Nyeregbe, vidék! Szilvásváradot is meghódította a Nemzeti Vágta

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2024.10.05. 11:06
Előtérben a címvédő páros, Tóth Tamara és lova, Galaxy, háttérben a tömött lelátó (Fotó: Koncz Márton)
Újításokkal is készültek a szervezők az idei Nemzeti Vágtára, a korábbinál izgalmasabb versenyekre számíthatunk a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

A HŐSÖK TERÉRŐL SZILVÁSVÁRADRA KÖLTÖZÖTT tavaly a Nemzeti Vágta, amelyet az idén is az impozáns Lipicai Lovasközpontban rendeznek meg. A hangulatra nem lehetett panasz, a helyszín is bevált, a pálya karakterisztikáján pedig elvégezték a szükséges változtatásokat a szervezők, akik újításokkal is kirukkoltak. Az egyik legfontosabb változás, hogy immár háromnapos az esemény, a megszokott hétvégi programot pénteken rendőrök nemzetközi lovasversenye vezette fel (keretes írásunkban).

 

„Nagyon jó hangulata volt az első szilvásváradi Nemzeti Vágtának, szakmailag viszont csiszolni kellett a pálya vonalán – mondta lapunknak      Lázár Vilmos,      az esemény és a Magyar Lovassport-szövetség első embere.  – Új kialakításban gondolkodtunk, a tavalyi négy fordulat helyett most csak két ív van a pályán, amely így a római kocsiversenyekéhez hasonlít. A lovasokkal egyeztetve arra törekedtünk, hogy még izgalmasabbak, fordulatosabbak legyenek a versenyek.”

Emiatt változtak, rövidebbek lettek a távok, vagyis szoros befutókra számíthatunk. Egyszerre négy lovas áll rajthoz, tehát a szombati tizenöt előfutamban összesen hatvan versenyzőt láthat a közönség, a legjobbak a vasárnap délelőtti középfutamokban, majd a délutáni döntőben is indulhatnak. A koncepció változatlan, a lovasok településük képviseletében ülnek nyeregbe, Kecskemét a címvédő, egy éve ugyanis Tóth Tamara győzött Galaxyval. Ezúttal is rendeznek fogatvágtát, kocsitoló versenyt, valamint nemzetközi futamokat is, a magyar lovast, Hegedűs Ildikót szerb, brit és cseh versenyzővel sorsolták össze.

„Különlegesség, hogy mindannyian lipicai lovakat kaptak a szilvásváradi ménestől – hangsúlyozta Lázár Vilmos, aki egy másik újításról, a Huszárgyerek Vágtáról is beszélt. – Kibővítettük a korosztályokat, mert nagyon népszerű volt a Kishuszár Vágta, örömteli tendencia, hogy a gyerekeket is egyre jobban érdekli az esemény. A vasárnapi napra szinte az összes jegy elkelt, vagyis annak ellenére, hogy a fővárostól távoli a helyszín, nagy az érdeklődés. Azok töltik meg a stadiont, akik a Vágta miatt érkeznek Szilvásváradra, szakértő a közönségünk.”

Az újítások mellett a hagyományőrzést szolgálja, hogy a ceremóniarend és a futamok lebonyolítása követi az előző években bevált gyakorlatot. Az idén is fellépnek a Győri Ördöglovasok, lesz 1848-49-es csatajelenet, csikós- és pusztaötös bemutató, továbbá történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is.

Kilenc országból érkeztek lovasrendőrök    a szilvásváradi Lipicai Lovasközpontba, ahol először rendezték meg a Nemzeti Vágta hétvégi programja előtt a rendőrök nemzetközi lovasversenyét. Az első szám a szimultán akadály- és gyorsasági verseny volt, egyszerre két lovas indult egymás mellett, a pályán elhelyezett akadályokat kell átugraniuk, megkerülniük. A folytatásban ügyességi akadálypályát kellett teljesíteniük a versenyzőknek, többek között tűzön átugrás, hordófal döntés, softball pisztollyal célbalövés is szerepelt a feladatok között. Szombaton beindul a nagyüzem: a versenyzők eskütételét és az ünnepélyes megnyitót az előfutamok követik.
LOVASRENDŐRÖK MÉRTÉK ÖSSZE TUDÁSUKAT

NEMZETI VÁGTA, SZILVÁSVÁRAD

Az előfutamok beosztása. 
1. futam:  Borota, Szabadka, Nyárádszereda, Tiszafüred.    
2. futam:   Kecskemét, Kraszna, Vámospércs, Göd.      
3. futam:  Egervölgy, Ácsteszér, Répcelak, Kétegyháza.     
 4. futam: Decs, Farkaslaka, Abony, Dunaszerdahely.   
 5. futam: Bőcs, Kocs, Tata, Gyenesdiás.     
 6. futam: Sóstófalva, Bácskossuthfalva, Ajak, Hernádkak.      
7. futam: Vácduka, Illyefalva, Csörög, Szemenye.     
 8. futam: Kisgyőr, Kapuvár-Garta, Etéd, Bácsfeketehegy.      
9. futam: Tahitótfalu, Vácrátót, Magyarkanizsa, Györe.    
 10. futam: Szilvásvárad, Farád, Hosszúfalu, Kishegyes.      
11. futam: Madaras, Nagyernye, Baja, Petesháza.      12. futam:      Viszák, Nyíregyháza, Ács, Sződ.      
13. futam: Iván, Tallós, Lendva, Adorján.      
14. futam: Szomolya, Sepsiszentgyörgy, Őcsény, Nyúl.      
15. futam:      Kocsér, Hatvan, Csetény, Szentkirály

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik