Vágner Love nem jön Kisvárdára; börtönben a kazah elnök

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.06.23. 16:40
null
Vágner Love tavaly novemberben a Kazah Kupa döntőjében még két góllal segítette győzelemhez a Kajratot, de a télen elköszönt a klubtól (Fotó: facebook.com/fckairat)
Mint ismeretes, a múlt heti európai kupasorsolásokon a BL-selejtezőben érdekelt Ferencváros és az Európa-konferencialiga-induló Kisvárda is kazah ellenfelet kapott. A sports.kz újságíróját, Alekszandr Sztrelnyikovot a magyar csapatokra váró Tobol, Kajrat Almati kettősről és a kazahsztáni erőviszonyokról kérdeztük.

 

A Ferencváros és a Kisvárda leendő kupaellenfelében, a bajnoki címvédő Tobolban és a kupagyőztes Kajrat Almatiban közös, hogy a tavasz-őszi rendszerű kazah élvonal 2022-es idényét a vártnál gyengébben kezdte – előbbi 13 meccs után a 4., utóbbi a 7. helyen áll –, és május végén, illetve június elején edzőt váltott. A Tobol kispadján a kazah Alekszandr Moszkalenkót váltó szerb Milan Milanovics két meccsen irányította eddig a bajnokot (mindkettőt megnyerték, 4–2-re és 1–0-ra), míg a Kajratnál az orosz Kurban Bergyev helyét átvevő, kirgiz-kazah Kirill Keker a múlt hétvégén egy 1–0-s győzelemmel kezdett.

MILANOVICS: TUDJUK, KI AZ ELLENFELÜNK
A Ferencváros leendő ellenfelének, a Tobolnak a vezetőedzőjét szerdán idézte a sport.ru a júliusi BL-selejtezővel kapcsolatban.


„Tisztában vagyunk vele, hogy Budapest legendás csapatával találkozunk. A Ferencvárosnak dicső múltja, nagy hagyományai vannak
– fogalmazott Milan Milanovics.A Ferencvárosban 24 légiós játszik (az előző idényben 24 külföldi játszott az FTC-ben, de nyáron eddig hárommal csökkent ez a szám – a szerk.), és Sztanyiszlav Csercseszov személyében ismert szakember irányítja az együttest, amely a 2. Kisvárdát 12 ponttal megelőzve, 33. alkalommal lett bajnok. Tudjuk, kivel játszunk, a Ferencváros nagyon erős klub, több éve ugyanazok a játékosok alkotják a csapat magját. Nem könnyű egy ilyen tapasztalt gárdát legyőzni, de főleg hazai pályán mindenképp nyerni szeretnénk.”


„Milan Milanovics korábban már dolgozott Kazahsztánban, az Irtis Pavlodarnál, ennek köszönhetően kerülhetett Kosztanajba, a Tobolhoz, miután az idei eredményeket nem tudta elfogadni sem a helyi, regionális-, sem a klubvezetés, így leváltották Alekszandr Moszkalenkót, hiába nyert tavaly bajnokságot a csapattal – kezdte helyzetértékelését a Nemzeti Sport megkeresésére Alekszandr Sztrelnyikov, a sports.kz újságírója. – A Kairatnál pedig az okoz gondot, hogy börtönbe került a klub elnöke, illetve tulajdonosa, Kajrat Boronbajev, ezért takarékoskodik a klub, többen távozhatnak, még a keretből és a vezetőségből is. Kirill Keker korábban már dolgozott a klubnál, fiatal ígéretes edző, de még sokat kell bizonyítania.”

A két keretnél, a tavalyi bajnoki cím (Tobol) és kupagyőzelem (Kajrat) óta történt változások kapcsán főképp negatív folyamatokról számolt be kazah kollégánk.

„A Tobol erre az idényre jelentősen nem gyengült tavaly óta, viszont a napokban távozott a válogatott kapus, Dimitrij Nepogodov és a szintén válogatott védő, Dimitrij Mirosnicsenko. A Kajratnál az említettek miatt nagy a bizonytalanság. A közismert, 25-szörös brazil válogatott csatár, Vágner Love már januárban elhagyta a klubot, de azóta többen is távoztak, a csapat másik sztárjával, Jacek Goralskival például takarékossági okokból, közös megegyezéssel szerződést bontottak, a lengyel válogatott játékos azóta Bochumba szerződött. Ráadásul nem zárható ki, hogy az Ekl-selejtező előtt további kulcsemberek is távoznak, az orosz belső védő, Viktor Vasin iránt van érdeklődés hazájából, viszont a nemzetközi meccsekre várhatóan felépül a sérüléséből és bevethető lesz a kameruni válogatott védő, Macky Bagnack.

Sztrelnyikov elmondta, a Tobol ereje nem az egyéniségekben, hanem a csapategységben rejlik. A Zoran Tosics (a szerb támadó játszott korábban a Manchester Unitedben is – a szerk.), Igor Szergejev (jelenleg hét góllal vezeti a házi góllövőlistát), Aleksza Amanovics (az északmacedón védőt tartják a klub legértékesebb játékosának 1 millió eurós becsült értékével), Zsarko Tomasevics (51-szeres montenegrói válogatott) és a portugál szélső, Rúben Brígido alkotta sor összeszokott, erős magot alkot. A Kairat is elsősorban a légiósaiban bízhat majd a Kisvárda elleni meccseken, így a brazil Joao Paulóban, a guineai válogatott José Kantéban, a portugál Ricardo Alvesben, vagy a 21 éves kirgiz reménységben, Gulzsigit Alikulovban – feltéve, ha maradnak addig a klubnál, amíg elkezdődik az Ekl-selejtező...

Sztrelnyikovot arról is kérdeztük, mi változott a kazah futballban a 2010-es évekhez képest, amikor az Asztana bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, majd sorozatban négyszer is főtáblás volt az Európa-ligában és a Kajrattal együtt kimagaslott a kazah bajnokságból (tavaly a Kajrat az Ekl csoportkörében szerepelt, utolsó lett csoportjában).

„A kazah labdarúgás manapság sokkal kisebb költségvetésből működik, mint korábban, mert az államelnök döntése nyomán jóval kevesebb támogatást kapnak a klubok az állami költségvetésből, mint korábban. Az Asztanánál ráadásul az inkompetens vezetők is nehézséget jelentettek, a Kairatnál pedig, ahogy említettem, a tulajdonosnak akadtak problémái. Ebben a helyzetben a Tobolnak megnyílt az esélye a bajnoki cím megszerzésére, és ezt ki is használta” – fogalmazott a kazah újságíró, annak kapcsán, hogy hét év után tavaly megtört az Asztana és a Kajrat egyeduralma Kazahsztánban. 2014 óta ugyanis sorozatban hatszor nyert bajnokságot az Asztana, 2020-ban pedig a Kajrat zárt az élen.

A Ferencváros a Bajnokok Ligája selejtező 1. fordulójában, július 6-n látogat a Tobolhoz, majd július 13-án rendezik a budapesti visszavágót. A Kisvárda is Kazahsztánban kezd, július 21-én, majd egy hét múlva fogadja a visszavágón a Kajrat Almatit.

BAJNOKOK LIGÁJA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Július 6., 16.00:
Tobol (kazah)–Ferencváros
VISSZAVÁGÓ
Július 13., 20.00: Ferencváros–Tobol (kazah)

EURÓPA-KONFERENCIALIGA 2022–2023
SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ
Július 21.
Kajrat Almati (kazah)–Kisvárda FC
Július 28.
Kisvárda FC–
Kajrat Almati (kazah)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik