Az olaszok nyerték a döntőt, ezüstérmes lett a magyar női párbajtőrcsapat az Európa-bajnokságon

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.06.21. 19:16
Fotó: Facebook/Magyar Vívószövetség
A magyar női párbajtőrcsapat 38–31-re kikapott Olaszországtól a bázeli Európa-bajnokság péntek esti döntőjében, így ezüstérmesként fejezte be a versenyt.

 

A Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga összeállítású együttes a 16-os táblán fölényesen verte a finneket, majd a negyeddöntőben az ukránokat meglepetésre legyőző briteket is magabiztosan múlta felül. Az elődöntőben a lengyelek ellen végig irányítva a mérkőzést nyolc tussal nyertek a magyarok, akik az esti döntőben a világranglistát vezető olaszokkal kerültek szembe, és az utolsó asszóig szoros összecsapáson 38:31-re kaptak ki.

Egy éve Krakkóban, az Európa Játékokon – amelyen a csapatversenyek Európa-bajnoki küzdelmek is voltak egyben – ezüstérmet nyert a Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina, Büki Lili négyes. Az összeállítás három helyen változott, csak az olimpiára készülő Muhari maradt az együttesben.

Éppen ő kezdett Alberta Santuccióval, és 3:2-re nyert. A 17 éves Nagy is egy tussal többet szúrt, mint ellenfele, Giulia Rizzi, majd Gnám eggyel kikapott Mara Navarriától. Az első kör után a világranglistán kilencedik magyarok 9:8-ra vezettek, a második asszókat követően pedig 21:21 volt az állás. A csapat vezére, Muhari ekkor plusz négyes találati mutatóval állt, társai pedig igyekeztek tartani az állást. Az utolsó körben előbb Nagy 4:2-re kikapott a csereként beálló Rossella Fiamingótól, majd Gnám 2:2-t vívott Santuccióval. Muhari az utolsó asszót 25:27-ről kezdte Rizzivel, és mivel az első tusokat az ellenfele adta, egyre inkább szorította őt az idő, és mennie kellett előre. 29:33-nál még viszonylag közel volt Rizzihez, aki azonban a folytatásban taktikusan védekezve növelte az előnyét. Végül az olaszok 38:31-re győztek.

„Nehezebb volt megvédeni ezeket a pontokat és megszerezni ezt az ezüstérmet, mint tavaly elérni azt az eredményt. Teljesen új csapattal álltunk fel, és a szezon alapján is jó eredményeket értünk el, ezzel pedig megkoronáztuk a teljesítményünket” – mondta az M4 Sport helyszíni stábjának Muhari Eszter, utalva ezzel a tavalyi ezüstéremre is. Hozzátette, hogy éremért érkezett Bázelbe, az egyéni verseny pedig nem úgy sikerült, ahogy tervezte – csak a 22. helyen zárt –, de a csapatezüst végül nagyon szép kifejlete lett az kontinenstornának. 

A női párbajtőrözők a magyar küldöttség negyedik érmét szerezték a svájci Európa-bajnokságon. Egy nappal korábban a párbajtőröző Siklósi Gergely második, Andrásfi Tibor harmadik lett, és másodikként végzett a kardozó Pusztai Liza is.

VÍVÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, BÁZEL
Női párbajtőr, csapatverseny
A 16 között
Magyarország–Finnország 45:22
Negyeddöntő
Magyarország–Nagy-Britannia 45:35
Elődöntő
Magyarország–Lengyelország 45:37
Olaszország–Franciaország 32:31
A 3. helyért
Franciaország–Lengyelország 33:32
Döntő
Olaszország–Magyarország 38:31
A végeredmény: 1. Olaszország (Mara Navarria, Alberta Santuccio, Rossella Fiamongo, Giulia Rizzi), 2. Magyarország (Muhari Eszter, Gnám Tamara, Nagy Blanka, Dékány Kinga), 3. Franciaország (Alexandra Louis-Marie, Coraline Vitalis, Marie-Florence Candassamy, Auriane Mallo-Breton)

(MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik