Ezüstérmes a férfi tőrcsapat a bázeli Eb-n

Vágólapra másolva!
2024.06.21. 20:19
Az ezüstérmes férfi tőrcsapat (Fotó: Magyar Vívó-szövetség/Facebook)
Az óriási bravúrral a döntőig menetelő, Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor és Tóth Gergely alkotta magyar férfi tőrcsapat ezüstérmet szerzett a bázeli vívó Európa-bajnokságon, miután a Franciaország elleni fináléban 45:30-as vereséget szenvedett. A szakág csapatversenyében 2003 óta először szereztek érmet a férfiak Eb-n.

A Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely összeállítású együttes a törököket és a németeket fölényesen győzte le, majd az elődöntőben szoros mérkőzésen egy tussal a címvédő olasz válogatottnál is jobbnak bizonyult, amelyben ott volt a tavaly világbajnok, kedden Bázelben egyéniben győztes Tommaso Marini, valamint a másik döntős Alessio Foconi is.

„A német elég kellemetlen csapat, és mindenki arra számított, hogy sokkal szorosabbat fogunk vívni velük. De látszódott, hogy nagyon összeszedettek voltunk egész nap és ezt érvényesíteni tudtuk ellenük. Fegyelmezettek voltunk, odafigyeltünk és nagyon nyerni akartunk, ezt a lendületet pedig tovább tudtuk vinni az olaszok elleni elődöntőbe is” – mondta az M4 Sport helyszíni stábjának Dósa Dániel.

A fináléban a Tokóban olimpiai bajnok franciákkal vívtak a magyarok, és 15 tusos vereséget szenvedtek.

Szemes 5-2-es győzelemmel kezdett Maxime Pauty ellen, majd Tóth két tussal kikapott Enzo Lefort-tól, az olimpiai induló Dósa pedig ugyanennyire Maximilien Chastanet-től. Tóth helyére Mihályi állt be, de nem találta a ritmust Pautyval szemben, 5:1-es vereséget szenvedett, így négy asszó után 20:15-re vezettek a franciák. Szemes másodjára nem tudott újabb bravúrral segíteni, bár 2:0-val kezdett, végül 4:2-re kikapott Chastanet-től, majd Dósa 6:6-ot vívott Lefort-ral. Tóth visszaállt Mihályi helyére, ez azonban nem hozott érdemi változást, Chastanet 5:2-re nyerte a párharcot. Dósát aztán 5:3-ra verte Pauty, végül Szemes – aki 28:40-nél ment fel a pástra – 5:2-re kikapott Lefort-tól.

A magyar csapat 0 amely messze várakozáson felül teljesített az Eb-n – az utolsó mérkőzésén is jól küzdött, de a jóval esélyesebb franciák apránként jelentős különbséget építettek ki.

„Különleges és élménydús volt ez az Eb, és mindannyiunknak megmarad egy örök élménynek, mivel ez az első közös eredményünk és remélem, nem az utolsó, valamint azt is, hogy legközelebb jobb lesz” – hangsúlyozta Szemes Gergő.

Ezt megelőzően 2003-ban, Bourges-ban jutott Eb-döntőbe magyar együttes a férfi tőrözőknél, akkor a Juhász Attila, Marsi Márk, Juhász Bence, Vízler Ádám alkotta válogatott 45:35-re kapott ki, szintén a franciáktól. 

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, BÁZEL
Férfi tőr csapatverseny
Nyolcaddöntő
Magyarország–Törökország 45:17
Negyeddöntő
Magyarország–Németország 45:27
Elődöntő
Magyarország–Olaszország 44:43
Franciaország–Lengyelország 45:29
A 3. helyért
Olaszország–Lengyelország 45:25
Döntő
Franciaország–Magyarország 45:30
A végeredmény, dobogósok
Eb: Franciaország (Maxime Pauty, Maximilien Chastanet, Julien Martine, Enzo Lefort)
2. MAGYARORSZÁG (Dósa Dániel, Szemes Gergő, Mihályi Andor, Tóth Gergely)
3. Olaszország (Tommaso Marini, Guillaume Bianchi, Filippo Macchi, Alessio Foconi)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik