Trónfosztás - Mark Selbynek hívják a sznúkervilág új bajnokát

Vágólapra másolva!
2014.05.05. 23:28
null
Mark Selby életében először lett sznúker-világbajnok (Fotó: Action Images/Steven Paston)
Mark Selby 18–14-re legyőzte Ronnie O'Sullivant a sheffieldi sznúker-világbajnokság döntőjében, ezzel első alkalommal szerezte meg a vb-címet.

A címvédő O'Sullivan 10–7-es vezetéséről folytatódott a kétnapos csata a világbajnoki címért a Crucible Színházban. A hétfői első frémek kis túlzással sokkolták a közönséget, mert Selby nem csupán egyenlített, hanem a vezetést is átvette 11–10-re. Mivel korábban 10–5 is volt az állás O'Sullivannek, ez azt jelentette, hogy Selby sorozatban hat frémet nyert az ötszörös bajnok ellen.

O'Sullivan rögtön egalizált (11–11), majd következett a döntő addigi leghosszabb frémje, amit a kemény biztonsági harc végén Selby hozott, vagyis megint az övé volt az előny 12–11-gyel. Olyannyira elhúzódott játék (50 perc), hogy a rendezők ki is nevezték a délutáni szakasz utolsó játékának. Ezt azt jelentette, hogy este akár 12 frémet is játszhatnak, ha a lehető legszorosabb eredmény (18–17) alakul ki.

Erre azonban nem került sor…

A hétszeres világbajnok Stephen Hendry így értékelt az esti folytatás előtt: „Ronnie kissé összezavarodott, talán a frém hosszúsága miatt. Biztos volt benne, hogy a végén a rózsaszínű golyót gond nélkül belöki, de egyszerűen nem koncentrált. Pedig ez százból százszor sikerül."

Az esti első frémben O'Sullivan egyből egyenlített, majd megint Selby nyert egyet, majd még egyet. Ezzel a 2007-es döntős már 14–12-re vezett. A már említett 10–5-ös állás után tehát a címvédő mindössze két frémet nyert, míg a világranglista harmadikja kilencet.

Selby nem nagy brékekkel jutott el idáig a döntőben, hiszen egyetlen 100 fölötti pontsorozatot sem ért el. Ellenben pozíciós játéka osztályon felüli volt. O'Sullivan még soha nem veszített vb-döntőt (ötből ötöt nyert), de most közel került hozzá.

És O'Sullivan helyzete nem javult, mert Selby megnyerte a 27. frémet is. O'Sullivannek össze kellett szednie magát. És össze is szedte. Lényegesen koncentráltabb játékkal pillanatok alatt 15–14-re felzárkózott. A 30. frémben Selby meglökte az első százas brékjét a döntőben 127-tel, így 16–14-re módosult az állás – már csak kettő kellett Selbynek a vb-címhez.

A 31. frémben Selby kezdhetett pontgyártásba, és magabiztosan, a nehezebb lökéseket is bevállva megnyerte a játékot: 17–14, már csak egy frémre volt szüksége a trónfosztáshoz.

O'Sullivan 56 pontot gyűjtött a 32. frémben, de ekkor megakadt. Végül Selby ragadta magához a kezdeményezést, és bravúros lökésekkel megfordította a játék sorsát. Sorsszerűen az utolsó, fekete golyó lelökésével nyerte meg a frémet, s jutott fel a csúcsra 18–14-gyel.

Mark Selby minden korábbinál nagyobb összeget, 300 ezer fontot kapottgyőzelméért, míg Ronnie O'Sullivan 125 ezer fontot tehetett zsebre.

SZNÚKER, VILÁGBAJNOKSÁG, SHEFFIELD
Döntő

Ronnie O'Sullivan (angol, 1.)–Mark Selby (angol, 3.) 14–18

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik