Darts: sosem látott kettős címvédéssel zárult a budapesti World Masters

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.10.12. 22:31
A holland Wesley Plaisier nyerte meg a budapesti WDF World Masterst (Fotó: Dömötör Csaba)
Korábban nem volt arra példa a WDF World Masters felnőttmezőnyében, hogy mind a férfiaknál, mind a nőknél címvédés történjen – Budapesten a legutóbbi bajnokok értek ismét fel a csúcsra, az uraknál Wesley Plaisier, a nőknél Beau Greaves.

A színpadi meccseké volt a szombat a WDF World Mastersen a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban – a szerdai csoportkör után csütörtökön az egyenes kieséses szakasz nagyját bonyolították le, így kialakult a legjobb négy összetétele a férfiaknál és a nőknél. Az elődöntőket és döntőket már a tévében is megszokott módon, nézőközönség előtt játszották le.

Miután csütörtökön sorozatban három döntő leges meccsből is épp csak jól jött ki, a holland Wesley Plaisier talán még nem mert gondolni a végső sikerre, szombaton viszont már dominált – végig vezetve legyőzte honfitársát, Corné Groeneveldet a négy között, döntőbeli ellenfele pedig az a német Kai Gotthardt volt, aki 2–5-ről, meccsnyilakról fordított Connor Scutt ellen.

A férfifinálé kicsit döcögősen, több szektorhibával indult, de hamarosan egy ötkörössel Plaisier már 2–0-ra ment. A folytatásban nőtt a mérkőzés színvonala, repkedtek a 180-ak – Gotthardt a harmadik legben visszabreakelt, Plaisier azonban továbbra is tartotta az előnyét. Kettő háromnál a német alaposan megingott, és olyan magasan maradt, hogy a hollandnak még némi dupla 1-es szenvedés is belefért, amikor viszont megdobta, Plaisier másodszor is elvette Gotthardt kezdését. Hat kettőnél egy 11 nyilas kört még felmutatott a német dartsos, de innen már nem volt visszaút, a végére már a 100-as átlagot ostromló Plaisier elsőre megdobta a dupla húszat.

Többször is álltam a kiesés szélén – fogalmazott a döntő után Wesley Plaisier. – Csütörtökön három meccsen összesen tizenkét meccsnyilat dobhattak ellenem, közülük kettőn valóban azt hittem, itt a vége, de valahogy újra és újra lehetőséget kaptam, és sikerült élnem velük. Alig tudok megszólalni, nagyon boldog vagyok, én vagyok itt a legszerencsésebb fickó.”

A kétszeres WDF-világbajnok Beau Greaves átmentette döbbenetes formáját a szombati végjátékra is – miután simán kiejtette a csütörtökön Ihász Veronikát és Tekauer Grétát is búcsúztató Irina Armstrongot, Rhian O’Sullivannel meccselt a döntőben, aki Jitka Císarovát nullázta le. Greaves egy ötkörössel egyből elvette ellenfele kezdését, majd egy újabbal erősítette meg breakelőnyét – először 4–0-nál került konstans 100-as átlag alá, és amikor három nyilat is elszórt a dupla 8-ra, a walesi először a meccsen igazán közel került egy nyert leghez, ám nem oldotta meg a 88-at. A kétszeres női WDF-világbajnok innentől ismét a tőle megszokott extra üzemmódba kapcsolt, és lerendezte a finálét, ugyancsak megvédve Masters-címét. Greaves elképesztő teljesítményét többek között az is mutatja, hogy a tornán lejátszott kilenc mérkőzése során mindössze egyetlen leget vesztett el – a legjobb 64 között az olasz Giada Ciofi csent tőle egy leget, a 20 éves angol minden más ellenfelét lenullázta.

Beau Greaves az egész tornán egyetlen leget bukott (Fotó: Dömötör Csaba)

A győztesek automatikus kvalifikációt nyerhettek az év végi lakeside-i világbajnokságra, ám Greaves ezt már megszerezte a pénteki World Open-sikerrel.

Korábban még sosem fordult elő a World Masters történetében, hogy mind a férfiaknál, mind a nőknél címvédés szülessen.

A vasárnapi világbajnoki selejtezőtornával zárul a dartshét Budapesten.

DARTS
WDF WORLD MASTERS, GEREVICH ALADÁR NEMZETI SPORTCSARNOK (52 800 euró)
Férfiak
Elődöntő
Kai Gotthardt (német, 87.26)–Connor Scutt (angol, 87.74) 6–5
Wesley Plaisier (holland, 81.95)–Corné Groeneveld (holland, 83.82) 6–3
Döntő
Wesler Plaisier (holland, 96.33)–Kai Gotthardt (német, 90.63) 7–3
Nők
Elődöntő
Beau Greaves (angol, 86.38)–Irina Armstrong (német, 61.86) 5–0
Rhian O’Sullivan (walesi, 83.50)–Jitka Císarová (cseh, 69.93) 5–0
Döntő
Beau Greaves (angol, 92.97)–Rhian O’Sullivan (walesi, 73.34) 6–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik