MotoGP: Quartararo 2021 világbajnoka, Marc Márquez futamelső

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.10.24. 20:09
null
Fordulatokkal teli hétvége és futam után Quartararo világbajnokként hagyja el Misanót (Fotó: Kovács Nikolett)
Ennél drámaibb forgatókönyvet nem írhattak volna az égiek erre a hétvégére. Élete legfontosabb versenyét MotoGP-s karrierje leggyengébb rajtpozíciójából kezdte meg Fabio Quartararo, és öt körrel a leintés előtt még úgy tűnt, legkorábban is csak két hét múlva Portimaóban lehet világbajnok. De ekkor Pecco Bagnaia vezető helyről bukott, így a franciának már „csak” célba kellett érnie, hogy a leintés pillanatától elmondhassa, ő 2021 MotoGP-világbajnoka.

 

Mindezt azért nem adták ilyen könnyen, Enea Bastianini nagyon szeretett volna ismét dobogóra állni (három futam alatt már másodszor, másodszor Misanóban), így az utolsó körben ellentmondást nem tűrően tette be a motort az akkor harmadik helyen haladó Quartararo mellé, kibillentve az új világbajnokot az egyensúlyából.

Fabio édesapja és legjobb barátja, Tom majdnem szívrohamot kaptak a jelenet láttán az egyes kanyar bukóterében, ahol a francia ünneplésére készültek már akkor.

Quartararo nyilván nem akart visszatámadni, a negyedik hely is tökéletes volt neki ahhoz, hogy élete legnagyobb álmát beteljesítse mindössze 22 évesen.

De hogyan is került a yamahás a harmadik helyre, amikor hat körrel a leintés előtt még ötödik volt? A 22-ik körben bajnoki riválisa bukott a 15-ös kanyarban, épp ott, ahol csapattársa, Jack Miller versenye is véget ért már a negyedik körben.

A két gyári ducatis kemény első és közepes hátsó keverékkel vágott neki a futamnak, ami végül a vesztüket okozta. Bagnaia ennek ellenére nem bánta meg a döntést, mert a közepes keveréken egyáltalán nem érezte jól magát.

A futam elején úgy tűnt, hogy Bagnaia, Miller és Marc Márquez között dőlhet majd el a dobogós helyek sorsa, de ebből a trióból végül mindkét vörös motoros kiesett.

Pedig Bagnaia utolsó köreiben gyorsabb volt Márqueznél, el is kezdte őt leszakítani magáról, a spanyol pedig épp engedett a feszített ritmusból, hogy a második hely biztosan meglegyen.

Bagnaiával egyidőben a negyedik helyen haladó Miguel Oliveira is bukott, így Quartararo két helyet lépett előre hirtelen.

Márquez győzelme már önmagában nagy öröm volt a HRC-nél, de ezt még sikerült megfejelni Pol Espargaró második helyével, mindezt a Repsol Honda Team 450-ik versenyén, két héttel azután, hogy a csapat Austinban megszerezte 450-ik dobogós eredményét Márquez révén.

Utoljára a 2017-es Aragóniai Nagydíjon volt két gyári hondás pilóta a dobogón.

A leintés után lehetetlen volt eldönteni, hogy melyik kamera képét mutassák a közvetítés során. Az ünneplő Yamaha-bokszot, akik utoljára 2015-ben Jorge Lorenzóval nyertek egyéni bajnoki címet? A hondások örömét a parc fermében? Fabio Quartararo bajnoki ünneplését? Vagy a sárga mámort, ami az utolsó hazai futamán tízedikként célba érő Valentino Rossit ünnepelte?

Lesz még miről beszélni az elkövetkező napokban, az biztos.

A ducatisok és Pecco Bagnaia előtt pedig kalapot le. Nemcsak a szezon második felében nyújtott teljesítmény okán, de a sportszerű viselkedésért, amit a leintés után láthattunk tőlük.

Az imént említett Jorge Lorenzo a helyszínen élte meg Fabio sikerét. A parc ferménél gratulálva utódjának kihangsúlyozta, hogy nagyon megérdemelten lett bajnok, és nagyon jól kezelte a rá nehezedő nyomást.

Mert, ha bárki azt gondolja, hogy Quartararo nem izgult, az nagyon téved. Saját bevallása szerint egy falat alig ment ma le a torkán az izgalomtól.

A futam kapcsán beszédes szám, hogy mindössze tizenöten értek célba. Joan Mir a harmadik körben bukott Danilo Petruccit is kiütve, de Iker Lecuona és Jorge Martin versenye is a kavicságyban ért véget, míg Álex Márquez futamának technikai hiba vetett véget.

A teljes eredmény ide kattintva érhető el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik