MotoGP: Pol Espargaró a pole-ban, az éllovasok közül csak Mir örülhet

Vágólapra másolva!
2020.11.07. 17:24
null
Pol Espargaró a pole-ban Valenciában (Fotó: AFP)
Ahogy a világon sok-sok versenypálya, úgy a valenciai Circuit Ricardo Tormo is speciális helyen fekszik, így lehetséges csak, hogy míg tőle 500 méterre minden száraz és csapadéknak nyoma sincs, addig a ring környékét minden előrejelzést megcáfolva jelentősebb eső áztatta fel ismét váratlanul az időmérő edzések kezdete előtt.

 

Az esőt a Moto3-asok kapták meg a nyakukba, de kezdjük mégis a királykategória kvalifikációjával!

A Q2-be való egyenes ágon bekerülésről a pénteki időeredmények döntöttek, hiszen szombat reggel is vizes volt a pálya a hajnali eső maradványaként. Így olyan nevek szorultak a Q1-be, mint Maverick Vinales, Cal Crutchlow, Álex Márquez, Danilo Petrucci és a mai napon visszatérő Valentino Rossi.

A két továbbjutó helyet mégsem a felsorolt pilóták vitték el, hanem Miguel Oliveira és Johann Zarco vitték el.

Vinales számára tét nélküli volt a Q1, hiszen holnap a bokszutcából kell majd rajtolnia. A spanyol a negyedik szabadedzés végén el is csúszott, nyilván ez sem segítette ma.


 

A Q2 utolsó perceiben úgy tűnt, hogy Zarco egyenesen a rajtelsőségig száguldhat, de először a Nakagami Takaaki esése miatti sárga zászló folytán nem tudta befejezni a pole-ra esélyes körét (pedig 6 tizedes előnye volt a harmadik szektor után), a következő gyors kör végén pedig megcsúszott alatta a motor a 14-es kanyarban.

A leggyorsabb kört végül Pol Espargaró futotta meg, mellőle Álex Rins és bukása ellenére Nakagami rajtolhat majd. Zarco végül negyedik lett. A bajnokságot vezető Joan Mir ugyan csak ötödik, de még így is örülhet, hiszen legnagyobb riválisai sokkal hátrébbról rajtolnak majd. Franco Morbidelli a kilencedik, Fabio Quartararo a tizenegyedik, Andrea Dovizioso a tizenkettedik helyről várja a futamot.

„Nem tudom, honnan jött ez a gyors kör. Néztem Miguelt a Q1 alatt és azt gondoltam, hogy hé, a motor jó, akár valami jó eredmény is összejöhet, ám nem tudtam, hogy én is tudok-e majd olyan lágyan és szépen motorozni, mint Miguel. Aztán az utolsó körben azt mondtam, mindent vagy semmit. Nagyon nehéz ilyen körülmények között egy egész körön keresztül tisztán motorozni és nem hibázni, de sikerült” – mondta Pol Espargaró.

Ha valaki nagyon drukkol azért, hogy holnap száraz legyen a verseny, az Quartararo, aki eddig vízen és a felemás pályán is folyamatosan szenved, és láthatóan ezt egyre nehezebben viseli már lelkileg.

A futam egyfajta orosz rulett lesz, hiszen egyetlen edzés sem volt eddig, amit teljesen száraz pályán futottak volna, azaz legjobb esetben is csak a holnap reggeli 20 perces warm up edzésre hagyatkozhatnak csupán a versenyzők és a csapatok.

A teljes eredménylista

 

És akkor nézzük a Moto3-asokat!

Q1-es edzésük előtt néhány perccel kezdett el megint csöpögni az eső, ami miatt többek között a világbajnokságot vezető Albert Arenas majdnem el is esett már a kivezető körén. Igen, Arenas a Q1-ben találta magát a szabadedzések után, ahogy a világbajnoki éllovasok közül Ogura Ai és Jaume Masia is.

A továbbjutó helyeket végül Ogura, Gabriel Rodrigo, Arenas és Dennis Foggia hozta el. Rodrigónak valószínűleg sikerült a legrövidebb idő alatt kétszer is eldobnia a motort, amikor jobban rákezdett az eső. Először a 11-es, majd a 14-es kanyarban is elcsúszott az argentin.

Masiának nem sikerült gyors kört futnia, amíg még szárazabb volt a pálya, így mindössze a 28. helyről startolhat. A Q2-re rendesen esni kezdett, ami teljesen új helyzet elé állította a pilótákat. Vizes pályán ugyan mentek már ezen a hétvégén, de sosem esett még közben, csak a korábbi csapadéktól volt vizes a pálya.


 

Ennek megfelelően sok esést is láthattunk.


 

A pole pozíciót végül John McPhee szerezte meg.

Mögötte rendes, amolyan MotoGP-re jellemző kavarodás alakult ki már megint. Hat pilóta körét is elvették a leintést követő percekben, mivel mindannyian sárga zászló hatálya alatt futották azt meg.

Mire azonban a szerző ennek az irománynak a végére ért, addigra például a második időt megfutó Raúl Fernández körét visszaadták, legalábbis az eredménylista másodjára is frissített állapotának értelmében. Az első sort így Celestino Vietti zárja, Arenas a negyedik, Ogura pedig a nyolcadik helyről rajtol majd.

A teljes eredménylista

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik