A Ferencváros sorsfordító meccsei 2019-től: hatból három sikerrel zárult

Vágólapra másolva!
2022.10.27. 15:39
Újabb sorsdöntő meccs előtt áll a Ferencváros labdarúgócsapata, olyan mérkőzés előtt, melyen egyetlen pont megszerzésével továbbjutna az Európa-liga csoportköréből. A Monaco elleni hazai találkozó előtt megnéztük, hogy az FTC az elmúlt években hány, hasonlóan nagy téttel bíró meccset játszott a nemzetközi porondon, és azokból hogyan jött ki.
2019-ben a Ludogorec elleni, BL-selejtezős győzelemmel vette kezdetét Dibusz Dénesék sikeres nemzetközi szereplése, ami ma az Európa-ligából való továbbjutással folytatódhat (Fotó: fradi.hu, archív)
2019-ben a Ludogorec elleni, BL-selejtezős győzelemmel vette kezdetét Dibusz Dénesék sikeres nemzetközi szereplése, ami ma az Európa-ligából való továbbjutással folytatódhat (Fotó: fradi.hu, archív)

A Ferencváros labdarúgócsapata 2019-től – a megelőző évek korai kiesései után – sorozatban a negyedik alkalommal szerepel valamelyik európai kupa (egyszer a BL, harmadszor az Európa-liga) csoportkörében, és először juthat tovább a csoportkörből a tavaszi folytatásba.

Az azóta tartó menetelés első, kulcsfontosságú lépése az volt, amikor 2019-ben, a BL-selejtező 1. fordulójában az FTC kiejtette az akkor még jóval esélyesebbnek számító bolgár Ludogorecet. A továbbjutásról döntő bulgáriai visszavágón, a hazai 2–1 után idegenben is nyert 3–2-re az akkor még Szerhij Rebrov irányította gárda. Az a siker ugyan nem ért rögtön főtáblát (a gyűjtésünkben szereplő többi meccs vagy a főtábláról vagy a tavaszi folytatásról döntött), de anélkül talán a csoportkör közelébe sem juthatott volna az FTC.

2019, LUDOGOREC–FTC 2–3

A 2019–2020-as idényben a következő, a klub életében meghatározó jelentőségű meccs a litván FK Suduva elleni El-selejtező visszavágója volt az Üllői úton (miután a BL-selejtező 3. fordulójában, a Dinamo Zagreb búcsúztatta az FTC-t, amely így átkerült az Európa-ligába). Az idegenbeli 0–0 után Budapesten a litvánok szerezték meg a vezetést, de Varga Roland és Boli góljával fordított a Ferencváros, és bár a vendégek 2–2-re egyenlítettek, Nguen, majd Szihnyevics góljával 4–2-re győzött a Ferencváros, aminek köszönhetően 2004 után szerepelhetett ismét csoportkörben – a klub történetében harmadszor.

2019, FTC–SUDUVA 4–2

Abban az évadban még arra is megvolt az esélye az FTC-nek, hogy rögtön a csoportkörből is továbbjusson, de az utolsó fordulóban a Ludogoreccel (amellyel a BL-selejtező után az El-csoportkörben is összekerült) szemben nem tudott nyerni Bulgáriában, az 1–1-es döntetlennel 7 ponttal a 3. helyen zárt csoportjában – akkor még nem létezett Európa-konferencialiga, így a 3. hely nem ért tavaszi folytatást.

A 2020–2021-es idényben a koronavírus járvány miatt a selejtező rájátszásos köréig egy meccsen dőlt el a továbbjutás. Az FTC az előzetes esélyekre rácáfolva kiverte idegenben a Celticet (2–1), hazai pályán a Dinamo Zagrebet (2–1), majd jött az így történeti jelentőségűvé váló, a norvég bajnok Molde elleni kétmeccses párharc, ami már arról döntött, hogy a magyar klubfutball történetében harmadszor, 2009 után először bejut-e az NB I aktuális aranyérmese a BL csoportkörébe. Akkor még érvényben volt az idegenben szerzett több gól szabálya, így a norvégiai 3–3 után a hazai 0–0 továbbjutást jelentett a Ferencváros számára, amely 1995 után szerepelhetett újra a BL főtábláján.

2020, FTC–MOLDE 0–0


Két évvel ezelőtt a BL-ben is megvolt a lehetősége az FTC-nek arra, hogy a 3. helyet elcsípve elérje a hőn áhított tavaszi folytatást az Európa-ligában. Ehhez a csoportkör utolsó fordulójában Kijevben kellett volna győznie, de 1–0-ra kikapott a Dinamo vendégeként, s így egy szerzett ponttal a csoport utolsó helyén végzett.

A legutóbbi, 2021–2022-es idényben ismét volt sansza a zöld-fehér gárdának a BL-főtábla elérésére, de a selejtező utolsó körében az idegenbeli 3–2-es vereség után itthon is 3–2-re kikapott a svájci Young Boystól. Pedig a második meccs szünetében még 2–1-re vezetett… Viszont tavaly az El-ben már nem volt esélye a tavaszi folytatás elérésére, hiszen a csoportkörben egymás után ötször kikapott.

Ezúttal viszont ismét egyetlen sikeres meccsre, sőt – amint az korábbi cikkünkből is kiderül egyetlen pontra van attól, hogy tavasszal folytathassa szereplését az Európa-ligában.

A fent említett hat kulcsmeccsből háromszor járt sikerrel az FTC, ebből kétszer, akárcsak most a Monaco ellen (a Ludogorec elleni első párharcban és a Molde ellen) a döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz. Ráadásul, ha úgy tetszik, két meccslabdája van a Ferencvárosnak, mert ha ma nem sikerül kivívni a továbbjutást, erre jövő héten a Trabzonspor ellen is meglesz az esélye, de Törökországban nehezebb feladatnak tűnik a pontszerzés, mint most a Monaco ellen. Persze, a tavaszi folytatás, legrosszabb esetben az Európa-konferencialigában még vereség esetén is meglehet már ma, ha a Crvena zvezda nem veri meg otthon a Trabzonsport.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
H-CSOPORT,5. FORDULÓ
Csütörtök, 21.00:Ferencváros–Monaco (francia) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
Csütörtök, 21.00:Crvena zvezda (szerb)–Trabzonspor (török)– élőben az NSO-n!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ferencváros4317–7 09
2. Trabzonspor4229–7+26
3. Monaco4224–6–26
4. Crvena zvezda4136–6 03

A csoportokban azonos pontszám esetén először az egymás elleni eredmények rangsorolnak, utána az összesített gólkülönbség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik