a csapat percek leforgása alatt orvosolta a problémát.

A csapatok a folytatásban is inkább a hosszabb etapokra összpontosítottak, így csak tíz perccel a vége előtt került elő nagyobb számban a lágy gumi, és kezdtek el rohamosan javulni a köridők. Egyesek ugyanakkor nem tudtak tiszta kört futni vagy egyáltalán nem is jöttek ki a piros oldalfestésű Pirellin. Előbbi kategóriába tartozott többek között Russell, Pérez és Norris, míg utóbbiba Hamilton. Az élen végül Verstappen zárt 1:05.685-tel, előnye szűk három tized volt Piastri előtt, a harmadik Leclerc-t pedig 370 ezreddel előzte meg. 

A negyedik Carlos Sainz Jr. lett a másik Ferrarival, majd a körét a kemény futó és az élen végzőtől így kevesebb mint 6 tizeddel elmaradó Hamilton, Esteban Ocon, az Aston Martinnal csütörtökön hosszabbító Lance Stroll, a gyors körén forgalomba kerülő Russell, Cunoda Juki, valamint Fernando Alonso zárta a top 10 sorát. Pérez a tizenkettedik lett, míg az abszolút legjobb első szektora után a kavicságyat is megjáró Norris a tizenharmadik helyet foglalta el az időlistán.

Folytatás 16 óra 30 perckor a sprintkvalifikációval.

 


 

37. OSZTRÁK NAGYDÍJ
Júnis 28., PÉNTEK
Szabadedzés1. Verstappen: 1:05.685
Sprintkvalifikáció16.30–17.14
Június 29., SZOMBAT
Sprintverseny12.00–13.00
Időmérő16.00–17.00
Júniua 30., VASÁRNAP
A verseny (71 kör, 306.452 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Brit Nagydíj, SilverstoneJúlius 7., 16.00
Magyar Nagydíj, MogyoródJúlius 21., 15.00
Belga Nagydíj, Spa-FrancorchampsJúlius 28., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik