Vb-jelöltek tornája: Rapport remizett Caruanával is

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.07.01. 19:50
null
Fotó: FIDE/Stev Bonhage
Rapport Richárd remizett Fabiano Caruanával a sakkvilágbajnok-jelöltek madridi tornájának 12. fordulójában, így öt ponttal a 6. helyen áll. Jan Nyepomnyascsijnak már csak fél pontra van szüksége az utolsó két körben, hogy megnyerje a versenyt, és ismét kihívhassa a világbajnok Magnus Carlsent.

 

Rapport és Caruana partija végig a remi környékén haladt. Bár a végjátékban az amerikainak gyalogelőnye lett, a magyar nagymester könnyedén tartotta az állását. Végül az 52. lépés után egyeztek meg a döntetlenben.

A játszmát ide kattintva lehet megtekinteni.

A játéknap egyik legjobban várt csatáját Jan Nyepomnyascsij és Hikaru Nakamura vívta – volna. A parti óriási csalódást okozott a nézők körében, mivel Nakamura nem igazán akart harcolni, és gyorsan belement a lépésismétléses döntetlenbe. Az amerikainak még reális esélye volt beérni az amúgy fölényesen vezető oroszt, de mivel a játszma remi lett, nem sok gyakorlati esélye maradt az első helyre. Az elmaradt harc miatt Nakamura kemény kritikákat kapott a kommentelőktől.

Az amúgy kiválóan szereplő Nyepomnyascsij további ajándékot kapott a sorstól, mivel Ting Li-zsen (Ding Liren) is vereséget szenvedett, a kínait az azeri Teymur Racabov (Radjabov) győzte le. Így két fordulóval a vége előtt az orosz két ponttal vezet, tehát egyetlen döntetlen is elég, hogy megnyerje a tornát és világbajnoki kihívó legyen, miközben Ting Li-zsennek és/vagy Nakamurának mind a két hátralévő játszmáját meg kell nyernie. Ám ha be is érik Nyepomnyascsijt, utóbbi a szabályok szerint mindenképp résztvevője lenne az első helyről döntő rájátszásnak.

Szombaton szünnap, vasárnap Rapport a sötét bábukat vezetve éppen Nyepomnyascsijjal meccsel.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, MADRID
12. FORDULÓ

Rapport Richárd (2764)–Fabiano Caruana (amerikai, 2783) döntetlen
Jan Nyepomnyascsij (orosz, 2766)–Hikaru Nakamura (amerikai, 2760) döntetlen
Ting Li-zsen (Ding Liren, kínai, 2806)–Teymur Racabov (Radjabov, azeri, 2753) 0:1
Jan-Krzysztof Duda (lengyel, 2750)–Alireza Firouzja (francia, 2793) döntetlen
Az állás: 1. Nyepomnyascsij 8.5 pont, 2. Nakamura és Ting Li-zsen 6.5-6.5, 4. Racabov és Caruana 6-6, 6. Rapport és Duda 5-5, 8. Firouzja 4.5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik