A csapatok szövetsége támogatja a költségcsökkentési terveket

Vágólapra másolva!
2009.01.08. 21:21
Címkék
A Formula–1-es csapatok szövetsége (FOTA) csütörtöki ülésén több, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által javasolt költségcsökkentési tervet elfogadott. A FOTA azonnali hatállyal elrendelte a szélcsatornák használatának csökkentését, valamint 2010-től a motorokra és a váltókra fordítható összeget is visszaszorítják.
Az F1-es istállók egyetértenek: csökkenteni kell a költségeket
Fotó: Imago (archív)
Az F1-es istállók egyetértenek: csökkenteni kell a költségeket
Az F1-es istállók egyetértenek: csökkenteni kell a költségeket
Fotó: Imago (archív)
Az F1-es istállók egyetértenek: csökkenteni kell a költségeket

Úgy tűnik, a Formula–1-es csapatok is egyetértenek Max Mosleyval, aki szerint csökkenteni kell a „száguldó cirkusz” költségeit, ha életben akarják tartani a versenysorozatot. Az F1-es csapatok szövetségének végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén elfogadta a FIA több javaslatát.

A rendelkezés értelmében szélcsatornák használatát azonnali hatállyal csökkentenie kell az istállóknak, és néhány éven belül a motorokra és a váltókra fordítható összeg is alacsonyabb lesz.

„A csapatok kidolgoztak, és aláírtak egy átfogó megállapodást a szélcsatornákban végzett tesztelések korlátozásáról, amely 2009-től hatályba lép – áll a FOTA hivatalos közleményében. – Továbbá a csapatok megegyeztek arról, hogy csökkentik a sebességváltók költségeit 2010-től, amely szerint évente egy csapat 1.5 millió eurót költhet a váltókra.”

„A FOTA ismét megerősíti, hogy támogatja, hogy a független istállók kevesebb, mint évi 5 millió euróért tetszés szerint gyári csapatok és külső cégek motorjait is használhatják 2010-től.”

A csapatok szövetsége ezen kívül ígéretet tett arra is, hogy további elemzéseket végez, hogy mely területeken lehetne még csökkenteni a költségeket, valamint a FOTA tárt karokkal várja azt a befektetőt, aki hajlandó lenne megvenni a Honda indulási jogait.

Természetesen a csapatok együttműködési kedvén nem szabad meglepődni, hiszen az istállók érdeke is, hogy továbbra is versenyképes maradjon a Formula–1.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik