Vitorlázás: Sorel az élen, Tripon visszafordult a Vendée Globe-on

Vágólapra másolva!
2020.11.11. 11:15
null
A V And B Mayenne nevű hajót kormányzó francia vitorlázó 13 mérfölddel előzte meg legközelebbi riválisát (Fotó: AFP)
Maxime Sorel haladt az élen szerda délelőtt a vasárnap elrajtolt Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

 

A V And B Mayenne nevű hajót kormányzó francia vitorlázó 13 mérfölddel előzte meg honfitársát, Nicolas Trousselt (Corum L'Epargne) és 15-tel az ugyancsak francia Jean Le Camot (Yes we Cam!).

A mezőny eleje dél-nyugati szélben húsz csomó fölötti (40 km/ó) sebességgel vitorlázik, míg a többiek kicsit északabbra 30 csomósnál erősebb (55 km/ó) szélben haladnak az erősen hullámzó óceánon.

Armel Tripon (L'Occitane en Provence) visszafordult La Coruna felé, mert gondja akadt az árbócával.

„A vitorla a fedélzetre zuhant, de javítható, van vele munka” – közölte a versenyigazgatóság.

A javításhoz Triponnak fel kellene másznia az árbócra, de a nagy hullámokban és az erős szélben ezt nem tudja megtenni, ezért szélvédettebb helyre hajózik, csütörtökre várják Spanyolország észak-nyugati részére, a galíciai város közelébe. A francia vitorlázó, aki először vesz részt a versenyen, 22. volt, mielőtt irányt váltott.

Megsérült szerdán az esélyesek közé sorolt Jérémie Beyou hajója, a Charal is, amikor azonosítatlan úszó tárggyal ütközött. A francia vitorlázó csapata azt közölte, hogy a kormánylapát javítására akkor kerülhet majd sor, ha javulnak az időjárási körülmények. Beyou a 15. helyen vitorlázott a reggeli állapot szerint.

A 33 fős mezőny – benne 22 francia, négy brit, két német, valamint egy-egy spanyol, svájci, japán, olasz és finn vitorlázóval – az elmúlt hét utolsó napján a franciaországi Les Sables d'Olonne kikötőjéből indult útnak. A rajtot, amely 2016-ban több mint 300 ezer embert vonzott a helyszínre, a járványhelyzet miatt nézők nélkül rendezték.

A földkerülő vitorlásversenyek közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a bolygót.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992–1993-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016–2017-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, ezt követően jelezte, ez volt az utolsó óceáni versenye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik