Domenicali: Erős csapatokkal van szükség a vérfrissítésre az F1-ben

Vágólapra másolva!
2009.06.26. 13:44
Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke üdvözölte a Formula–1-be újonnan belépni kívánó istállókat, ám a szakember megjegyezte: csak akkor lehet valós haszna a bővülésnek, ha az újak is hosszú távon a „száguldó cirkuszban” tudnak maradni.
Domenicali szerint jót tehet az F1-nek a vérfrissítés
Fotó: Action Images
Domenicali szerint jót tehet az F1-nek a vérfrissítés
Domenicali szerint jót tehet az F1-nek a vérfrissítés
Fotó: Action Images
Domenicali szerint jót tehet az F1-nek a vérfrissítés

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) és az F1-es csapatokat tömörítő FOTA kiegyezése után 13 team jelezte részvételi szándékát a 2010-es Formula–1-es világbajnokságon. A három új jelentkező, a Campos, a Manor és az USF1 vállalta az új szabályokat is, ami 26 indulósra bővíti a pilóták mezőnyét.

Stefano Domenicali a FOTA csütörtöki, Bolognában tartott sajtókonferenciáján elmondta, örül az újaknak, ám hangsúlyozta, csak akkor van értelme a bővítésnek, ha az szakmai előrelépéssel is párosul.

„A FOTA természetesen üdvözli az új csapatokat az F1-ben, de fontos, hogy ezek az alakulatok meg is mutassák, értéket jelentenek a versenysorozatnak, és képesek lesznek hosszú távon itt ragadni, nem pedig eltűnnek majd egy év elteltével – jelentette ki a Ferrari-főnök. – Tudniuk kell, hogy ők ugyanúgy az üzlet része, és nemcsak a létszámnövelés miatt kerülnek be, hanem hogy vérfrissítést hozzanak a világbajnokságba.”

„Ezt nem elég egyszer hangsúlyozni. Hogy ők itt lehetnek, az az elmúlt napokban elért eredményeknek és a bizalomnak a jele” – mondta Domenicalli.

Nick Fry, a Brawn GP ügyvezető igazgatója kijelentéséből az derül ki, hogy ők is a bővítés mellett vannak. „Ha ez a három istálló nem tudja megteremteni a megfelelő alapokat a belépéshez, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy másokat vonjunk be. Szeretnénk több csapatot látni a Formula–1-ben” – szögezte le Fry.

MOSLEY: NEM A CSAPATOK IRÁNYÍTANAK!

Max Mosley, az FIA elnöke levélben szólította fel Luca di Montezemolót, a Ferrari és a Formula–1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) olasz elnökét, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a médiában megjelent, őt sértegető kijelentéseiért.

A 69 esztendős brit sportdiplomata csütörtöki levelében jelezte: bármikor meggondolhatja magát, és elindulhat az elnökválasztáson októberben. Mosley megdöbbent azon, hogy a FOTA ellene hangolta a sajtót annak ellenére, hogy a szerdai megegyezést követően – amely után bejelentették, hogy nem szakad ketté a Formula–1 – ő és Montezemolo megállapodtak abban: pozitív és őszinte módon tájékoztatják a médiát.

„Ráadásul azzal a váddal, miszerint diktátorként irányítottam a szövetséget, súlyosan megsértették a világtanács 26 tagját, akik az 1980-as évek óta minden egyes szabályt és eljárást nagy körültekintéssel tárgyaltak és szavaztak meg – írta Mosley. – Amennyiben azt szeretnék, hogy a megállapodásunk érvényben maradjon, Ön és a FOTA azonnal helyesbítsék ezeket a kijelentéseiket, valamint a hamis közleményeket. Ön pedig, Montezemolo úr, tegye tisztába a nyilatkozatait, valamint kérjen bocsánatot nyilvánosan egy sajtótájékoztató keretein belül még a pénteki nap folyamán.”

Mosley hozzátette: októberig biztosan elnök marad, azután meg az FIA tagszervezetei döntenek a szövetség jövőbeni vezetéséről, nem pedig Luca di Montezemolo és a FOTA.

A két szervezet négy hónapig vitázott a 2010-es Formula–1-es szabálymódosításokkal és költségcsökkentési intézkedésekkel kapcsolatban, és több istálló az F1-ből való kilépéssel, a FOTA pedig egy saját sorozat beindításával fenyegetőzött. Azonban szerdán létrejött a megállapodás, így nem indul rivális széria, valamint megmaradnak az idei szabályok jövőre is, míg a költségeket fokozatosan csökkentik. Ugyanakkor Mosley bejelentette, hogy nem pályázik újra FIA-elnöknek.
MTI


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik