MotoGP: a versenytársak megértik Márquez döntését

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.07.24. 07:42
null
(Fotó: motogp.com)
Miközben a szurkolók és a sajtó egy része megkérdőjelezi Marc Márquez döntését, addig a versenytársak többsége megérti, sőt maguk is így döntöttek volna. Csak egy valaki volt, aki egészen más véleményen van, mint a többiek.

Minden törésnek megvan a maga története

Mondta Andrea Dovizioso és Valentino Rossi is, mintha csak összebeszéltek volna.

„Tudni kéne minden részletet, direktben az orvosokkal és a fizioterapeutákkal kéne beszélni. Nehezen tudom ezek nélkül értékelni a helyzetét. Az biztos, hogy egy jelentős csontot tört el, kalapot le előtte, hogy itt van. De nem tudom, hogy mekkora fájdalmai vannak, és mit kockáztat valójában. Nyilván tisztában van azzal, hogy egy valamennyivel rövidebb bajnokságban két verseny kihagyásával gyakorlatilag elveszítené a lehetőséget, hogy harcban maradjon a bajnoki címért. Gondolom, hogy ez a gondolat volt a legfontosabb motiváció a fejében” – folytatta Dovizioso.

„Nehéz kívülről megítélni. Csúnya sérülésnek tűnt, és úgy nézett ki, hogy sok ideig lehet távol, sok versenyt kell kihagynia. Ennek ellenére itt van három nappal később. Látnunk kell, hogy tényleg tud-e motorozni, nagyon bátor. Ha tényleg elindul a versenyen, az mindenkinek jó lesz. A múltban is voltak pilóták, akik versenyeztek egy komoly sérülés után. Sajnos a motorversenyzők hozzá vannak szokva a balesetekhez, és bátrak is. Minden balesetnek megvan a maga története” – mondta Rossi, aki kerülte a válaszadást a kérdésre, miszerint, ha Márquez az ő pilótája lenne, akkor engedné-e versenyezni.

Csodás orvosok, szívós pilóták

Az Espargaró fivérek is meg vannak győződve, hogy nemcsak Marc, de az orvosok is tudják, hogy mit csinálnak.

„Lenyűgöző, hogy az orvosok manapság már mire képesek egyik napról a másikra. Én is átéltem ezt a kulcscsontommal és a csuklómmal. De Marc is nagyon bátor, hogy pár nappal a műtét után visszatér, és motorra pattan. Főleg itt, ebben a nagy melegben. Nemcsak a sérülés és a fájdalom, de a meleg is nehézzé teszi majd, ráadásul úgy néz ki, hogy vasárnap még melegebb lesz. Marc egy bátor fiú, ha harcolni akar a címért, akkor szükséges, hogy itt legyen. A bajnokság rövidebb, nem sok pontot lehet szerezni. Egyébként amilyen jól ment múlt vasárnap, egy kézzel is itt lehetne velünk. Ha valaki képes ezt megcsinálni, az bizony ő. Ő egy igazi titán. Érdekes lesz látni, hogy mire lesz képes” – nyilatkozta Pol.

Aleix is hasonlóan vélekedett, mint öccse: „Ez csak egy újabb bizonyíték arra, hogy milyenek vagyunk mi versenyzők. Ez nem csak egy munka, ez a szenvedélyünk. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian olyan keményen próbálnánk, ahogy ő is. Nagyon jó fizikai állapotban van, sokat edzi az izomzatát, amivel kompenzálni tud majd valamennyire. De nemcsak Marc, hanem Álex Rins és Cal is megpróbálják nagy sérülésük után. Cal sérülése is nagyon-nagyon rossz, hiszen sokat használjuk a kezünk azt a részét, szóval neki is nagyon nagy kihívás lesz.

Az utóbbi 3-4, talán 5 évben a bajnokság orvosi része sokat fejlődött, nagyon jó orvosok és tesztek vannak. Hiszem, hogy a vizsgálat, amin meg kell felelnünk, az elég ahhoz, hogy motorra üljünk. Elég a sérült pilótáknak és a mezőny többi tagjának, hogy biztonságban versenyezzünk.”

Másnak nincs miért aggódnia

„Egy újabb hihetetlen dolgot visz véghez, de Rins és Crutchlow is. Szuperatléták vagyunk, de ennek ellenére, amit Marc és Álex (Rins) is csinálnak, az kívül esik a normálisan. Meglátjuk, hogy a motoron milyen fájdalmaik lesznek. Nyilván kockázatos, amit csinálnak, nem is akarok belegondolni, hogy mi van, ha megint elesnek. De ilyen a pilóták stílusa, minél hamarabb visszatérni. Amikor én 2017-ben sérült kézzel mentem, megint elestem, és jó másfél hónapig nem is tudtam motorozni. Marc múlt vasárnap nagyon gyors volt, és meg kell majd értenie, hogy még ha nincs is 100%-os formában, pontokat gyűjthet – véli Danilo Petrucci.

Franco Morbidelli válaszában már volt némi cinizmus: „Nekem biztonságos, hogy neki is az-e, azt nem tudom. Ez egy kihívás, egy kockázatvállalás, amit tesz, de ha meg akarod nyerni a bajnokságot, kockázatot kell vállalnod. Meglátjuk, hogyan sikerül majd. Én nem aggódom, neki kéne aggódnia. Tudom, hogy egy pályán versenyzek vele, de nem én vagyok sérült. Szóval miért kéne aggódnom....? Ez egy bátor tett tőle.”

És akkor jöjjön az a versenyző, aki nem osztotta a többiek véleményét. Ő pedig nem más, mint a mindig kendőzetlenül őszinte Johann Zarco: Ha nekem lenne ilyen sérülésem, nem versenyeznék. A családom orvosi háttérrel rendelkezik (édesapja és testvére is kiropraktőrök – a szerk.), és ha akarnám se hagynának versenyezni. Tisztelem ezt a torreádor hozzáállását, ami spanyol jellemző, Lorenzo és sok más pilóta is megtette ezt. A gond csak az, hogy újból megsérülhetsz, ami az egész életedet befolyásolhatja utána. De inkább távozom bajnoki cím nélkül egészségesen, mint bajnoki címmel, de bénán.”

Márquez, akinek visszatéréséről mi is beszámoltunk, már a műtét másnapján elhagyta a kórházat, pedig eredetileg 48 órás megfigyelés várt volna rá. Ráadásul a depóhíradó szerint szerda este már fekvőtámaszokat csinált, amiről videót is készített, amit elküldött a csapatnak, hogy megmutassa, készen áll a versenyzésre.

A sárga zászlót komolyan kell venni

Csütörtök délután egy extra versenyzői eligazítást tartottak, mely során minden kategóriának felhívták a figyelmét arra, hogy nem néznek el több olyan esetet, amire a múlt héten több példa is akadt és amely miatt például Bradley Smith is felemelte a szavát.

A változásokról és a pilóták reakciójáról az alábbi videóban hallhatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik