A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) – hosszas vizsgálódás után – pénteken jelentette be, hogy az új tudományos módszerrel ismételt analízisnek alávetett vizsgálati anyag pozitívnak bizonyult két női versenyző, a lett atléta, Ineta Radevica és az örmény súlyemelő, Meline Daluzjan esetében egyaránt. Mindkettő anabolikus szteroid – előbbi oxandrolon, utóbbi sztanozolol – használatával bukott le.

Az időközben már egyformán visszavonult doppingvétkesek közül Radevica negyedik lett távolugrásban, amelynek londoni indulói közül korábban már kettőt – az orosz Anna Nazarovát és a fehérorosz Nasztaszja Mironcsik-Ivanovát – szintén diszkvalifikáltak utólag szteroidhasználat miatt.

A 37 éves Radevica tavaly novemberben lemondott a Lett Atlétikai Szövetség elnöki posztjáról, egy nappal azután, hogy kiderült, megbukott a 2012-es londoni olimpián adott mintájával, s ideiglenesen felfüggesztették. A távolugró 2010-ben Európa-bajnokságot, 2011-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, a londoni játékokon pedig 688 centiméterrel végzett a negyedik helyen, mindössze egy centivel lemaradva a dobogóról. Az olimpia után jelentette be a visszavonulását.

A 31 éves Meline Daluzjan – aki vb-n két bronzot, Európa-bajnokságon pedig két aranyat és egy ezüstöt gyűjtött – Londonban a 69 kg-os kategóriában lökésben kiesett, így nem volt összetett eredménye.