Tokió 2020: pénteken indulnak a magyar sportlövők, cél az éremszerzés

MTI/ CS. B.MTI/ CS. B.
Vágólapra másolva!
2021.07.14. 19:34
null
Győrik Csaba szerint Péni Istvánnak van a legnagyobb esélye az olimpiai győzelemre (Fotó: Tumbász Hédi)
Pénteken, egy héttel a hivatalos rajt előtt indulnak a magyar sportlövők a tokiói olimpiára. A magyar küldöttséget négy versenyző képviseli, három puskás, Mészáros Eszter, Péni István, Pekler Zalán és a pisztolyos Major Veronika. Cél az éremszerzés.

 

Győrik Csaba szövetségi kapitány az MTI-hez eljuttatott közleményben elmondta: az eszéki világkupa után Mészáros és Péni a Fehér úti Nemzeti Lőtéren készült az edzőikkel, míg Major Keszthelyen, illetve Gyenesdiáson, Pekler Komáromban végezte el az utolsó finomhangolásokat.

„A világkupa nagyon hasznos volt, mert nem nagyon volt idén kontakt a nemzetközi mezőnnyel. Ha nem Eszéken lett volna a vk, akkor nem megyünk el, de így utazási stressz nem volt nagy a versenyzőkön, és az ebben a sportágban is igaz, hogy a legjobb edzés a versenyzés. Mészáros Eszternek parádésan sikerült a világkupa, ráadásul az európai mezőny mellett India, Irán, az Egyesült Államok és Dél-Amerika is képviseltette magát” – fogalmazott Győrik Csaba.

Hozzátette: az átállás miatt ideálisabb lett volna néhány nappal korábban kiutazni Tokióba, de mindenki így érkezik, ezek a szabályok, vagyis egyenlők lesznek a feltételek az ellenfelekkel.

„Mindenkinek ehhez kell alkalmazkodnia. Már a múlt héten elkezdtük az átállást, ma már hajnali háromkor keltek a versenyzők. Ehhez kell persze egy támogató család, hiszen az egész napot át kell alakítani. Előbb le kell feküdni, a napi ritmust is ehhez kell alakítani. Ma reggel például már fél nyolckor befejezte az első edzését Mészáros Eszter és Péni István – mondta a szövetségi kapitány.

„Ez nagyon fiatal csapat, hiszen Péni Istvánt leszámítva mindenkinek a tokiói lesz az első olimpiája. Már hónapok óta tudjuk, hogy mikor lesznek az edzések és mikor a versenyek, e szerint készülnek. A legfontosabb, amire kint majd figyelni kell, hogy a bezártságot el tudják a versenyzőink viselni. Könyveket, mindenféle társasjátékot visznek magukkal, illetve zenéket, hiszen a szobában kell majd tölteni azt az időt, amikor nem a lőtéren lesznek. Igazodni kell a szervezők által előírt szigorú szabályokhoz. De a sportlövők ebben jók. Ráadásul fiatalok, rugalmasak. Most arra nem lesz mód, hogy városnézésre menjen bárki is. Felkészültek erre is, tudják, hogy mi vár rájuk – vélekedett Győrik Csaba, aki az esélyekről is beszélt.

„Sportágunkban az nagyon ritka, bár nem példa nélküli, hogy valaki az első olimpiáján felálljon az ötkarikás dobogóra. Péni Istvánnak van a legnagyobb esélye arra, hogy azt az érmet szállítsa, amit a sportágtól várunk. István légpuskában és az ötven méter összetettben is világranglista-vezető, tíz méteren pedig egymást követő két évben nyert Európa-bajnoki címet. Biztos vagyok benne, hogy mindhárom versenyszámban úgy áll majd be a lőállásba, hogy olimpiai bajnok akar lenni, és abban is biztos vagyok, hogy bármilyen színű éremnek nagyon fogunk örülni.”

Ami a többi magyar versenyzőt illeti, Győrik szerint Mészáros Eszter az, aki a legnagyobb nyertese annak, hogy a tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották, ugyanis az 50 méteres számban hatalmasat fejlődött, 10 körnél többet, és már abban a számban is a nemzetközi élmezőnybe tartozik.

„Pekler Zalán ifjúsági olimpiai bajnok, Európa-bajnok, junior vb-ezüstérmes, nagyon sokszor bizonyította már, hogy jó döntőre képes. A világkupán tíz méteren kiváló alaperedményt lőtt. Pénihez hasonlóan ő is finalista lehet, akár mindkét számban – mondta a kapitány. – Major Veronika légpisztolyban és sportpisztolyban is nagyon magas eredményekre képes, az Eb-n az egyik, a világkupán a másik számban döntőzött. Tíz méteren és huszonötön is jobb az országos csúcsa, mint a világrekord. Ha tudja azt hozni, amire képes, akkor akár két számban is döntős lehet.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik