Rapport Richárd cáfol: nem tett román állampolgársági esküt

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2024.04.20. 18:44
Fotó: Getty Images
A Magyar Hang cikke és a román kormány honlapján megjelent határozat alapján számos sajtóorgánum, így a Nemzeti Sport is beszámolt arról, hogy a másfél éve már az ország színeiben versenyző Rapport Richárd Románia állampolgára lett. A sakknagymester a Telex érdeklődésére tagadta, hogy állampolgársági esküt tett volna keleti szomszédunknál.

 

Rapport Richárd országváltása – már ami a sakkversenyeken való szereplését illeti – már korábban megtörtént, ám pénteken a Magyar Hang arról számolt be, hogy Rapport Richárd és felesége, a Szerbiában született, de magyar állampolgársággal is rendelkező sakkozó, Rapport Jována március 21-én a román állampolgársági esküt is letették. A hetilap hírportálja egy, a román kormány honlapján megjelent határozatot is közölt az állampolgárság adományozásáról. Igaz, a dokumentumon Marcel Ciolacu miniszterelnök neve felett nem szerepel aláírás, és pecsét sincs rajta.

Rapport a Telexnek azt mondta, feleségével nem lettek román állampolgárok.

„Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk. Nem ismerem a sajtó a működését, hogy miért írta meg tényként, de a lényeg az, hogy nem igaz, nem tettem állampolgári esküt” – jelentette ki a Telexnek Rapport Richárd.

Rapport Richárd 2022 szeptembere óta szerepel román színekben. A sakknagymestert két éve kereste meg a szerb származású romániai milliárdos, Sacha Dragic egy szponzori ajánlattal, melynek feltétele volt, hogy a magyar sakknagymester Románia színeiben versenyezzen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik