MotoGP: hatalmas bukások és egy újabb Quartararo-pole

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.05.01. 15:34
null
Quartararo zsinórban negyedik rajtelsőségét szerezte meg ezen a pályán (Fotó: Getty Images)
Címkék
Idén ismét a normál menetrend szerint, május elején rendezik a Spanyol Nagydíjat Jerezben, a körülmények tehát teljesen mások, mint tavaly júliusban, amikor a Covid19-leállás miatt újra indult a szezon. Az időjárás azonban jóval hűvösebb az ilyenkor megszokottnál. Szombatra a szél is feltámadt, talán ez okozhatta a sok bukást, melyek közül néhány ijesztően nagy volt.

 

Az első nagy (és furcsa) esést Brad Binder szenvedte el az FP3 első felében az 5-ös kanyarban.
Marc Márquez bukásakor ugyanezen edzés végén egy pillanatra az egész depóban megdermedt a levegő. A spanyol ugyan saját lábán hagyta el a 7-es kanyar bukóterét, ahol közel 200 km/órás tempóval csapódott bele a légfalba, de biztos, ami biztos, utána megjárta a jerezi kórházat is, hogy teljesen kizárjanak minden sérülést mielőtt folytatja a hétvégét.

Mert természetesen folytatta...

A szombat reggeli edzést egyébként a hondás Nakagami Takaaki nyerte egyedüliként 1:36-os időt futva. A japán tegnap oda-vissza tesztet tartott az új és az eggyel régebbi váz között, majd úgy döntött, hogy a 2020-as verzióval folytatja a hétvégét és talán az egész szezont.

Az FP3 másik nagy meglepetése Stefan Bradl volt, aki szabadkártyás indulóként vesz részt a Spanyol Nagydíjon.

A negyedik szabadedzést hat esés is tarkította, Aleix Espargaró kétszer is bukott, előbb a 2-es, majd a 13-as kanyarban.

Pol Espargaró pedig mintha csak lemásolta volna csapattársa reggeli mutatványát a 7-es fordulóban.


Marc Márquez ugyan másképp állt ehhez a hétvégéhez, mint Portugáliában, és tartalékoló üzemmódban teljesítette a pénteket, hogy maradjon ereje a fontosabb napokra, ez a terv a bukás után valószínűleg teljesen felborult.

Több esésközeli helyzete is volt az FP4 és a Q1 alatt is, ahonnan végül nem sikerült továbbjutnia, így a 14. helyről rajtolhat csak holnap, épp csapattársa Pol Espargaró mellől.

Az időmérő első szakaszából Franco Morbidelli és Brad Binder jutottak tovább.

A pole pozícióból végül Fabio Quartararo indulhat majd, aki zsinórban negyedik rajtelsőségét szerezte meg ezen a pályán (tavaly ugye két futamot is rendeztek itt.)

A francia nagyon jó formában van, két hete Portugáliában szintén az élről rajtolhatott, és a futamot is megnyerte.

Mellette Franco Morbidellit láthatjuk majd az első sorban, aki pénteken úgy nyilatkozott, azt érzi, hogy a múltban él, utalva 2019-es Yamahájára, ami a legöregebb motor a mezőnyben. Franky szerint ezzel a Yamahával esélye sincs a világbajnoki címért harcolni, és maximum az olyan pályákban reménykedhet, mint amilyen a jerezi is, azaz ahol kevés és rövid egyenes van.

A harmadik helyen egy Ducati, de nem az, amire az első edzésnap után számíthattunk, amit Pecco Bagnaia dominált. Ma csapattársa, Jack Miller bizonyult gyorsabbnak, egy tizeddel megelőzve az olaszt.

A legjobb hondás az ötödik rajthelyet megszerző Nakagami lett.

Aleix Espargaró a nyolcadik leggyorsabb volt ma Apriliájával, megelőzve a két suzukist, Álex Rins és Joan Mir sorrendben.

A teljes MotoGP-eredménylista itt található

A Moto3-asoknál Suzuki Tatsuki szerezte meg a pole pozíciót Jeremy Alcoba és Andrea Migno előtt, azaz három Honda van az első sorban, sőt, hat szárnyas az első hétben.

Suzuki két éve itt szerezte első világbajnoki dobogós helyezését.

Az összetettben élen álló Pedro Acosta a 13-ik pozícióból rajtolhat majd, ami esetében nem feltétlenül jelent nagy drámát, hiszen eddigi legjobb rajthelye egy nyolcadik, és ugye a boxutcából is nyert már versenyt.

A teljes Moto3-as eredménylista itt található

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik