Cunodának még fejlődnie kell ahhoz, hogy esélye legyen a Red Bull ülésére

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.26. 15:28
Cunodának fejlődnie kell még a Red Bull-os előléptetéshez (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Red Bull tanácsadóját, Helmut Markót lenyűgözte Cunoda Juki Ausztrál Nagydíjon mutatott teljesítményre, ugyanakkor figyelmeztette a versenyzőt, még tovább kell fejlődnie annak érdekében, hogy a „vörös bikáknál" szóba kerüljön a szerződtetése.

Cunoda Juki remek formában versenyzett a múlt hétvégi Ausztrál Nagydíjon, hiszen amellett, hogy egymás után másodszor bejutott az időmérő harmadik szakaszába, és újfent legyőzte a csapattársát, Daniel Ricciardót, a top 5 csapat versenyzői közül Lance Strollt, Fernando Alonsót, valamint Lewis Hamiltont is maga mögé utasította. 

Noha a nyolcadik rajthelyről induló japán pilóta nem tudta tartani a lépést a két Aston Martinnal, Max Verstappen fékhibája, valamint George Russell verseny végi autótörése lehetővé tette a számára, hogy megtartsa a nyolcadik pozíciót, majd Alonso utólagos időbüntetésének köszönhetően hetedikként rangsorolták, miközben a hazai pályán versenyző márkatársa egykörös lemaradással a tizenkettedik helyen látta meg a kockás zászlót. 

Ugyan Cunoda a teljesítményével a Red Bull-tanácsadó, Helmut Marko elismerését is kivívta, az osztrák szakember már óvatosan fogalmazott, amikor arról kérdezték, a versenyző az ilyen eredményekkel közelebb kerülhet-e ahhoz, hogy ő legyen az esetlegesen távozó Sergio Pérez utódja a „vörös bikáknál".

Minden egyes körben versenyképes volt, nem követett el semmilyen hibát, és végig nyugodt volt. De ahogyan mondani szokták, egy fecske nem csinál nyarat. Szóval fejlődnie kell ahhoz, hogy szóba kerüljön a neve."

A japán pilóta az RB idei első pontjait szállította Melbourne-ben, aminek révén a faenzaiak a Haast megelőzve előreléptek a konstruktőri tabella hatodik helyére. A csapatfőnök, Laurent Mekies nem győzte dicsérni a pilótáját a leintést követően. „Juki gyors és jól kézben tartott versenyt fejezett be a teljes középmezőny élén, és megszerezte a csapat első pontjait az idén. Egyetlen félrelépése sem volt a teljes hétvégén, nyugodtan és elszántan egyre gyorsabb volt."

A melbourne-i eredmény fontos Cunoda számára is, az elmondása szerint önbizalmat ad neki, amire építkezhet a következő versenyeken. „Olyan érzés, mintha minden hétvégét szinte a nulláról kezdenénk, hiszen valamennyi helyszínen kicsit másként teljesítünk. Ugyanakkor pozitívum, hogy az autó eléggé kiegyensúlyozott, ami az előző idényben nem volt igaz. Akkor olyan volt, mint egy hullámvasút, szóval most ez az egyik erősségünk."

„Az első két futam elég frusztráló volt, voltak kellemetlen helyzetek, és bár lehetőségünk nyílt a pontszerzésre is, elszalasztottuk. Tudtuk, hogy tiszta versenyt kell futnunk, és úgy gondolom, sikerült. Nem követtünk el semmilyen hibát. Ez nagyon fontos a számomra és a csapat számára is, hiszen önbizalmat ad a soron következő futamokra."

A japán pilóta jövő hétvégén hazai közönség előtt versenyezhet, ami az eddigi eredményeket illeti, 2022-ben a 13., míg 2023-ban a 12. helyen szelte át a célvonalat Szuzukában. 

38. AUSZTRÁL NAGYDÍJ
MÁRCIUS 22., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:18.564
2. szabadedzés1. Leclerc 1:17.277
MÁRCIUS 23., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Leclerc 1:16.714
Időmérő1. Verstappen 1:15.915
MÁRCIUS 24., VASÁRNAP
Verseny1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Norris
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00
Miami Nagydíj, MiamiMájus 5., 22.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik