Lázár Zoltán: Ez a négyesfogathajtó-vb tartotta bennem a lelket

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.04. 12:42
Lázár Zoltán régi álma, hogy Szilvásváradon versenyezzen (Fotó: Dömötör Csaba)
Bár Lázár Zoltán eredménycentrikusnak tartja magát, ezúttal mégis az a legfontosabb számára, hogy minden pillanatát élvezze a csütörtöktől vasárnapig tartó szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokságnak.

„Nagyon sokat jelent nekem ez a verseny. Az 1984-es szilvásváradi vb-nek köszönhetjük, hogy testvéremmel, Vilmossal együtt fogathajtók lettünk, és azt a sok-sok sikert is, amit azóta elértünk. Nem gondoltam, hogy megadatik, hogy itt versenyezzek. Pályafutásom vége felé közeledve ez tartotta bennem a lelket” – mondta az MTI-nek a kilencszeres világbajnok magyar versenyző a negyven évvel ezelőtti eseményre utalva, melyen a hazai csapat úgy diadalmaskodott, hogy egyéniben is az első öt helyen magyarok végeztek.

Az 51 éves hajtó kifejtette, éppen ezért az a legfőbb célja, hogy élvezze minden pillanatát ennek a vb-nek. Eredménycentrikussága ellenére ezúttal azt szeretné, ha kihozná magából és a lovaiból a maximumot, ha ez sikerül, már elégedett lesz, a végső helyezéstől függetlenül.

Lázár Zoltán elárulta, fogatának öt lova közül egyet az egyéniben sorozatban hatszor világbajnok ausztrál Boyd Exelltől kölcsönöz.

„Mindent elárul a ló képességeiről, hogy az előző, két évvel ezelőtti vb-n még benne volt Exell fogatában, így mindhárom számban sokat javít a fogatomon. Ettől függetlenül nehezen állt össze fogat, mert kihagytam néhány évet, aztán a koronavírus-járvány sem segítette a visszatérést” – mondta Lázár Zoltán, aki idén nyolc versenyen indult, hogy ő maga és lovai is rutint szerezzenek.

Az utolsó magyar vb-aranyérmes, a 2004-es, kecskeméti vb-n egyéniben és csapatban is győztes Lázár Zoltán úgy vélte, elsősorban azért nem született magyar érem a 2016-os csapatezüst óta, mert az elmúlt nyolc évben "jó néhány nemzet erősödött". Hozzátette, szerinte nüanszok fognak dönteni, az elmúlt hét vb-n csapatban hatszor első hollandok sem magaslanak ki már annyira, mint a korábbi években.

A versenyek csütörtökön és pénteken 10 órától a díjhajtással kezdődnek, szombaton lesz a leglátványosabb szám, az ingyenesen megtekinthető maratonhajtás, majd vasárnap ugyancsak 10 órától az akadályhajtással zárul a szilvásváradi vb.

NÉGYESFOGATHAJTÓ-VB, SZILVÁSVÁRAD
A PROGRAM
Szerda, 10.00: állatorvosi szemle, 18.00: megnyitó
Csütörtök, 10.00: díjhajtás
Péntek, 10.00: díjhajtás
Szombat, 10.00: maratonhajtás
Vasárnap, 10.00: akadályhajtás
A MAGYAR CSAPAT
Versenyzők: Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Galbács Ferenc, ifj. Galbács Ferenc, Juhász Péter, Lázár Zoltán, Papp János, Tóth-Simon Sándor, Váczi István.
Teszthajtó: Juhász László

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik