A szervezők tájékoztatása szerint az indulók 60 százaléka teljesítette a légvonalban 155 km-es távot (Fotó: Szabó Miklós)
A szervezők tájékoztatása szerint az indulók 60 százaléka teljesítette a légvonalban 155 km-es távot (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

A szervezők szombati tájékoztatása szerint az indulók 60 százaléka teljesítette a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred útvonalú, légvonalban 155 kilométeres távot a 48 órás szintidő alatt.

A limitidőn belüli utolsó befutó szombat reggel 8 óra 32 perckor a Reider Péter kormányozta Szelíd lett, amelyet a hagyományok szerint a győztes hajó legénysége köszöntött a célban.

A gyenge szélben rajtoló verseny csütörtökön a címvédő Vándor Róbert hajója és az időrekordot tartó Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nagy küzdelmét hozta, melyből az RSM került ki győztesen. Az első tíz helyen katamaránok végeztek, a leggyorsabb egytestű hajó a 11. helyen befutó, Oroszlán Péter vezette Principessa lett.

A verseny díjátadóját szombaton 18 órától tartják a balatonfüredi Gyógy téren, ahol az egyes hajóosztályok legjobbjainak és a különdíjasoknak járó elismerésekkel együtt 56 különböző díjat adnak át. A gálát követően utcabált rendeznek.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg.

A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty – egy kétárbócos, magyar fejlesztésű katamarán – tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg Kékszalagot, aki ezúttal nyolcadik lett.

53. KÉKSZALAG RAIFFEISEN NAGYDÍJ, BALATONFÜRED
A végeredmény:
1. RSM (kormányos: Vándor Róbert), 2. Fifty-fifty (k.: Józsa Márton), 3. Audax Django (k.: Petrányi Zoltán)