Nagyon közel állt a csodához a Puskás Akadémia, de 11-esekkel a Fiorentina jutott főtáblára

Vágólapra másolva!
2024.08.29. 23:50
Micsoda mérkőzés volt! (Fotó: Török Attila)
A Puskás Akadémia a 97. percben 1–1-re mentette a meccset, 4–4-es összesítésre a párharcot, majd kettős emberelőnybe került, végül tizenegyesekkel elveszítette a Fiorentina elleni, a Konferencialiga főtáblájáért vívott párharcot.

 

KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ
Puskás Akadémia–Fiorentina (olasz) 1–1 (0–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel: 4–5
Felcsút, Pancho Aréna, 3528 néző. Vezette: Nobre (portugál)
Puskás Akadémia: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Nagy Zs. – Plsek (Szolnoki, 79.), Favorov, Nissilä – Soisalo (Vékony, 88.), Puljic (Colley, 67.), Levi (Komáromi, 67.). Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Fiorentina: De Gea – Martínez Quarta (Parisi, 70.), Pongracic (Comuzzo, 54.), Ranieri – Dodo (Kayode, 83.), Sz. Amrabat, Richardson, Biraghi – Ikoné (Colpani, 54.), Mo. Kean (Mandragora, 91.), Sottil (Kouamé, 54.). Vezetőedző: Raffaele Palladino
Gólszerző: Nagy Zs. (90+7. – 11-esből), ill. Kean (59.)
Kiállítva: Ranieri (90+4.), Comuzzo (97.)
Továbbjutott: a Fiorentina, 4–4-es összesítés után tizenegyesekkel

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

NEM ÁRULT ZSÁKBAMACSKÁT Hornyák Zsolt. A Puskás Akadémia vezetőedzőjét nem különösebben izgatta az a körülmény, hogy klubja fennállásának legfontosabb mérkőzésére készült, ország-világ előtt, azaz sajtótájékoztató keretében elmondta, milyen felfogásban küldi pályára csapatát a Fiorentina elleni Konferencialiga-rájátszás visszavágóján: az idegenbeli 3–3-as, bravúros döntetlent követően semmi catenaccióra nem kell számítani együttesétől, mert támadófutballra, presszingre és letámadásra törekszik erősebb ellenfelével szemben. Az sem volt meglepő, hogy a Firenzében megsérülő Brandon Ormonde-Ottewill helyett Jonathan Levi kapott szerepet, ami azt eredményezte, hogy az utóbbi időben bal oldali szélsőként ragyogóan teljesítő Nagy Zsoltot visszavonta a hátvédsorba a szakember. A Fiorentina nyáron kinevezett vezetőedzője, Raffaele Palladino sem a levegőbe beszélt, amikor a múlt csütörtöki találkozót követően elégedetlenségének adott hangot, ennek következtében hat helyen változtatott a kezdő tizenegyen a párharc első mérkőzéséhez képest, s beszédes volt, hogy a teljes középpályássort lecserélte.

Az első percekben nem sok jót vetített előre az olaszok intenzív játéka, de az első helyzeteket a házigazda alakította ki. A 9. percben előbb Jakov Puljic szabadrúgásából veszélyeztetett a Puskás Akadémia, majd az ellenfél tizenhatosának közelében labdaszerzést követően jutott lövőhelyzetig, ám David de Gea résen volt Jakub Plsek próbálkozásánál. Alighanem a hazaiak szakmai stábja arra jutott a rivális játékának elemzésénél, hogy a védelem bal oldalán egyszerűbb mögé kerülni, ezért a felcsútiak inkább azon a szélen igyekeztek megbontani a hátsó sort, agresszív labdaszerzési kísérleteiknek többször meglett az eredménye. Negyedóra sem telt el a meccsből, az Újpestet éltető rigmusok csendültek fel a mintegy kétszáz tagú vendégtáborból – alighanem unatkoztak az olasz szurkolók, kedvenceik ugyanis csak elvétve juttatták a labdát a támadóharmadba.

A Fiorentina tábora Felcsúton (Fotó: Török Attila)

A Fiorentina első lövését a 25. percben jegyezhettük fel, ám Lucas Martínez Quarta kísérlete olyannyira pocsék volt, hogy a labda kirepült a stadionból. Ekkor azonban már mintegy öt perce uralta a játékot, és ha nem is helyezett nagy nyomást ellenfelére, többet és gyorsan járatta a labdát a firenzei klub. A széleken vezetett támadásokat nem volt könnyű hatástalanítani, de mindig akadt valaki, aki felszabadított, tisztázott. A 35. perctől ismét átvette az irányítást a PAFC, a 40. percben pedig ajtó-ablak ziccert dolgozott ki, ám Jakov Puljic hiába lőtt hét méterről, David de Gea óriási bravúrral védett – nem véletlen, hogy a hazai játékosok közül többen is dermedten fogták a fejüket…

Fotó: Török Attila

A fordulás után kétszer is centik választották el a góltól a Puskás Akadémiát: előbb Urho Nissilä szabadrúgását követően Wojciech Golla fejese után a kapufáról az alapvonalon túlra csúszott a labda, majd Jakub Plsek csúsztatása után David de Gea reflexmozdulattal a lécre tolta a labdát. Hármas cserével reagált a látottakra az alárendelt szerepet játszó Fiorentina, amely az első valamirevaló lehetőségét kihasználta: az 59. percben Moise Kean jutott a magát könnyedén megadó Golla mellett labdához, majd a jobb alsóba bombázott. Rendkívül bosszantó volt a találat, mert a vendégek semmi különöset nem mutattak, a PAFC lényegesen jobban, támadóbban futballozott és több helyzetet alakított ki.

 

Hátrányba kerülve próbálta fokozni az iramot a házigazda, amely Komáromi György és Lamin Colley beállításával igyekezett új lendületet venni. Sajnos azonban sem nagy bedobást, szögletet, kontrát vagy gondosan felépített akciót követően sem sikerült egyenlítenie az energiáját leginkább a védekezésre fordító Serie A-csapat ellen. Úgy tűnt, kibekkeli az összecsapást a Fiorentina, csakhogy a rendes játékidő hosszabbításában jött egy lerántás, ami piros lapot és tizenegyest vonzott magával. Nagy Zsolt értékesítette a büntetőt, így a meccs 1–1-re, a párharc 4–4-re módosult, jöhetett a hosszabbítás! 

Fotó: Török Attila

A ráadást jól kezdte a PAFC, amely a 97. percben hatalmas esélyt kapott, kettős emberelőnybe került! Ment előre becsülettel a házigazda, a helyzetei sem maradtak el, de erőfeszítései ellenére nem sikerült bedarálnia ellenfelét, tizenegyespárbaj következett. 

Az első körben Komáromi György a kapu közepébe lőtte a labdát, ahogyan Rolando Mandragora is. A másodikban Artem Favorov a kapu jobb, Christian Kouamé a bal oldalába lőtte a labdát. A harmadik párban Wojciech Golla és Andrea Colpani is a bal sarokba gurított. A negyedikben Szolnoki Roland jobb sarokba tartó labdáját kiütötte David de Gea, míg Amir Richardson a hálóba lőtt. Az ötödik körben Nagy Zsolt hiába lőtte a bal alsóba a labdát, Cristiano Biraghi értékesítette a tizenegyesét, így drámai csatában a Fiorentina jutott a Konferencialiga főtáblájára.

 

Fotó: Török Attila

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik