Felipe Massa: Jet-ski nélkül nem megyek ki erre a pályára

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2005.09.09. 00:00
Címkék
Mindössze három pilóta, Vitantonio Liuzzi (Red Bull-Cosworth), Robert Dornboos (Minardi-Cosworth) és Fernando Alonso (Renault) az 51. Formula-1-es Belga Nagydíj második szabadedzésén, amelyet szabadó esőben, valódi ítéletidőben rendeztek meg a Spa Francorchamps-i versenypályán. Mert időt azonban sem Liuzzi, sem Dornboos, sem pedig Alonso nem teljesített. Az idén először fordult elő, hogy gyakorlatilag elmaradt egy tréning az időjárás miatt.
Fernando Alonso megpróbálta, de gyorsan jobb belátásra tért (fotó: Reuters)
Fernando Alonso megpróbálta, de gyorsan jobb belátásra tért (fotó: Reuters)
Fernando Alonso megpróbálta, de gyorsan jobb belátásra tért (fotó: Reuters)
Fernando Alonso megpróbálta, de gyorsan jobb belátásra tért (fotó: Reuters)
Fernando Alonso megpróbálta, de gyorsan jobb belátásra tért (fotó: Reuters)
Fernando Alonso megpróbálta, de gyorsan jobb belátásra tért (fotó: Reuters)


Csütörtökön mindenki arra számított, hogy az időjárás az idén már megszokott módon nem fogja megzavarni a pilótákat, ám péntek reggelre megtelt felhőkkel az ég, és az eső sem maradt el - a második szabadedzést teljesen el is mosta. Az időjósok szerint ma és holnap ugyanilyen idő várható, még az is előfordulhat, hogy nem lesz verseny.

Délelőtt sem volt nagy mozgás, negyven perc elteltével csupán három tesztpilóta neve (Zontáé, Liuzzié és Kiesáé) mellett szerepelt időeredmény. A végére aztán felpörögtek az események, a korán pályára gurulók mellett Alex Wurz is kétszámjegyű kört teljesített. A leggyorsabb a remek McLaren-Mercedesszel Kimi Räikkönen és Wurz lett, de nem sokkal maradt el tőlük Giancarlo Fisichella sem. A vb-pontversenyben vezető Fernando Alonso, valamint Juan Pablo Montoya ki sem mozdult a boxutcából, és a Red Bull versenyzői sem értek el értékelhető időeredményt.

Délután az egész edzés alatt szakadt az eső, a tréning elején csak Christijan Albers és Vitantonio Liuzzi ment ki a pályára. Az olasz a Les Combes-kanyarban kicsúszott, kétszer is nekicsapódott a szalagkorlátnak, ezért le kellett állítani a tréninget. Az újraindítást követően csak Alonso ment ki a pályára, de a felvezető köre végén ő is visszagurult a boxba, és ezután csend honolt Spában. Csak a szakadó eső kopogott.
Kimi Räikkönen az első edzésen a leggyorsabb volt, délután azonban már a kormány helyett ő is inkább az esernyő nyelét szorongatta
Kimi Räikkönen az első edzésen a leggyorsabb volt, délután azonban már a kormány helyett ő is inkább az esernyő nyelét szorongatta
Kimi Räikkönen az első edzésen a leggyorsabb volt, délután azonban már a kormány helyett ő is inkább az esernyő nyelét szorongatta


Hiába mondják az időjósok, hogy szomaton és vasárnap is jó esély van az esőre, a csapatok nem törték magukat annak érdekében, hogy megtalálják a megfelelő esős beállításokat. Montoya egyetlen kört sem tett meg, s mint kiderült, ki is cserélték a motort a McLaren-Mercedesében. A csapatvezetés észrevett valamit a vadonatúj V10-esben, és mivel a kolumbiai egy centit sem tett meg vele, büntetés nélkül cserélhettek. Giancarlo Fisichella ugyanakkor várhatóan nem ússza meg ennyivel, az ő hajtóművében a délelőtti edzés után találták meg a problémát. A délutáni eső miatt egyelőre nem cserélték ki a motort, csak szombaton születik döntés az erőforrásról. Ha az olasz új hajtóművet kap, elkerülhetetlen számára a tíz rajthelyes büntetés.
Már ha lesz időmérő edzés és verseny.

Szavazás

Ki lesz az idén a Formula–1 világbajnoka?

Michael Schumacher, Jenson Button és Pierre Dupasquier, a Michelin sportvezetője egyaránt azt mondta, hogy ha ilyen marad az időjárás, életveszélyes lesz a versenyzés. A hétszeres világbajnok a szabadedzések előtt még esőt remélt, de a délutáni egy óra alatt belátta, ilyen körülmények között képtelenség versenyautót vezetni. "Ez már túl sok eső. Mindenki láthatta, hogy akik kimentek a pályára, nem tudták irányban tartani autóikat, ez így életveszélyes. Ha semmi sem változik, képtelenek leszünk rajthoz állni, talán a biztonsági autó mögött körözhetünk, bár ilyen borzasztó időben még azt sem egyszerű vezetni" - fogalmazott Schumi.

"Az FIA-nak kell eldöntenie, hogy lesz-e verseny, a pilóták mindenesetre nem akarják kockáztatni az életüket. A gumik képtelenek ekkora mennyiségű vizet kontrollálni, ám ha csökken az esőzés mértéke, nincs gond. Örülnék, ha csillapodna, mert legalább megtudnánk, mennyit fejlődtek a vizes pályára tervezett abroncsaink a Bridgestone-okhoz képest" - fogalmazott Dupasquier.

Fisichellát az ág is húzza

AZ ELSŐ SZABADEDZÉSEN TÖRTÉNTEKRŐL ITT OLVASHAT!

51. Belga Nagydíj, a 19 futamos Formula-1-es világbajnokság 16. állomása, Spa-Francorchamps

A pénteki szabadedzések összesített eredménylistája: 1. Kimi Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes, Michelin) 1:48.206 (átlag: 232.090 km/óra) (5 kör), 2. Wurz (osztrák, McLaren-Mercedes, M) 1:48.216 (18), 3. Fisichella (olasz, Renault, M) 1:48.619 (6), 4. Zonta (brazil, Toyota, M) 1:49.445 (22), 5. Webber (ausztrál, Williams-BMW, M) 1:49.692 (4), 6. Button (brit, BAR-Honda, M) 1:49.890 (7), 7. Trulli (olasz, Toyota, M) 1:50.542 (9), 8. M. Schumacher (német, Ferrari, Bridgestone) 1:50.564 (4), 9. R. Schumacher (német, Toyota, M) 1:50.820 (8), 10. Liuzzi (olasz, Red Bull-Cosworth, M) 1:50.951 (18), 11. Szato (japán, BAR-Honda, M) 1:51.003 (7), 12. Barrichello (brazil, Ferrari, B) 1:51.177 (5), 13. Villeneuve (kanadai, Sauber-Petronas, M) 1:52.173 (7), 14. Massa (brazil, Sauber-Petronas, M) 1:52.236 (9), 15. Karthikeyan (indiai, Jordan-Toyota, B) 1:53.148 (9), 16. Pizzonia (brazil, Williams-BMW, M) 1:53.535 (4), 17. Albers (holland, Minardi-Cosworth, B) 1:53.807 (10), 18. Kiesa (dán, Jordan-Toyota, B) 1:54.437 (17), 19. Doornbos (holland, Minardi-Cosworth, B) 1:54.973 (8), 20. Monteiro (portugál, Jordan-Toyota, B) 1:55.174 (7), 21. Toccacelo (olasz, Minardi-Cosworth, B) 2:02.502 (5). Klien (osztrák, Red Bull-Cosworth, M) (1), Coulthard (brit, Red Bull-Cosworth, M) (1), Alonso (spanyol, Renault, M) (1) és Montoya (kolumbiai, McLaren-Mercedes, M) (0) nem teljesített mért kört.
Mindenki az első szabadedzésen érte el az eredményét, a dőlt betűvel szedett sofőrök tesztpilóták.

A hivatalos időmérő edzés indulási sorrendje: 1. Karthikeyan, 2. Albers, 3. Doornbos, 4. Monteiro, 5. Szato; 6. Coulthard, 7. Webber, 8. Klien, 9. Barrichello, 10. Villeneuve; 11. M. Schumacher, 12. Massa, 13. Button, 14. Pizzonia, 15. R. Schumacher; 16. Trulli, 17. Räikkönen, 18. Fisichella, 19. Alonso, 20. Montoya ---- F ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik