A világ legnagyobb stadionja az indiai Ahmedabadban található Narendra Modi Stadium – egyszerre 132 ezren nézhetnek benne krikettmérkőzést (Fotók: AFP, Imago Imagers, Shutterstock)

 

10. BRYANT–DENNY STADIUM

Megnyitás éve: 1929
Férőhely: 100 077
Város: Tuscaloosa (Alabama, Egyesült Államok)

Az Alabama Crimson Tide egyetemi amerikaifutball-csapat otthonául szolgáló létesítmény eleinte csak 12 000 férőhelyes volt, ám a folyamatos bővítéseknek köszönhetően immár az Egyesült Államok nyolcadik legnagyobb stadionja. A létesítmény az egyetem egykori elnökéről, George legendás edzőjéről, Paul William „Bear” Bryantről kapta a nevét.

 

9. DARRELL K ROYAL MEMORIAL STADIUM

Megnyitás éve: 1924
Férőhely: 100 119
Város:  Austin (Texas, Egyesült Államok)

A texasi egyetem és a Texas Longhorns amerikaifutball-csapat otthonát 275 ezer dollárból, a diákok és az egykori hallgatók, az öregdiákok adományaiból finanszírozták, és eleinte csak 27 000 férőhelyes volt. Eleinte War Memorial Stadium, majd Memorial Stadium és Texas Memorial Stadium volt a neve az első világháborúban elhunyt texasiak emlékére. A jelenlegi nevét a Longhorns egykori kiváló edzőjéről, Darrell K Royalról kapta.8. NEYLAND STADIUM


Megnyitás éve: 1921
Férőhely: 101 915
Város: Knoxville (Tennessee, Egyesült Államok)

Az Egyesült Államok ötödik legnagyobb stadionjában volt, hogy 104 ezren is elfértek, de így is az élmezőnybe tartozik. Bár alapvetően a Tennessee Egyetem amerikaifutball-csapatának a stadionja, de rendeztek már benne NFL-bemutatómérkőzéseket is. A nevét Robert Reese Neylandről, az egyetemi futballcsapat egykori edzőjéről kapta.

 

7. TIGER STADIUM

Megnyitás éve: 1924
Férőhely: 102 321
Város:  Baton Rouge (Louisiana, Egyesült Államok)

Szintén egy egyetemi csapat, a Louisiana State University amerikaifutball-együttese, az LSU Tigers stadionja. Amellett, hogy a világ egyik legnagyobb létesítménye, az atmoszférája is kiváló. Az ESPN 2007-es cikke szerint ez az Egyesült Államok leghangosabb stadionja, ami elég sokat elárul arról, milyen lehet benne a hangulat egy-egy kiélezett mérkőzésen.


6. KYLE FIELD


Megnyitás éve: 1927
Férőhely: 102 733
Város:  Texas (Egyesült Államok)

A helyi egyetem amerikaifutball-csapata, a Texas A&M Aggies football játszik itt, a nevét pedig Edwin Jackson Kyle-ról kapta, aki 1945 és 1948 között az Egyesült Államok guatemalai nagykövete volt, és sokat tett az iskola sportéletének fejlesztéséért. Hogy mást ne mondjunk, támogatás híján saját pénzéből finanszírozta a mai stadion „elődjének” építését. Igaz, az ő létesítménye mindössze 500 férőhelyes volt. Akkoriban aligha mert volna róla álmodni, hogy több mint száz évvel később azon a területen lesz a világ egyik legnagyobb stadionja.

 

EURÓPÁBAN A CAMP NOU VEZET
Ahogyan összeállításunkból is kiderül, a világ tíz legnagyobb stadionja között egyetlen európai aréna sincs, sőt, a tizenegyedik is az ausztrál Melbourne Cricket Ground. Ezt követi a sorban a Barcelona otthona, a legendás Camp Nou a maga 99 354 férőhelyével. A tervek szerint ugyanakkor a felújítás után már 105 000 szurkoló fér be a stadionba. Európából még a londoni Wembley (90 000 néző) és a német Borussia Dortmund stadionja, a Signal Iduna Park (81 365) tartozik a világ legnagyobb arénái közé.


5. OHIO STADIUM


Megnyitás éve: 1922
Férőhely: 102 780
Város:  Columbus (Ohio, Egyesült Államok)

Alapvetően az egyetem, az Ohio State University amerikaifutball-csapatának stadionja, de lépett itt már fel mások mellett a Metallica, a U2, a Pink Floyd és a Rolling Stones is. Már megépítésekor több mint hatvanezren fértek be, 1974-ben pedig bekerült az Egyesült Államok Történelmi Helyeinek nyilvántartásába. Vagyis nemcsak Ohióban, de az egész országban ismert, nagyra becsült létesítményről van szó.


4. BEAVER STADIUM


Megnyitás éve: 1960
Férőhely: 106 572
Város:  College Township (Pennsylvania, Egyesült Államok)

A helyi egyetem Penn State Nittany Lions amerikaifutball-csapata játszik itt, és nemcsak a világ egyik legnagyobb stadionja, de a USA Today 2016-os szavazása alapján az összes egyetemi futballcsapat létesítménye közül ez a legjobb. Képzelhetjük, milyen lehet a hangulat egy-egy meccsen, a rekordnézőszámot egyébként 2018-ban rögzítették, akkor összesen 110 889 szurkoló volt a lelátón.


3. MICHIGAN STADIUM

Megnyitás éve:
1927
Férőhely: 107 601
Város:  Ann Arbor (Michigan, Egyesült Államok)

A beceneve csak Nagy Ház, aminél nehezebb lenne frappánsabbat kitalálni, elvégre az Egyesült Államok legnagyobb stadionjáról van szó. A Michigan Wolverines amerikai­futball-csapata játszik itt, de a közepére varázsolt jégpályán a 2014-es Winter Classic mellett Toronto Maple Leafs–Detroit Red Wings NHL-alapszakaszmeccset is rendeztek 105 491 szurkoló legnagyobb örömére. És 2014-ben Real Madrid–Manchester United labdarúgó-mérkőzést is játszottak benne 109 318 néző előtt – ekkora közönséghez még a spanyol és az angol sztárcsapat futballistái sem szokhattak hozzá, a labdarúgást tekintve egyébként ez rekordnézőszám az Egyesült Államokban.
2. RUNGNADO MÁJUS ELSEJE STADION

Megnyitás éve: 1989
Férőhely: 114 000
Város: Phenjan (Észak-Korea)

Talán kevesen gondolták volna, hogy az észak-koreai futballválogatott a világ második legnagyobb stadionjában játszhatja a mérkőzéseit. De rendeznek itt atlétikai versenyeket, látványos sportbemutatókat és az országban történelmi, kulturális és politikai fontosságú, több ezer szereplőt megmozgató Arirang Fesztivált is. A multifunkcionális létesítményt az 1989-es világifjúsági és diáktalálkozóra építették, ezzel is hangsúlyozva Észak-Korea függetlenségét és nagyságát. Az észak-koreai fővárost átszelő és Namphónál a Sárga-tengerbe torkolló Tedong folyó szigetén épült, hatalmas park közepén, szabadtéri sportpályák között.


1. NARENDRA MODI STADIUM

Megnyitás éve:
 1983
Férőhely: 132 000
Város: Ahmedabad (India)

Meglepő, de a világ legnagyobb stadionjában alapvetően nem labdarúgó- vagy amerikai­futball-mérkőzéseket rendeznek, hanem kriketteznek. Persze nagyon magas szinten. A hangulatra mindenesetre aligha lehet panasz, még akkor sem, ha a rekordnézőszám „csak” 101 566, vagyis eddig nem sikerült kihasználni a létesítmény maximális kapacitását. A stadiont 2021-ben nevezték el Narendra Damodardas Modiról, India korábbi miniszterelnökéről, aki korábban Gudzsarat szövetségi állam – amelynek Ahmedabad a legnagyobb városa – főminisztere, a Gudzsarati Krikettszövetség elnöke is volt.ITTHON A HUNGARORING ÉS A PUSKÁS ARÉNA AZ ELSŐ
Fontos hangsúlyozni, hogy összeállításunkban csak a stadionokat listáztuk, nem a világ legnagyobb sportlétesítményeit. Ezek között az Egyesült Államokban található Indianapolis Motor Speedway viszi a prímet 257 325 férőhellyel, a második a Le Mans-i Circuit des 24 Heures du Mans (234 800), a harmadik pedig a tokiói lóversenypálya, a Tokyo Racecourse (223 000). Magyarországon a Hungaro­ring a legnagyobb sportlétesítmény a maga 120 000 férőhelyével, a második legnagyobb – és persze a legnagyobb stadion – a 2019. november 15-én felavatott budapesti Puskás Aréna (67 215).


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. március 11-i lapszámában jelent meg.)